Hoppa till huvudinnehåll
Av

Svenskt näringsliv: "Sänk lönen!"

I takt med att den ekonomiska krisen fördjupas kräver arbetsköparna att anställda avstår från sina löneökningar i år eller går med på lönesänkningar. Men det är ingen kostnadskris för företagen utan en efterfrågekris. Sänkta löner förvärrar krisen.


Mellan 1 januari och 15 december 2008 varslades drygt 92000 anställda om uppsägning runt om i landet. Orsaken är en ekonomisk kris som bottnar i en kapitalistisk överproduktion av varor runt om i världen, hittills mest kännbar inom bilindustrin. Men med tiden kommer fler branscher att dras med i krisen.

Lågkonjunkturen är ett faktum och alla tidigare förhoppningsfulla prognoser måste nu revideras. Utsikterna för 2009 och kommande år har på bara några månader förändrats dramatiskt. Arbetslösheten i Sverige ökar nu i snabb takt till nivåer jämförbara med 1990-talskrisen.

Lönesänkningar
Kapitalisterna är trängda av sina egna förhoppningar om en produktion där det alltid finns en köpstark marknad för alla varor.

Nu grusas illusionen och på det kommer krav på att anställda ska betala överproduktionskrisen med uteblivna löneökningar eller till och med lönesänkningar.

Våren 2007 skrev de flesta LO-förbund på löneavtal för kommande tre år. IF Metalls avtal sträcker sig till exempel från den 1 april 2007 till den 31 mars 2010. De två första åren gav löneökningarna 3,5 respektive 3,3 procent och nu under våren ska sista avtalsåret infrias, som ger 2,8 procent i lönepåslag för metallarna.

Värst drabbad av varsel är verkstadsindustrin med flest anställda anslutna i IF Metall. I många fall ställer nu företag varsel och hot om uppsägning mot årets löneökningar.

Den 10 oktober 2008 skriver Björn Lindgren, ekonom på Svenskt Näringsliv, i Dagens Industri under rubriken ”Höga löneavtal bäddar för varsel” att ”företagens utveckling helt åsidosatts i många avtal”.

Kringgår centrala avtal
Björn Lindgren och Svenskt Näringsliv vill ha en ”större flexibilitet” för att minska risken för uppsägningar.
”Utgångspunkten måste vara hur företagen går ekonomiskt”, hävdar han. I klartext ställer arbetsköparna krav på att få lägre löneökningar, uteblivna eller rentav lönesänkningar.

Arbetsköparorganisationen Teknikföretagen, som ingår i Svenskt Näringsliv och tecknar kollektivavtal med IF Metall, försöker nu få facken på lokal nivå att kringgå de centrala löneavtal som är undertecknade fram till våren 2010.
Inom LO-förbunden och på LO centralt kan det inte uteslutas att man viker sig, vilket även kan inträffa lokalt när hot om avsked ställs mot löneökningar, trots att det är i strid med avtalsuppgörelsen mellan parterna. Likaledes kan det bli frågan om direkta lönesänkningar.

Diskussioner om hur krisen ska lösas pågår mellan fack och arbetsköparna och i det läget kan inget uteslutas.

Jobba gratis
Även inom andra branscher ställer arbetsköparna krav på att lönerna ska frysas inne, eller alternativt lönesänkningar, som tex flygbolaget SAS.

Det har tom gått så långt att företag vädjar om att anställda ska jobba gratis, som på Smålandsvillan i Jönköping, läs andra artiklar intill.

Det som nu har initierats av arbetsköparna är bara ett inledande försök att vältra över krisen på arbetarklassen. Det kommer mer sådant framöver. Men det är inte frågan om en kostnadskris för företagen.

Vinsterna är ännu goda, vilket kan illustreras av vårens planerade aktieutdelning bland börsföretagen på hela 150 miljarder kronor.

Det handlar om en efterfrågekris, en överproduktionskris på kapitalistiskt manér. Så allvarlig att det nu jämförs med depressionen på 1930-talet och det ger besked om hur allvarligt läget är. Men att sänka lönerna lindrar inte krisen, tvärtom.

Förvärrar krisen
I själva verket förvärrar det krisen, då efterfrågan på det som produceras minskar i motsvarande grad.
Men kapitalisternas vinningslystnad står som alltid i vägen för människor behov av både arbete och välfärd. Kapitalismen är som mest destruktiv i kristider.

KENT HALDEBO
Proletären 1-2, 2009