Hoppa till huvudinnehåll
Av

Lagenaarbetare demonstrerade sin makt

Arbetarna på Lagena står på sig och väljer själva sin egen fackstyrelse. Företagets plumpa övertramp av självklara demokratiska principer misslyckades.




När den lokala Handelsklubben på Lagena i Jordbro skulle göra fyllnadsval till fackstyrelsen kom företaget med synpunkter. Om sommarens strejkledare hölls borta från styrelsen skulle företaget återkalla sina stämningar till Arbetsdomstolen.

– Via vår ombudsman på Handels fick vi veta att företaget inte ville ha tillbaka mig, Patrik Olofsson och Mattias Kvickström i klubbstyrelsen, säger Jessica Moya till Proletären. Anledningen var att vi avgick ur styrelsen strax innan sommarens vilda strejk.

Men arbetarna på Lagena lät sig inte bevekas. På fackmötet kom 57 arbetare vilket utgör ungefär hälften av de anställda på arbetsplatsen. Fyra plaster av sju i styrelsen skulle fyllas. 51 röstade på Jessica Moya och Patrik Olofsson. Mattias Kvickström ställde inte upp.

Upprörda
– Medlemmarna var väldigt upprörda, fortsätter Jessica Moya. För oss handlar det om viktiga demokratiska principer. Självklart måste vi få välja vilken fackstyrelse vi vill. De allra flesta som kom på mötet hade dessutom själva strejkat.

Företaget stämde ett sjuttiotal arbetare efter strejken. Alla hotas med strejkböter på vardera 3000 kronor. Samma arbetare som företaget inte vill se i fackstyrelsen har stämts på 5000 kronor. Om arbetarna röstat rätt skulle företaget avstå från alla böter. Företagsledningen efterlyser en nystart och ändrad inställning från fackets sida.

– Ledningen motiverar våra högre böter med att vi anses vara ledare av strejken, förklarar Jessica Moya. Men den 14 oktober ska vi mötas för nya förhandlingar. Då får vi se vad som händer. Företaget borde själv visa god vilja och dra tillbaka samtliga stämningsansökningar.
Verkställer varsel

Trots strejken kommer Lagena att verkställa sina varsel. Sammanlagt kommer 26 arbetare att tvingas lämna sina arbeten under hösten. De som slutat tidigare har redan ersatts av inhyrd personal från olika bemanningsföretag.

– Det är så de kringgår Las, menar Jessica Moya. Men nu är det inte särskilt populärt hos arbetarna att börja hos bemanningsföretagen. Dessutom frågas de som söker jobb om de har strejkat eller ej.

Den 3 november ska arbetare och företag träffas för ett första möte i Arbetsdomstolen. I samband med detta kommer det att hållas en stödmanifestation. Hittills har över 100000 kronor samlats in för att täcka eventuella strejkböter. Det dubbla är dock nödvändigt för att fullständigt täcka upp företagets krav. Målet avgörs först i slutet av januari.

JOHAN WIMAN
Proletären nr 42, 2009