Hoppa till huvudinnehåll
Av

De fick se nytt och delvis sensationellt material

Siv och PG Bengtsson är medlemmar i Kommunistiska Partiet och registrerade hos Säpo redan på 1970- och 80-talen. Nu har de från Riksarkivet fått ut nytt och delvis sensationellt material. I PG Bengtssons mapp fanns uppgifter om en helt annan av Säpo registrerad person.



Makarna Siv och PG Bengtsson från Östersund var för en tid sedan på Riksarkivet i Arninge och läste sina Säpo-akter. I Sivs fall framkom nya uppgifter som förstärker bilden av ett riksomfattande spionage från Säpo riktat mot Kommunistiska Partiet, dess medlemmar och sympatisörer.

– Jag fick se dokument från Säpos spionage på dåvarande KPML(r):s 1 maj-demonstrationer i Sundsvall 1995 och 1996 där jag deltog, berättar Siv Bengtsson.

Säpos spanare har noggrant beskrivit stadens kommunistiska demonstration på arbetsklassens högtidsdag. Antal deltagare, vilka som talade, referat av talens innehåll och övriga av Säpo igenkända personer noteras nogsamt. Dessutom anges ett antal bilnummer och ägarnas personnummer, namn och adress på ”fordon som kunde knytas till demonstrationen”.

– Vilket oerhört slöseri med samhället pengar, säger Siv Bengtsson. I hela mitt liv har jag kämpat och demonstrerat för rättvisa nationellt och internationellt. Det är inte ett brott som ska rendera registrering hos Säpo.

”Oacceptabelt”
PG Bengtsson fick inte se mer papper om sig själv än tidigare. Men döm om hans förvåning när han i sin Säpo-akt finner fyra dokument om Viking Bengtsson, en person med ett helt annat personnummer.

– Det är fullständigt oacceptabelt, och det visar att Säpos arkivföring är under all kritik, säger PG Bengtsson.

Han kontaktade naturligtvis omgående Viking Bengtsson och översände till honom kopior på hans registerhandlingar. Men PG Bengtsson funderar naturligtvis på vilka konsekvenser förväxlingen har haft och/eller skulle kunna få för de båda.

– Vad ska de med dessa uppgifter till. De har lagt ner så mycket tid till ingen nytta. Det är olagligt, men så här agerar det här samhället.

LARS ROTHELIUS
Proletären 42, 2006