Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kommunisternas krav: Avveckla kärnkraften!

Den planerade kärnkraftsutbyggnaden i Sverige hamnar i fokus på grund av den fasansfulla utvecklingen med kärnkraften i Japan. Säkerheten räcker inte för att förhindra olyckor. Det är nog nu och därför måste riksdagsbeslutet att bygga nya reaktorer rivas upp.


Men utrikesminister Carl Bildt låter sig inte påverkas av vad som sker med japans kärnkraft. Bildts åsikt är att vi lever i den lyckliga delen av världen där inga jordbävningar och tsunamis inträffar och därför är vår kärnkraft säker.

– Det som har hänt där kan inte hända i Sverige, säger Carl Bildt till reportern Lotta Bromé i P4 Extra.
Svenska folket har hört liknande försäkringar från politikerna innan ”det ytterst osannolika” faktiskt kunde hände i Harrisburg i USA den 28 mars 1979, dvs en partiell härdsmälta. För svensk del var det inte hellre långt borta från en liknande olycka sommaren 2006 i Forsmarks kärnkraftverk.

Återkommande tillbud och olyckor visar med all tydlighet att kärnkraft inte är att lita på, och det oavsett om det gäller kärnkraftverk i länder där jordbävningar sker ofta eller inte. Varken i Harrisburg eller i Tjernobyl var den utlösande faktorn ett jordskalv. Det var ett regelmässigt ignorerande av säkerhetsföreskrifter.

Än så länge anser svenska experter på kärnkraft att det är härdskador som inträffat på reaktorerna i Japan, en allvarlig olycka steget under en härdsmälta. Men det kan snabbt förändras om inte kylningen av härden fungerar. Men även i detta läge kan strålningen ha påverkat människors liv och hälsa för decennier.

Just nu är kärnkraftsolyckan i Fukushima satt till en sexa på den sjugradiga INES-skalan. Men många anser att den måste vara 7, eftersom människor redan har exponerats direkt av radioaktiv strålning.

Helt opåverkade av risker med kärnkraft har riksdagen fattat beslut om att ersätta dagens tio svenska kärnkraftsreaktorer med helt nya. Det blev möjligt sedan Maud Olofsson och Centerpartiet gav upp tidigare inställning att kärnkraften ska avvecklas.

Svenska kärnkraftsreaktorer är mellan 25 och 39 år gamla. De har hålls i drift med hjälp av omfattande uppgraderingar. Men moderniseringar har sina begränsningar. Gamla reaktorer är inte som nya och det är riskabelt att pressa en föråldrad teknik allt för hårt.

Det finns bara två vägar att gå, stänga dagens reaktorer eller bygga nya. En majoritet i riksdagen valde det senare.

Men nu borde det vara nog. Vinstkrav och säkerhet är inte förenliga begrepp när det gäller kärnkraft, vilket än en gång har bevisats av kärnkraftskatastrofen i Japan.

Riv upp riksdagsbeslutet och avveckla kärnkraften! Hela mänskligheten står på spel med en fortsatt satsning på kärnkraft, i Sverige såväl som i Japan och andra delar av världen.
Fakta

Kommunisternas krav: Avveckla kärnkraften!

Tidigare kärnkraftsolyckor
  • Harrisburg, USA, 1979. Krånglande pumpar och ventiler leder till att vattenånga läcker ut genom det öppna systemet. Personalen märker inget och flödet fortsätter oavbrutet under drygt två timmar. Under tiden stiger temperaturen mycket snabbt och vid 2850 graders värme börjar uranhärden smälta och rinna ned på reaktortankens botten.
  • Tjernobyl, Sovjetunionen, 1986. Under ett test av säkerhetssystemet i kärnkraftverket i Tjernobyl leder ett flertal misstag från teknikernas sida till en härdsmälta i reaktorkärnan. En tryckvåg från en ångexplosion leder till att det 1000 ton tunga reaktorlocket flyger av. Forskare från FN-organet UNESCO beräknar att kärn- kraftsolyckan i Tjernobyl kan leda till 475000 dödsfall i cancer.
  • Barsebäck, Sverige, 1992. En mycket allvarlig och helt oförutsedd incident inträffar när ett brott på en ledning leder till att isoleringsmaterial blockerar nödkylningssystemet. Om reaktorn (B2) hade gått på full fart skulle det ha kunnat leda till en extremt farlig situation med ett möjligt storskaligt utsläpp av radioaktivitet i miljön.
  • Tokaimura, Japan, 1999. Två arbetare i ett bränsleproducerande kärnkraftverk blandar en för stor mängd flytande uran i en container. Extremt radioaktiva ämnen släpps ut. Två av de tre anställda som utsätts för mycket hög radioaktiv strålning dör efter ett par månader.
  • Forsmark, Sverige, 2006. Ett tekniskt fel gör att flera av varandra oberoende säkerhetssystem slås ut. När strömmen bröts visade det sig att två av de fyra reservgeneratorerna, som i nödläge förser kärnkraftverket med ström, inte fungerade. Hade alla fyra generatorerna slagits ut hade det varit nära en härdsmälta.
  • Tarragona, Spanien, 2007. Konstruktionsfel och medveten manipulation av mätutrustningen leder till utsläpp av radioaktiva partiklar från reaktorn. Radioaktivitet läcker genom ventilationssystemet ut i omgivningen. Det saknas ännu uppgifter på hur mycket radioaktivitet som läckte ut.