Hoppa till huvudinnehåll
Av

Följ Tysklands exempel – Avveckla kärnkraften

År 2022 ska Tyskland ha avvecklat all kärnkraft. Det står klart efter att den tyska regeringen enats om en tidsplan för att fasa ut kärnkraften. För alla kärnkraftsmotståndare i Europa är beskedet välkommet.


Det var efter kärnkraftsolyckan i Fukushima som regeringen backade från tidigare beslut om att förlänga livslängden för landets 17 kärnkraftverk. Som första åtgärd stängdes de åtta äldsta reaktorerna av tillfälligt. Under tiden har en expertgrupp undersökt kärnkraftens framtid i Tyskland. Deras slutsats är att det finns flera alternativ till kärnkraft som ”alla medför färre risker”.

Nu har expertrapporten behandlats av regeringskoalitionen som ledds av förbundskansler Angela Merkel. Efter en lång debatt enades de om en tidtabell för när alla kärnkraftverk ska vara avstängda.

Beslutet innebär att alla kärnreaktorer i Tyskland ska tas ur bruk år 2022. De reaktorer som tillfälligt stoppades ska stängas för gott redan i dag. Två av dem drivs av svenska Vattenfall.

En av reaktorerna i Tyskland ska behållas i reserv under de kommande två åren för att användas om elbehovet ökar drastiskt, pga exempelvis extremt kalla vintrar. Det ska även finnas en buffert på tre reaktorer fram till år 2022, om alternativ energi inte klarar av att täcka landets strömförsörjning. Men målsättningen är tydlig, Tysklands kärnkraft ska vara avvecklad inom elva år.

Beslutet är en vändpunkt i europeisk energipolitik, och nu aviserar också Schweiz att de ska avveckla kärnkraften till 2034. När ska Sverige följa exemplet?