Hoppa till huvudinnehåll
Av

Strejker mot högerpolitiken i Frankrike och Grekland


Frankrikes Sarkozy möts av massiv strejkvåg:

Frankrikes högerregering får svar på tal. Nedskärningar i den offentliga sektorn och pensionsförsämringar möts av landsomfattande strejker och protester.

Torsdag 15 maj strejkade hundratusentals lärare över hela Frankrike. Strejken hade utlysts av nio lärarfackförbund samt fem studerandeorganisationer. Enligt facken deltog 60 procent av totalt 740000 lärare och hundratals skolor hölls stängda.

Också vård- och postanställda, liksom tjänstemän på lokal och statlig nivå, deltog i strejken och de massdemonstrationer som genomfördes i landets större städer.

Den utlösande faktorn för strejken är regeringens målsättning att innan 2009 års utgång minska antalet offentliganställda med 58000, varav 11200 inom utbildningssektorn.

Att genomföra en ”översyn” av den offentliga sektorn var ett av Nicolas Sarkozys löften inför presidentvalet för ett år sedan. Sarkozys popularitet har dock snabbt sjunkit i botten när politiken ska förverkligas.

Lokalvalen i mars i år visade att många väljare som röstade på honom i presidentvalet bytt sida. Valförlusten resulterade i att Sarkozys högerparti UMP endast har makten i två av Frankrikes tio största städer.

Ny lag mot lärarna
Trots massprotesterna tänker regeringen inte backa. Istället förbereds motåtgärder riktade mot lärarna. När skolorna hölls stängda förra veckan talade både Sarkozy och utbildningsminister Xavier Darcos om att genomdriva en lag som tvingar skolorna att vara öppna även under strejker.

Högerregeringen måste också hantera protester från andra grupper. Torsdag 22 maj, samma dag som denna tidning kommer ut, går bland andra tunnelbane- och järnvägsarbetare liksom anställda på Air France ut i en strejk som kan komma att lamslå stora delar av landet.

Höjd pensionsålder
Denna strejk riktar sig främst mot den planerade ”reformeringen” av pensionssystemet, vilket också är ett av Sarkozys vallöften. Precis som ”pensionsreformen” i Sverige går förändringarna ut på att höja pensionsåldern

Att genomdriva pensionsförsämringarna kommer inte att vara lätt. Försök har gjorts av regeringar med olika politisk färg ända sedan mitten av 1990-talet. Men varje gång har strejker och protester tvingat dem att backa.



Strejk i Grekland mot privatiseringar:

Tusentals greker strejkade torsdag 15 maj i protest mot högerregeringens privatiseringar.

Strejken genomfördes dagen efter att regeringen beslutat att sälja ut delar av Greklands största telefonbolag, OTE, till Deutsche telekom.

Det tyska företaget kommer därmed att få kontroll över det grekiska telenätet. Många greker fruktar att regeringen planerar att också sälja de kvarvarande 25 procenten av OTE som staten fortfarande äger.

”Inte till salu”

I strejken deltog telekomanställda, men också andra grupper som fruktar privatiseringar, som hamnarbetare, sjukvårdsanställda och flygpersonal. Samtidigt som arbetet låg nere demonstrerade 3500 person genom Aten bakom banderoller som ”Offentlig egendom är inte till salu” och ”Nog med reformer”.

Den sistnämnda parollen syftar på regeringens omstridda försök att kraftigt försämra pensionerna. Även om parlamentet för två månader sedan beslutade att införa det nya pensionssystemet lever kravet på att stoppa ”pensionsreformen”.

”Vi vill stoppa utförsäljningarna av dessa företag, då det kommer att leda till jobbnedskärningar, sämre kvalitet på servicen samt höja priserna”, sa Stathis Anestis, talesman för GSEE, Greklands största landsorganisation som representerar två miljoner medlemmar.

”Detta är bara det första steget. Vi kommer definitivt att fortsätta med fler strejker under den närmaste tiden”, sa Stathis Anestis. Han utlovade en upptrappning av kampen och fortsatta strejker mot privatiseringarna.

Konservativa Ny demokrati har styrt Grekland sedan 2004, då socialdemokratiska Pasok förlorade parlamentsvalet och därmed regeringsmakten. I valet i september 2007 tappade Ny demokrati röster men lyckades behålla en knapp parlamentarisk majoritet.

PATRIK PAULOV
Proletären nr 21, 2008