Hoppa till huvudinnehåll
Av

Får Hassan Asad upprättelse?

Hassan Asad har väntat på svenskt uppehållstillstånd i tolv år. Nu har regeringen hans öde i sina händer; de ska besluta om Hassan Asad ska utvisas eller inte.



Proletären har tidigare rapporterat att Hassan Asads tillfälliga uppehållstillstånd gick ut i mitten av september. Han betraktas som en säkerhetsrisk av Säpo och nekas därför uppehållstillstånd, trots att hans fru och barn har permanent uppehållstillstånd i Sverige och trots att inga bevis eller konkreta anklagelser mot honom har presenterats.

Riskerar att dödas
Det är mot grund av att Hassan Asad riskerar att dödas eller utsättas för tortyr vid en avvisning som han förra året beviljades det tidsbegränsade uppehållstillstånd som nu har gått ut.

Säpo hävdar nu liksom tidigare att Hassan Asads fall är ett säkerhetsärende. Därför är det regeringen som ska besluta om det föreligger verkställighetshinder eller inte, det vill säga om Hassan Asad kan utvisas. Det är oförenligt med svensk lag att utvisa personer om de riskerar att utsättas för tortyr.

Därför är det enda rimliga att regeringen beslutar att utvisningen inte kan verkställas. Om regeringen också beslutar så har de möjlighet att ge Hassan Asad permanent uppehållstillstånd. Därmed skulle den palestinska trebarnspappan äntligen få upprättelse och hans familj skulle för första gången på mycket länge ges möjlighet att leva ett normalt liv.

Inte optimistisk
Men regeringens handläggare, Linda Helgeby, är inte alltför optimistisk.

– Lagen säger att regeringen får besluta om uppehållstillstånd, och det innebär att det både kan tas beslut om tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Men det normala är ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

• Finns det fall där permanent uppehållstillstånd har beviljats?
– Jag har inte gjort några efterforskningar så jag kan inte svara på det, men det normala är tillfälligt uppehållstillstånd.

• Vad krävs det för att få permanent uppehållstillstånd?
– Om vi finner att det finns verkställighetshinder kollar vi säkerhetsbedömningar och andra aspekter som är relevanta.

• Tar ni någon hänsyn till om personen har familj och barn i Sverige?
– Vi gör en säkerhetsbedömning och så väger vi också in anknytning och sådana aspekter. Det är omständigheterna i det särskilda fallet som avgör.

• När du talar om säkerhetsaspekter, är det Säpos bedömning du menar då?
– Invändningar från Säpo finns med, men vi får göra en bedömning i det aktuella fallet. Men det är klart att säkerhetspolisens bedömning spelar roll, annars skulle det ju inte vara ett säkerhetsärende.

• Följer ni på något sätt upp hur det går för de personer som utvisas?
– Om personen kan återvända så finns det ingen uppföljning. Då anser man att Sverige gjort sin bedömning, och då övergår ansvaret till hemlandet, säger Linda Helgeby.

Vad detta innebär konkret finns det redan exempel på. I juli i år utvisades två män till Libyen, trots att de riskerade tortyr. Kort efter utvisningen torterades en av männen till döds i fängelse.

Sverige avsade sig allt ansvar för det inträffade, och en månad senare upptogs avvisningarna till Libyen.

Kritik från Amnesty
Tidigare har bland andra FN och Amnesty kritiserat Sverige för att bryta mot tortyrkonventionen när asylsökande avvisats till Egypten.Inte heller i de fallen har Sverige gjort några efterforskningar om vad som hänt dem som skickats dit. Om regeringen bestämmer sig för att utvisa Hassan Asad trots att detta bryter mot konventioner Sverige skrivit under och trots kritiken som riktats mot myndigheterna i tidigare liknande fall så finns det en sista utväg för Asad.

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg har nämligen meddelat att utvisningen av Hassan Asad inte får verkställas förrän domstolen gått igenom fallet. Men det vore en skam om regeringen lät processen gå så långt.

LISA ENGSTRÖM
Proletären 42, 2008