Hoppa till huvudinnehåll
Av

”En ständig orsak till problem”

– Systemet med offentliga upphandlingar har inga andra syften än att gynna monopolföretagen, säger Yngve Berlin, kommunist i Lysekils kommunfullmäktige.


Yngve Berlin är ledamot för Kommunistiska Partiet i Lysekils kommunfullmäktige sedan mer än trettio år. Proletären frågar honom hur upphandlingssystemet påverkar den kommunpolitiska verksamheten.

– Lagen om offentlig upphandling är en ständig orsak till problem i kommunerna, berättar han. Det kan inte finnas någon kommunalpolitiskt engagerad människa som tycker att det här är vettigt.

– Fraser om närproducerat och klimat- smart går liksom inte ihop när det betraktas som illojal konkurrens att ge fördelar till lokala företag. Vi gisslar så klart borgarna för det, att den EU-politik de försvarar gör det omöjligt att ta hänsyn till miljön och värna småföretagen som de annars pratar så varmt om. Det är en ordning som sätter all logik på undantag.

• Hur påverkas demokratin av upphandlingssystemet?
– Upphandling av varor och tjänster styr mer än politikernas vilja. Det har i princip gjort politiken till en tvångsförvaltning. Politiker och tjänstemän formas av det här, de accepterar den ordning som råder.

– Det förvånar så klart inte en kommunist och EU-motståndare. Vi måste trotsa EU-politiken och Lagen om offentlig upphandling, som vi till exempel gör när Kommunistiska Partiet kräver att kollektivavtal ska vara villkor vid kommunala upphandlingar.

• Du har lång erfarenhet av kommunpolitiskt arbete. Hur såg det ut innan EU-inträdet, fanns det samma form av upphandlingssystem redan då?
– Innan EU-medlemskapet kanske det fanns mer av en ryggkliarkultur där politiker kunde gynna sina kompisar som var företagare. Men kommunerna kunde göra som de själva ville och planera verksamheterna långsiktigt.

Yngve Berlin påpekar att kommunerna inte bara hindras att ställa krav vid offentliga upphandlingar, de ska också göras om med jämna mellanrum.

– Det slår sönder fungerande verksamheter, och det har ökat byråkratin. Systemet med offentliga upphandlingar har inga andra syften än att gynna monopolföretagen, avslutar Yngve Berlin.
Fakta

”En ständig orsak till problem”

Offentlig upphandling
  • Med offentlig upphandling menas inköp av varor och tjänster som görs av offentlig sektor och som regleras av speciella lagar och regler.
  • I Sverige regleras myndigheternas upphandling av lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster.
  • Regelverket för offentlig upphandling är likadan inom hela EU/EES och bygger på EG-direktiv. Vid upphandling ska myndigheterna välja leverantör enbart med hänsyn enbart till det som köps. Andra hänsyn, som lojalitet mot det egna landets leverantörer eller tidigare leverantörer får inte förekomma.
  • En offentlig upphandling ska tillkännages genom en upphandlingsannonsering.
  • Vid offentliga upphandlingar för mindre värden, 290000 kronor anges som övre gräns, kan förenklade regler användas, men det är inte tillåtet att dela upp en stor upphandling på flera små för att utnyttja de förenklade reglerna.
  • De stora upphandlingarna försvårar för mindre företag att delta och gynnar istället storföretag.