Hoppa till huvudinnehåll
Av

Volvoarbetare i Umeå kräver ansvar

Tusentals arbetare i Umeå kräver att Volvo tar sitt ansvar för dem som sägs upp och använder miljardvinsterna för att underlätta omställningen.




På Volvo Lastvagnar i Umeå har sammanlagt 625 anställda sagts upp, 520 tillsvidareanställda och drygt 100 visstidsanställda. Ett hårt slag för de som sagts upp och hela Umeå. I dag har Volvo Lastvagnar totalt 2200 anställda.

Efter chockbeskedet om att så många ska tvingas ut i arbetslöshet startade en namninsamling spontant av arbetare på monteringen. 1350 anställda hann skriva på innan listorna överlämnades till företagets förhandlingsdelegation i förra veckan.

Det undertecknarna främst reagerat på är företagets hårdnackade attityd ifråga om pengar till omställningsåtgärder. Hittills i år har Volvo Lastvagnar gjort en vinst på 12 miljarder kronor. Men i förhandlingarna om uppsägning av hundratals anställda har fackets krav på avgångsvederlag och utbildning avvisats.

– Jag var med när företaget uppvaktades och av vad jag kunde förstå av reaktionen så kommer listorna att hamna i en byrålåda. Det blev bara ett lamt jaha från Volvos sida, säger Jan-Olov Carlsson, vice ordförande på IF Metalls klubbstyrelse på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Besvikna och arga
– Det är klart att de an ställda är både besvikna och arga över att inte företaget, som under de senaste tre åren gjort en vinst på 30 miljarder kronor, inte nu kan skjuta till pengar när den hittills största omställningen ska göras.

– Volvo är fortfarande ett välbärgat företag och borde kunna hjälpa till bättre i det här läget, säger Jan-Olov Carlsson.

Han berättar också att det planeras för en stor demonstration där anställda kommer att marschera från fabriksportarna och in till Umeås centrum för att uttrycka sitt missnöje med situationen.

KENT HALDEBO
Proletären 47, 2008

• På två klubbmöten med respektive skiftlag vid Volvo lastvagnar Umeå antog de 1300-1500 närvarande medlemmarna ett längre uttalande med krav på att såväl Volvo AB som regeringen tar sitt ansvar och gör vad som är möjligt för att undvika öppen arbetslöhet.

Uttalande från klubbmötet
Inom Volvo Lastvagnars båda enheter i Sverige har 1380 metallare varslats om uppsägning. I Umeå har 520 personer varslats och I Göteborg är summan 860 personer. Utöver detta berörs ca 100 visstidsanställda i Umeå som inte får fortsätta sin anställning och ett 70-tal i Göteborg. Arbetslösheten slår med full kraft mot medlemmar och deras familjer i slutet av 2008 och början av 2009. IF Metalls klubbmöte vid Volvo Lastvagnar AB i Umeå är djupt oroade över utvecklingen. Vi förväntar oss ett antal åtgärder från företaget, regeringen och berörda myndigheter för att mildra krisen för de drabbade och deras familjer.

VI KRÄVER AV AB VOLVO:
    • Att företaget verkställer olika former av äldreavgångar.
    • Att ett erbjudande om omställningsbidrag ges till dem som vill sluta för att starta eget, studera mm.
    • Att det sker en kartläggning av kompetensutvecklingsbehovet utifrån framtida produktion och investeringar och att företaget aktivt satsar på internutbildningar.
    • Att företaget är öppet för olika arbetstidslösningar som kan ge möjlighet för fler att bli kvar inom företaget.
    • Att företaget arbetar för att ta hem arbetsuppgifter som kan utföras av egen personal.

VI KRÄVER AV REGERINGEN:
    • Att taket i A-kassan höjs så att ersättning vid arbetslöshet faktiskt ger 80 procent av den förlorade inkomsten för de flesta. Öppen arbetslöshet ska dock till varje pris undvikas.
    • Att den ekonomiska politiken inriktas på att stimulera efterfrågan och underlätta för Riksbanken att sänka räntan.
    • Att nödvändiga ekonomiska och personella resurser ges till Arbetsförmedlingen för att matcha jobb, möjligheter till utbildning och kompetenshöjning. Personalen på Arbetsförmedlingen ska jobba nära företaget och de varslade/uppsagda.
    • Att regeringens samordnare förses med medel och mandat att genomföra aktiva åtgärder för att lindra effekterna av krisen.

Arbetslösheten är förödande för den enskilde och för samhället. Klubbmötet uttalar med kraft att ingenting får lämnas oprövat för att undvika uppsägningar och öppen arbetslöshet.
Det vilar ett stort ansvar på regering, riksdag, kommun och myndigheter att ta beslut som pekar i den riktningen.

Det vilar ett stort ansvar på företaget att anslå pengar för aktiva åtgärder som kan minska och undanröja varslet.Det vilar ett stort ansvar på de fackliga organisationerna på olika nivåer att ta kamp för en rättvis fördelning och allas rätt till arbete.

Antaget av 1500 medlemmar på klubbmöte 081106