Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sjuksköterskornas lönekamp: Röster om varslet


Maria Pohn, sjuksköterska, infektionskliniken, universitetssjukhuset Örebro
– Löneupprorets krav på 5000 kronor mer i månaden är absolut rimligt, och det kommer inte en dag för sent. Men det viktigaste nu är att vi enas i större grupper, på avdelningarna och på sjukhusen, och ställer krav lokalt också.

– Det är helt rätt att det finns ett krav som kan ena alla sjuksköterskor. De individuella lönerna har varit ett sätt att splittra oss, men det gäller att vara eniga för att uppnå något.

– Under en längre tid har det snackats om löneläget bland mina arbetskamrater, så det är bra att det händer något. Jag tror också att det finns ett stort stöd bland allmänheten för våra krav.


Eva Rudström, sjuksköterska, Nacksta vårdcentral i Sundsvall
– Kravet på rejäla löneökningar är helt rätt, och sjuksköterskor är ju en av de grupper som hamnat efter i löneligan sedan länge. Samtidigt har vi som yrkesgrupp fått ta mer och mer ansvar, och fått mer och mer uppgifter. Speciellt här i Norrland är det problem eftersom det är så stor läkarbrist.

– Det är bra att Vårdförbundet har varslat om strejk, men kraven från dem är för låga. Det måste vara löneupprorets 5000 som ska gälla.


Martin Nygren och Patrick Wicktor, Malmö
– Vi är beredda att strejka, absolut, säger Martin Nygren och Patrick Wicktor, båda nyutexaminerade sjuksköterskor i Malmö.

På Martin Nygrens arbetsplats, en jourcentral, är stödet för strejk stort.

– Här märks det definitivt. Alla vill ha upp lönerna. Tilltron till facket är inte så hög alla gånger men detta stödjer vi.

Däremot är båda övertygade om att det är trycket underifrån som fått facket att agera. Patrick Wicktor beskriver det som en uppdämd frustration över låga löner som nu kommit fram.

– Att sjuksköterskeyrket ska vara ett ”kall” som man ska viga hela sitt liv åt och helst jobba gratis har försvunnit. Florence Nightingale grejen är borta. Vi kräver skäligt betalt för det vi gör, säger han.

Martin Nygren fyller i:
– Vi har tre års högskolestudier att betala av samt mycket ansvar i arbetet. Det är dags att uppvärdera yrket.


Klara Halldin, sjuksköterskestudent på Högskolan i Borås
– Jag tycker det är jättebra att Vårdförbundet varslat om strejk. Äntligen tas det i med krafttag, säger Klara Halldin som läser sista terminen på sjuksköterskeprogrammet på Högskolan i Borås.

I hennes klass diskuteras lönen ofta.

– Frågan har blivit akut nu när vi bara har två månader kvar på utbildningen. Själv ska jag löneförhandla om en vecka, säger Klara Halldin.

Hon vill arbeta på sjukhus, men där är lönerna ofta ännu lägre än de redan låga lönerna inom den kommunala vården.

– Lönen är ett skämt! Har man pluggat i tre år, tagit lån och kämpat så måste lönen vara högre. Som det är idag är det inte värt mödan att studera.

• Varför tror du att lönenivån är så låg?
– Alla kvinnodominerade jobb i den offentliga sektorn är lågavlönade. Se bara på situationen inom Kommunal. Undersköterskor har fortfarande en bedrövligt låg lön, med tanke på det jobb de utför.

Stridsvilja
Klara Halldin tror att de dåliga lönerna kan få konsekvenser i framtiden.

– Det kommer ju alltid att behövas sjuksköterskor, men det är svårt att locka folk till yrket om lönen inte är skälig. Vårdyrket är inget kall, som arbetsgivaren verkar tro ibland.

Viljan att strida för högre löner är stor bland de vårdstuderande, berättar Klara Halldin.

– Upproret har också spelat in. Det har enat sjuksköterskorna på ett sätt som Vårdförbundet inte har kunnat. Fast det är kanske inte så konstigt att facket har misslyckats eftersom de vill skriva under första bästa bud, säger Klara Halldin och tillägger att det är konstigt att det ska behövas ett uppror för att vårdförbundet ska agera.

Men nu har facket i alla fall varslat, och det tas emot på ett positivt sätt bland sjuksköterskestudenterna.

– Vi accepterar inte dagens låga löner, säger Klara Halldin.