Hoppa till huvudinnehåll
Av

Saab-krisen är inte över

Saab är räddat för stunden, men kapitalismen representerad av Spyker och dess vd Victor Muller är inte lösningen på företagets framtid.Så fick då Saab en ny ägare. Inte i elfte timmen, utan när klockan hunnit bli några minuter över tolvslaget, kom beskedet att holländska Spyker Cars köper Saab av General Motors och den påbörjade likvidationen av företaget kunde avbrytas.

I Trollhättan utbröt fullt förståeligt rena glädjeyran efter beskedet. Efter ett år av spekulationer, ryktesspridning och falska budskap som till slut landade i företagslikvidation är det ett tungt ok som lyfts från Saabarbetarnas axlar.

På plats i Trollhättan dagen efter försäljningen möttes Spykers vd Victor Muller av stående ovationer från de anställda på Saab.

Inte räddningen
Berättigad glädjeyra till trots så vänder det sig i magen på en kommunist att se arbetare så reservationslöst hylla en kapitalist. Men så har också ett enigt etablissemang, där inte minst de fackliga representanterna spelat en bedräglig roll, underblåst alternativlösheten hos arbetarna. Det är försäljning till en privat ägare som framställs som enda räddningen.

Vi kommunister må framstå som ständiga olyckskorpar, men vi ser oss ändå tvungna att än en gång slå fast att kapitalismen inte är räddningen för Saab. Det vore oss fullständigt främmande att falla in i hyllningskörerna till Victor Muller som räddare och frälsare.

Vår principiella antikapitalistiska hållning gör att vi höjer ett varningens finger. En privat, kapitalistisk, ägare innebär inte per automatik en räddning. Tvärtom är det kapitalisterna i General Motors som i årtionden misskött Saab och skapat oro och osäkerhet för arbetarna.

Jämfört med General Motors, som i alla fall är en rutinerad biltillverkare, spelar Spyker Cars i gärdsgårdsserien. Vilket knappast gör företaget trovärdigare som långsiktig ägare.

Excentrisk lycksökare
Spykers vd Victor Muller är inte bara en excentrisk lycksökare som driver ett förlusttyngt garageföretag utan erfarenhet av storskalig bilproduktion.

Han har vid flertalet tillfällen granskats av den holländska finansinspektionen, och också för ekonomisk brottslighet. Holländska fackföreningsrepresentanter som intervjuats i svensk media har hissat röd flagg sedan Spyker förra året flyttade delar av produktionen till England, och med det arbetstillfällen.

Vilka som är de verkliga finansiärerna bakom köpet är ännu höljt i dunkel. Storägare i Spyker Cars är investeringsfonden Mubadela som drivs av en kronprins Mohammed från Abu Dhabi.

Abu Dhabis kungahus äger runt tio procent av jordens oljetillgångar, och för oljeinkomsterna roar sig kungahusets medlemmar med att köpa fotbollslag, flygplansfabriker och annat smått och gott. Är det någon som tror att en prins i Abu Dhabi bryr sig om arbetarna i Trollhättan?

Den tidigare delägaren, den ryska bankfamiljen Antonov, ska ha köpts ut av Victor Muller själv. Med vilka pengar är oklart och rykten säger att ryskt kapital ännu finns med i köpet.

De senaste uppgifterna säger dessutom att svenska Säpo tillsammans med kollegorna i amerikanska FBI hindrade en försäljning till Spyker redan i december. Detta sedan de båda säkerhetstjänsterna funnit uppgifter som pekar på att familjen Antonov har starka kopplingar till den organiserade brottsligheten och sysslar med pengatvätt och annan kriminalitet.

Halvgangster
Oavsett om de ryska bankirerna ännu finns med i kulisserna som finansiärer eller inte talar historien sitt tydliga språk om vad Spyker är för ett företag. Victor Muller är en halvgangster till kapitalist som mera påminner om de korrupta byggherrarna i tv-serien Sopranos än den räddare i nöden han höjts till skyarna som.

Hur Saabs historia kommer att sluta vet vi inte, men försäljningen till Spyker är i alla fall en tillfällig räddning. Men dessvärre är det mycket som talar för att turbulensen kring Saab kommer att fortsätta.

Vi håller fast vid kravet på ett statligt ägt Saab. Fordonsindustrin är av för stort samhällsintresse för att läggas i händerna på skojare som Victor Muller.

Arbetarna i Trollhättan är väl värda en tids lugn och ro. Men skojaren Victor Muller och den kapitalism han representerar måste genomskådas, annars riskerar arbetarnas glädje att vändas i besvikelse.

WICTOR JOHANSSON
Proletären nr 5, 2010Än har inte GM fått några pengar
• Spyker godkänns av General Motors som köpare av Saab, och bedöms därmed ha de finanser som krävs för ett köp.
Kostnaden för Saab är 2,8 miljarder svenska kronor. 520 miljoner skall Spyker betala kontant, resten får GM i form av aktier i företaget.

Men ännu har inga pengar satts in på GM:s konto. En första delbetalning skall göras den 14 februari, och den 15 juli skall köpet vara genomfört.

I en intervju med Svenska Dagbladet erkänner Spykers vd Victor Muller att han ännu saknar 175 miljoner av den kontanta ersättningen.

En situation som påminner om när Spyker köpte ett formel 1-lag för fyra år sedan utan tillräckliga tillgångar. Efter ett år gick affären i stöpet och formel 1-laget såldes vidare. Affären grundades på förmodade vinster som uteblev.

Inte minst återstår för Spyker ännu att få lånen från Europeiska Investeringsbanken godkända i EU-kommissionen, även om det sägs vara en formsak.

Statliga garantier
Den svenska regeringen har däremot senkommet godkänt statliga lånegarantier på 4 miljarder kronor, och i den intensiva medierapporteringen dagen efter försäljningsbeskedet framställdes Centerpartiledaren Maud Olofsson som något av en segrare.
Hennes envisa motvilja mot alla former av statliga ingripanden skall på något mystiskt sätt nu visat sig ha varit korrekt.

Men det är knappast för att regeringen väntat in den mest ansvarsfulla ägaren som de först nu ställer upp med lånegarantier.
Att inte godkänna lånegarantier när det som framställs som den absolut sista möjligheten för att rädda Saab hade varit politiskt självmord.

Det har minst av alla Centerpartiet råd med, med opinionssiffror under fyraprocentsspärren ett knappt halvår innan valet.
Det är en ren omvändelse under galgen. För inte ens den mest optimistiska analytiker kan påstå att Spyker Cars skulle vara en starkare ägare än den tidigare köparen Koenigsegg, som samma regering och samme Maud Olofsson styvnackat vägrade ge lånegarantier.

Regeringen säger sig ha bindande garantier att de utlånade pengarna skall gå till verksamheten, och dessutom bara betalas ut i omgångar till förutbestämda projekt.

Skattepengar
Det är givetvis bra. Framförallt för att vi vet vem vi skall ställa till svars om Spyker visar sig vara de plundrare vi hela tiden har varnat för.

Det är våra skattepengar som är Spykers lånegaranti, och dem ska vi som bekant inte riskera.

WJ