Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Det är fortfarande kapitalets union”

Ska Kommunistiska Partiet verkligen lägga sig i andra partiers interna debatter? Partisekreterare Robert Mathiasson svarar på frågor kring det öppna brevet.

• Varför har Kommunistiska Partiet gått ut med ett öppet brev till Vänsterpartiet?
– Vi gör det nu därför att Vänsterpartiet till helgen samlas till konferens för att diskutera EU-politiken och förslaget på att stryka utträdeskravet. Genom vårt öppna brev till Vänsterpartiets organisationer och medlemmar vill vi försöka få de EU-motståndare som finns inom partiet att besinna sitt ansvar och stå upp för utträdeskravet.

– Att Miljöpartiet slopade utträdeskravet var illa, men det är värre om Vänsterpartiet gör det. Det skulle vara oerhört negativt för det svenska EU-motstånd som hela tiden stått på en folklig och antikapitalistisk grund. Om EU-motståndet förlorar inom Vänsterpartiet blir Sverigedemokraterna det enda riksdagsparti idag som kräver att Sverige skall lämna EU, därmed lämnas frågan åt de nationalistiska och rasistiska krafter som tidigare varit marginaliserade inom EU-motståndet.

• Men är det inte olämpligt att lägga sig i Vänsterpartiets interna partidebatt?
– Vi har inte som vana att lägga oss i andra partiers interna debatter. Men som långvariga och pålitliga samarbetspartners i EU-motståndet anser vi oss ha rätten att sträcka ut en hand till de människor som vi samarbetat med runt om i landet.

– Detta måste vi givetvis göra innan besluten är fattade. Sedan är det försent.

• Tror du att brevet får någon effekt?
– Jag vet faktiskt inte hur styrkeförhållandena mellan EU-motståndarna och de som vill lägga sig för EU-etablissemanget är inom Vänsterpartiet. Jag har inga förväntningar på den ledning som för bara några månader sedan röstade för ett svenskt deltagande i imperialismens krig mot Libyen. Men förhoppningsvis är inte denna ledning representativ för hela medlemskåren.

• Vad händer framöver då?
– Det öppna brevet och arbetet med att sprida detta så brett som möjligt var bara ett första steg. Vänsterpartiet ska inte fatta något beslut förrän på sin kongress i januari nästa år. Fram till dess hoppas vi på en debatt i frågan.

– Den som tidigare varit EU-motståndare men som nu lutar åt att stryka utträdeskravet måste ställa sig frågan: På vilket sätt har EU ändrat sin grundläggande karaktär idag jämfört med tidigare? Om svaret är att EU i grunden fortfarande är storkapitalets union, så måste man i ärlighetens namn stå upp för utträdeskravet. Allt annat är ren opportunism.