Hoppa till huvudinnehåll
Av

Lagenastrejken över - kampviljan finns kvar

Den vilda strejken är över på Systembolagets lager Lagena. Men arbetarnas kampvilja finns kvar.




Torsdag före midsommar. Lagenas lager i Jordbro utanför Stockholm. Arbetarna har samlats utanför grindarna en sista strejkdag. Stämningen är hög. I ett partytält festas det på tårta och pizza. Tårtorna är presenter från den allmänhet som uppskattar att lager- arbetarna valt kampens väg för att försvara sina rättigheter.

När Proletären sprids bland de strejkande läser lagerarbetarna tidningen under livliga kommentarer.

– Skriv att vi går tillbaka men vi är inte slagna, säger en arbetare till Proletärens utsände.

Tv kommer. För att demonstrera sin enighet bestämmer sig arbetarna för att ställa upp tillsammans i en liten halvcirkel.
– Vi är väldigt stolta allihop. Vi har vågat göra någonting, säger Luiz Gutieraz. 

Kampens väg
Och visst har lagerarbetarna i Jordbro gjort någonting. De har inte stillatigande åsett hur en del av personalstyrkan blivit ersatt av inhyrd personal. De har gjort vad 10000 tals andra arbetare borde göra, rätat på ryggarna och valt kampens väg.

Lagena stämde arbetarna inför arbetsdomstolen. Företagsledningen menade att det var extra graverande att de strejkande arbetarna hindrat ut- och infarter under midsommarveckan då det är som mest att göra och det gör som mest skada.

Arbetsdomstolen beslutade att strejken var olaglig och att de arbetande ska betala 3000 kr vardera, de tre som företaget pekar ut som ledare har dömts att betala 5000 kr var.  Pengarna räknar arbetarna med att kommer att samlas in runt om landet. Arbetarna har en insamling av pengar som redan ger mellan 5000 och 10000 kronor per dag.

Sopåkarna i Stockholm som själva har varit ute i en vild strejk var på plats redan på första strejkdagen för att visa sitt stöd. Sedan har bland andra även gruvarbetare i Malmfälten, hamnarbetare i Göteborg, arbetare på SL i Stockholm och Livsklubben på Pågens i Malmö uttalat sitt stöd.
Mats Nordlund reparatör vid SL i Stockholm är en av de arbetare som tagit initiativ till ett stöduttalande bland sina arbetskamrater.

– Det var lätt att få stöd. Nästan alla jag frågade på nattskiftet skrev på. Den vanligaste kommentaren var att det var bra, säger han till Proletären.
Mats Nordlund har överlämnat stöduttalandet med namnunderskrifter till Lagenaarbetarna.

Förutom solidariteten på arbetsplatsen har Lagenaarbetarna själva och många andra demonstrerat utanför Systembolagets huvudkontor, delat ut flygblad och samlat in pengar.

Under torsdagen hade fyra Lagenaarbetare samlat in över 800 kronor vid Kungens Kurva i Stockholm.

Jessica Moya visar Proletärens utsände hinken med de insamlade pengarna och vill att vi ska skriva att det behövs samlas in mer pengar.

Företagsledningen hade bestämt att arbetarna skulle komma tillbaka till arbetet en och en för att  ha ett enskilt samtal med personalchefen. Arbetarna bestämde att de skulle samlas utanför grinden på måndag morgon och gå tillbaka gemensamt.

Tre polisbilar
Proletären är med på måndag morgon 6.30 när de morgontrötta men sammanbitna arbetarna samlas utanför infarten. Tre polisbilar bevakar. Arbetarna avvaktar vad som ska ske. Det blir inget möte utanför grindarna.

Raskt flyttas mötet in på arbetsplatsen där tjänstemän och dialogpoliser finns. En och en tvingas arbetarna till enskilt samtal med personalchefen. Han hälsar dem välkomna tillbaka och förmanar dem att inte bråka, i synnerhet inte med strejkbrytarna.

Proletären fick inte vara med på mötet inne på Lagena. Men när de arbetare som arbetade eftermiddagsskift kommer ut levererar Guner Osman en sista hälsning till Proletärens läsare:

– Vi går tillbaka till arbetet men kampviljan finns kvar. Vi känner stödet från landet.   

GÖRAN WAHLÈN
Proletären nr 26, 2009



Stöduttalanden till Lagenaarbetarna:

• Lagena Distribution AB i Jordbro varslar anställda om uppsägning trots att det inte råder någon arbetsbrist. Samtidigt tar Lagena in personal från bemanningsföretag och bedriver utpressning mot arbetarna. Detta innebär att företaget kringgår och urholkar Lagen om anställningstrygghet, LAS. Något sådant kan vi aldrig acceptera!
Vi stöder Lagenaarbetarna i deras kamp för rättvisa!
Stå på er! Ni företräder hela arbetarklassens intressen!
Vi kräver:
• Dra tillbaka varslen på Lagena!
• Sluta spela ut arbetare mot varandra!
• Återupprätta Lagen om anställningsskydd, LAS!

29 spårreperatörer, Stockholms tunnelbana


•Vi anser att hela fackföreningsrörelsen måste stödja lagerarbetarnas kamp på Lagena, Systembolagets lager i Jordbro, i deras kamp mot orimliga uppsägningar.
Att avskeda fast anställda för att ersätta dem med bemanningspersonal är en uppseendeväckande och arbetarfientlig provokation mot lagerarbetarna och deras fackklubb.
Det här visar hur svagt anställningsskyddet är. LO-förbunden måste ta strid för jobben och stoppa möjligheten att kringgå Las och ersätta fast anställda genom att hyra in annan personal genom bemanningsföretag.
Vi instämmer i kravet att hela fackföreningsrörelsen omedelbart ska ge ett effektivt stöd till Lagenaarbetarna. Här handlar det – som Handelsklubben på Lagena säger –inte om arbetsbrist, utan om ett sätt att försvaga facket genom att splittra de anställda i syfte att påtvinga dem sämre villkor.
• Stoppa arbetsgivarnas utpressning – stöd lagerarbetarna på Lagena i Jordbro!
• Facklig kamp för stärkt anställningsskydd!

Styrelsen för SEKO Klubb, Årsta postterminal



• Svenska Hamnarbetarförbundet avdelning 4 organiserar omkring 620 hamnarbetare i Göteborgs Hamn, samt ytterligare ett 100-tal stuveriarbetare i närliggande hamnar och terminaler.
Avdelningen vill uttrycka vårt fulla stöd för lagerarbetarna och chaufförerna på Systembolagets dotterbolag Lagena.
Lagena har varslat 33 anställda om uppsägning, i syfte att kunna ersätta dem med lägre betald bemanningspersonal.
Företagets agerande följer ett vid det här laget välbekant mönster på den svenska arbetsmarknaden.
I den ekonomiska krisens spår utnyttjar arbetsgivare varsel om uppsägningar för att pressa fram försämringar av arbetsvillkoren för personalen.
 Tyvärr går statliga och kommunala bolag, verksamheter som vi skattebetalare äger gemensamt, i bräschen för nedmontering av anställningstrygghet och anständiga arbetsvillkor.
Det är samma sak inom vården, skolorna, hos oss i Göteborgs Hamn och hos er inom Systembolaget med dess dotterbolag.
Det är glädjande och viktigt att se andra arbetarkollektiv som tar strid för jobben och agerar för att vända utvecklingen.
Vi önskar er all framgång och hoppas ni hör av er om vi kan stödja er på något mer handfast sätt.
 
för Hamn4ans styrelse
Peter Annerback, Ordf.