Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sopåkare rasar mot AD-dom

I förra veckan dömde Arbetsdomstolen till arbetsgivaren fördel i den uppmärksammade rättegången mot Stockholms sopåkare. Domen godkänner att arbetsgivare ensidigt bryter ingångna avtal och sänker arbetarnas löner, och säger upp de arbetare som inte godtar dessa avtalsbrott. – Den här domen gäller alla arbetare, säger Martin Ellingsson, en av sopåkarna i Stockholm som upprörs över domen.


Sopåkarna i Stockholm är besvikna efter att Arbetsdomstolen dömt till arbetsgivarnas fördel. För att bryta stresskarusellen svarar de med att strikt följa arbetsmiljölagen.

Besvikelsen och frustrationen är stor bland Stockholms sopåkare över Arbetsdomstolens dom i fallet med deras åtta uppsagda arbetskamrater.

Onsdagen 3 februari samlades de i snörusket på parkeringen vid Gubbängens idrottsplats för att tillsammans motta domstolens besked.

– Den här domen handlar inte bara om sopåkarna på Östermalm, menar Martin Ellingsson. Den gäller alla sopåkare, alla arbetare överhuvudtaget. Arbetsgivarna ska respektera ingångna avtal. De ska inte ha rätt att ensidigt byta lönesystem under pågående avtalsperiod.

Kallade till stormöte
När det väl gått upp för arbetarna att domslutet inte gått deras väg kallade de till ett stormöte för att i lugn och ro diskutera den nya situationen. Mötet hölls i en bokad lokal norr om stan. Massmedia släpptes inte in men efteråt  berättar Peder Murell om sopåkarnas svar:

– Vi har beslutat att vi konsekvent ska följa arbetsmiljölagen, säger han till Proletären. Det betyder att vi inte tar säckar som väger mer än 15 kilo, vi tar inte sopor om det brister i snöröjningen, vi tar de raster vi har rätt till.

Arbetsdomstolens beslut går inte att överklaga. Domslutet innebär att Liselotte Lööfs ensidigt införda system med fast månadslön gäller. De uppsagda arbetarna jobbar dock kvar. Lönenivån på Östermalm kommer att ligga på 29000 kronor i månaden.
Bästa alternativet

– Vi var 88 sopgubbar som röstade enhälligt, berättar Jan Spanedal efter mötet. Det här var det bästa alternativet som läget är just nu. Det ligger också i linje med vad facket tycker. Vi har ingen möjlighet att ta alla sopor i tid om vi följer regelboken.

Sopåkarnas aktion har ingen tidsbegränsning. Den har redan medfört att sopor har blivit liggande. Effekterna kommer att synas ordentligt först efter ett antal dagar. Poängen är att företaget inte kan göra obegränsade effektiviseringar för att dra in vinst på verksamheten.

– Det här är ett sätt att visa att det inte går att ta bort ännu fler bilar, förklarar Martin Ellingsson. Vi kan inte jobba hur mycket som helst. Vårt avtal går ut om ett år och vi var eniga om att det inte var läge att strejka för tillfället.

Kommunens system med upphandlad sophanteringen fortsätter. I april kommer fem områden i Stockholms innerstad att skifta entreprenörer. Sopföretagen konkurrerar med varandra genom att erbjuda kommunen billigast möjliga anbud. Notan tvingas i regel arbetarna betala.

Hälsosammare
Genom att strikt följa arbetsmiljölagen vill sopåkarna bryta stresskarusellen och hindra företagen från att vältra över kostnadsbesparingarna på arbetarna.

Detta är samtidigt hälsosammare och minskar arbetsbelastningen för sopåkarna själva.

JOHAN WIMAN
Proletären nr 6, 2010