Hoppa till huvudinnehåll
Av

Seger i AD för hamnarbetarna

– Domen i Arbetsdomstolen ger oss rätten att driva kampen vidare, säger en av de glada hamn-arbetare som Proletären träffar utanför Skandiahamnens grindar i Göteborg.




Onsdag 18 juni kom AD med sin dom angående Göteborgs Hamns stämning av Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg i och med övertidsblockaden vid fjolårets midsommar. 

Bakgrunden är i korthet följande. Under hösten 2006 efter att borgarregeringen kommit till makten och Svenskt Näringslivs antifackliga offensiv fått ny kraft ändrades klimatet i Göteborgs hamn. Arbetsköparnas attityd hårdnade och i fråga efter fråga uppstod konflikter på grund av detta. Våren 2007 lanserade företaget ett åtgärdsprogram för försämrade arbetsvillkor som innefattade såväl begränsade öppettider i personalmatsalen som försämrade övertidsregler. Måttet var rågat bland hamnens 900 arbetare.

Ett välbesökt medlemsmöte hos Hamn 4:an röstade för övertidsblockad under midsommarhelgen 2007 för att sätta ner foten och tvinga arbetsköparen till förhandlingsbordet. I två dygn stod hamnen stilla.

Göteborgs Hamn svarade med att stämma Hamn 4:an inför Arbetsdomstolen på 1,3 miljoner kronor. De hävdade att fackföreningen inte förhandlat på ett korrekt sätt innan varslet och att bolaget ”inte kunnat förstå syftet med de varslade åtgärderna”. Senare säger bolaget att de ska dra tillbaka stämningsansökan, men höjer istället skadeståndskravet till 1,6 miljoner för att slutligen sänka det till 200000 kronor.

Fullständig seger
Så kom alltså domen i förra veckan. AD avslog Sveriges Hamnars talan och förpliktigade bolaget att betala Hamn 4:ans rättegångs-kostnader. Det blev med andra ord en fullständig seger för Göteborgs hamnarbetare.

– Jag var egentligen aldrig nervös, utan säker på att vi skulle vinna hela tiden, förklarar Hamn 4:ans ordförande Peter Annerback när Proletären ringer upp honom. De hade ingenting att komma med.

– Jag är lite förvånad att de drog oss inför domstolen, vi har haft liknande domar förr, fortsätter han.

Några dagar efter att domen fallit träffar Proletären nio segerglada hamnarbetare.

– Det senaste årets strider och nu AD-domen gör att vi står starkare, menar Stefan Karlsson.

Men lika glada som de är över att domen gick deras väg, lika förbannade är de över att arbetsköparen överhuvudtaget drog det inför AD.

– De leker med kommuninvånarnas pengar, förklarar Frank Andrén. Under konflikten anklagade de oss för de ekonomiska förlusterna, men vem är det som slarvar med pengarna egentligen. Ledningen har sagt att allt ska prövas i AD oavsett hur domarna blir. Det är en del av deras kampanj mot oss.

– Göteborgs Hamn har glömt vem som äger hamnen, fortsätter Stefan Karlsson. Hamnen ägs kommunalt och är inte privat. De slösar bort göteborgarnas skattepengar för en PR-kampanj styrd av Sveriges Hamnar med hjälp av PR-företaget JKL.

Smutskastning
Under det gångna året har det bedrivits en ren smutskastnings-kampanj mot Göteborgs hamnarbetare från såväl arbetsköparen och Göteborgs-Posten som kommunalpolitiker. Kampanjen har regisserats av den moderata PR-byrån JKL, som i sitt stall av anställda har bla Göran Persson. Det hela avslöjades när en journalist på Göteborgs-Posten berättade att han utnyttjats i hamnens mediekampanj. JKL planterade ”nyheter” i tidningen, bla lögnerna om att hamnarbetare som arbetade övertid hade hotats och fått bildäcken sönderskurna. I hetskampanjen spelade även Göteborgs starke man Göran Johansson med och anklagade Hamnarbetarförbundet för att ”jävlas så mycket de orkar”.

– Domen visar tydligt vem det är som jävlas med vem, förklarar Anders Möller. Ledningen för Göteborgs hamn tillsammans med Sveriges Hamnar bedriver en kampanj mot oss och de har stämt oss inför AD flera gånger. Men det står 8-0 till oss i AD-domar.

Samma massmedia som ägnat spaltmeter åt att kasta skit på hamnarbetarna är bedrövligt tysta sedan domen fallit. Som bäst har det stått någon pliktskyldig notis.

– Du är den andra journalist som ringer trots att det gått över ett dygn sedan domen kom, förklarar Peter Annerback. Uppmärksamheten i massmedia hade nog varit annorlunda om domen gått emot oss.

Även i hamnen är det tyst i toppen.

– Ledningen sitter och trycker på sin kammare och har inte vågat visa sig, berättar Frank Andrén. Men de tvingades informera på sina informationsskärmar om att AD gick på vår linje.

Från fackligt håll ska domen firas med en illröd tårta lagom inför semestertiderna. Men det finns inga illusioner om att domen i grunden ändrar någonting. Den betyder inte på något vis att konflikten i hamnen är över. Tvärtom använder Sveriges Hamnar domen som ett sätt att angripa de svenska konfliktreglerna.

Tandlös regel
– Vi kan bara beklaga att 45 paragrafen, MBL, visat sig vara en tandlös regel när det gäller kravet på ett varsels innehåll. Att det inte ställs högre krav på att ett fackförbund tydligt anger skälet till varför man vidtar stridsåtgärder är ännu en tydlig signal om att våra konfliktregler behöver ses över, säger Sveriges Hamnars förhandlingschef Patrik Eidfelt i en kommentar till domen.

Göteborgs hamnarbetare liksom Sveriges arbetare överlag har att se fram emot en fortsatt offensiv från Svenskt Näringsliv och dess branschorganisationers sida.

ROBERT MATHIASSON
Proletären 26, 2008