Hoppa till huvudinnehåll
Av

Nödvändigt strejkvarsel


Hamnarbetarförbundets avdelning 4 fortsätter kampen för inflytandet över arbetstiderna och för rätten att teckna avtal, nu genom att varsla om strejk för alla röda helgdagar under återstoden av avtalsperioden. Det betyder att denna typ av helgarbete stoppas ända fram till halvårsskiftet 2011.

Det är en kraftfull, men nödvändig åtgärd. Den verkställande ledningen för Göteborgs Hamn AB vill driva igenom en ren arbetsköpardiktatur i hamnen, där arbetsköparen enväldigt skall besluta över arbetstider och andra arbetsvillkor, tvärtemot den väl fungerande tradition som tidigare gällt. Hamnarbetarförbundet, som organiserar den stora majoriteten av hamnarbetarna, skall berövas allt inflytande över arbetets organisering.

Göteborgs Hamn AB agerar inte ensamt. Bakom hamnbolaget står den centrala arbetsköparorganisationen Sveriges hamnar och inte minst Svenskt Näringsliv, som utsett hamnverksamheten till pilotfall vad gäller makten över arbetstiden. För Göteborgs hamnarbetare är givetvis de egna arbetsvillkoren primära. Men de slåss inte bara för sig själva, utan i förlängningen för alla arbetare. Om Göteborgs Hamn AB går segrande ur denna strid, så påverkar det hela arbetsmarknaden. Till nackdel för löntagarna.

Det beklämmande i situationen är att det avtalsslutande Transport ömkligt böjt sig för hamnledningens diktat. Genom att lägga ner den kamp man tidigare drev tillsammans med Hamnarbetarförbundet. Desto viktigare då att Hamnarbetarförbundet fullföljer och står pall.

Det nu lagda strejkvarslet kommer naturligtvis att drabba hamnverksamheten i Göteborg negativt. Ansvaret för det vilar helt och fullt på den verkställande ledningen, som inbillar sig att det går att driva en fungerande hamnverksamhet utan dialog med och inflytande för de anställda, och bakom direktörerna på den  politiskt tillsatta styrelsen i detta kommunägda bolag, med förre sosseministern Sven Hulterström i spetsen, som låter direktörerna hållas.

Givetvis måste kommunen ta sitt beryktade ägaransvar genom att beordra sina direktörer att förhandla och sluta avtal med de anställda för att därigenom få ett stopp på konflikten. Vad säger Göran Johansson? Är det inte dags för socialdemokratin att ingripa, om inte för hamnarbetarnas skull, de lär inte stå högt i kurs i kommunstyrelsens korridorer, så för hamnens.    

Detta är konfliktens kärnfråga. Göteborgs Hamn AB måste krypa till korset och förhandla och sluta avtal med Hamnarbetarförbundets avdelning 4, som organiserar det stora flertalet av de anställda i hamnen. Allt annat är att beröva de anställda allt inflytande över arbetssituationen.

Hamnarbetarna har vår fulla solidaritet i denna viktiga kamp.        

Ledarsidan
Proletären 34, 2008