Hoppa till huvudinnehåll
Av

Strejkvarsel i Göteborgs hamn

Hamnarbetarförbundet avd 4 beslutade på ett välbesökt medlemsmöte torsdagen 14 augusti att varsla om strejk för samtliga ”röda” dagar de närmaste åren.



Återigen tvingas Hamn 4:an som organiserar den överväldigande majoriteten av Göteborgs hamn-arbetare ta kamp för att hävda medlemmarnas självklara rätt att teckna ett avtal som ger socialt fungerande arbetstider till hyggliga löner. Hamn kräver ett lokalt avtal som ger acceptabla regler för hamnarbetet. Om inte en uppgörelse nås före 1 november går Hamnarbetarförbundets medlemmar i Göteborg i strejk under 18 dagar per år i samband med storhelger fram till 30 juni 2011.

Den direkta orsaken till strejk-varslet är det nya skift med arbete på just röda dagar och helgdagar till vilket Göteborgs hamn AB just nu rekryterar 24 nya hamnarbetare. I bakgrunden finns också de olösta problemen i hamnen kring arbetstiderna och hur de ska regleras lokalt. För hamnarbetarna avgörande frågor som orsakade den drygt halvårslånga övertidsvägran från ett enigt hamnarbetarkollektiv under förra hösten och vintern som Proletären nogsamt bevakat.

Viktig strid
I förra veckan rapporterade vi också om Hamn 4:ans motstånd mot detta skift och hur Transports centrala ombudsman Marcel Carlstedt i juni kom ner från Stockholm och lade sig platt för hamnledningens krav på att inrätta skiftet.

– Marcel Carlstedt skrev på ett överläggningsprotokoll där hamnbolaget kräver att få inrätta detta skift, konstaterar Peter Annerback Hamn 4:ans ordförande.


Då, före semestern, gick hamnbolagets förhandlingschef Peter Svanberg ut och sade: Nu har vi löst problemen med arbete på röda dagar i Göteborgs hamn.

– Hur kan han påstå detta när han inte har förhandlat med oss, frågar sig Peter Annerback.

• Hur viktig är frågan om skiftarbete och arbetstider för Hamnarbetarförbundet?
– Den är görviktig. Skulle vi inte agera så har vi inget existensberättigande som facklig organisation. Det handlar om arbetarnas rätt att påverka sin arbetstid men det handlar också om lönenivåerna. Med det nya skiftet sänker hamnbolaget timlönerna jämfört med befintliga skift.

Svårbegripligt
• Hur effektiv blir er strejk?
– Det ska inte jobbas någonstans under dessa 18 dagar. I Älvsborgshamnen där röda dagar finns i befintliga skift så organiserar vi 240 av 250 hamnarbetare.

Nog kommer en sådan strejk att märkas. I grunden är det svårbegripligt att Göteborgs hamn återigen tar strid mot den stora majoriteten av de anställda. Peter Svanberg och vd Magnus Kårestedt har tydligen inte lärt sig någonting av det gånga årets händelser. För med sitt egensinniga agerande, med Transports benägna bistånd och med Svenskt Näringsliv i ryggen så försvårar faktiskt dessa herrar den kommunalt ägda hamnens möjligheter till en effektiv godshantering i Skandinaviens viktigaste hamn.

Det går inte i ett modernt samhälle att bedriva industriell verksamhet utan att de anställda ges rimliga villkor och ett inflytande över hur arbetet organiseras. Sådant hör förgångna diktaturer till.

Till saken hör det faktum att hamnverksamheten inte kan drivas rationellt utan ett fungerande lokalt avtal. Väder och vind styr båtarnas anlöp och när liggtiderna ska minimeras blir övertid ett billigt sätt för redarna att få lossat i tid. Men det av Transport tecknade riksavtalet stadgar att övertid bara får tas ut under högst tre timmar i anslutning till ordinarie arbetstid på vardagar.

För större övertidsuttag krävs lokala avtal. Hamnarbetarförbundet hävdar att detsamma gäller för skift och övriga arbetstidsfrågor. Det är för att reglera dessa förhållanden som Hamn avd 4 nu tar strid för ett eget lokalt avtal.

I sammanhanget bör nämnas att Hamnarbetarförbundet sedan länge tecknar lokala avtal i Bottenvikens hamnar och i Stockholms hamn. I huvudstaden är visserligen avtalet uppsagt till årsskiftet men Svenska Hamnarbetarförbundets ordförande Björn A Borg räknar med att ett nytt avtal är klart dessförinnan.

Vill öka vinsten
Vet också att fram till förra året så fungerade hamnverksamheten i Göteborgs hamn utan större problem. Nog begriper hamnarbetarna bättre än någon annan att onödigt långa liggtider kan hota jobben. Med det lokala avtalet ”Göteborgsbilagan”, som fungerat sedan 1983, och genom frivillig övertid såg hamnarbetarna till att båtarna lossades och lastades med minimala liggtider.

Men ledningen i Göteborgs hamn med stöd från sin huvudorganisation Sveriges hamnar, som i sin tur är medlem i Svenskt Näringsliv, var inte nöjd med vinstnivåerna. För ett eller ett par år sedan tog det kommunalt ägda hamnbolaget ett strategiskt beslut att söka pressa ner löner och villkor för hamnarbetarna.

Sedan dess har Svenska Hamnarbetarförbundet och dess avdelning 4 gått i spetsen i försvaret av hamnarbetarnas löner och arbetsvillkor. I den gångna vinterns konflikt sades så Göteborgsbilagan upp och det är som ersättning för denna som Hamns krav på ett eget avtal också ska ses.

Hamnarbetarförbundets medlemmar i Göteborgs hamn är värda all respekt och stöd i sin viktiga strid för rätten till avtal om arbetstider och arbetsregler.

LARS ROTHELIUS
Proletären 34, 2008



Pressmeddelande från svenska Hamnarbetarförbundet avd 4:

Hamnarbetarförbundets avdelning 4 beslutade vid en medlemsomröstning under torsdagskvällen att gå ut i konflikt. Avdelningen varslar nu om total arbetsnedläggelse i Göteborgs Hamn samtliga ”röda” helgdagar under återstoden av det centrala Stuveriavtalets löptid, alltså t.o.m. 30 juni 2011.

Beslutet att ta strid har föranletts av en lång tid av motsättningar mellan arbetsgivarsidan och de anställda inom det kommunala hamnbolaget. Ledningen i Göteborgs Hamn har skapat kaos i en tidigare väl fungerande hamnverksamhet.

Efter 1,5 år av resultatlösa förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om de lokala villkoren för bl.a. övertidsarbete så revs hela det tidigare gällande lokala avtalet, den s.k. Göteborgsbilagan, vid årsskiftet 2007/2008. Sedan dess har hamnen fortsatt att präglas av turbulens. På en mängd områden inom den lokala stuveriverksamheten råder idag avtalslöst tillstånd.

Därför tar Hamn4an nu strid för att få teckna ett lokalt avtal som fastställer ordningsregler för hamnarbetet, förutsättningarna för framtida schemaförhandlingar, regelverk för övertidsuttagning m.m.

– Den situation vi har idag är ohållbar. Medlemmarna accepterar inte att exempelvis övertidsarbetet i stora delar är helt oreglerat och att arbetsgivaren godtyckligt förändrar arbetsvillkoren från dag till dag, säger avdelningens ordförande Peter Annerback i en kommentar.

– Hamn4an organiserar 80 procent av Göteborgs hamnarbetare. Det borde vara en självklarhet att vi ska teckna ett lokalt avtal som fastställer spelreglerna på den här arbetsplatsen, säger vice ordförande Anders Möller.