Hoppa till huvudinnehåll
Av

Friande dom i terrormål

Det är inte brottsligt att skänka pengar till humanitära ändamål i Gaza. Det slår Malmö tingsrätt fast i en färsk dom.



Khalid al-Yousef som är ordförande för stiftelsen al-Aqsa spannmål i Malmö åtalades för att ha skänkt pengar till humanitära projekt för barn i Gaza. Allt stöd till Gaza är stöd till terrorism, hävdar åklagaren Agneta Hilding Qvarnström.

Agneta Hilding Qvarnström arbetar vid specialenheten Åklagarkammaren för säkerhetsmål. Hon har under två års tid förberett åtalet för att sätta dit Khalid al-Yousef.

Redan 2006 greps al-Yousef efter sin morgonbön. Kort därefter häktades han, men åklagaren kunde inte presentera tillräckliga bevis så Khalid al-Yousef sattes på fri fot igen.

Men al-Alqsa spannmåls tillgångar frystes. Det innebär att organisationens 1,2 miljoner kronor har varit spärrade fram tills den friande domen föll i tisdags.

Orimligt åtal
Agneta Hilding Qvarnström hävdade i förhandlingarna att ett brott har begåtts även om alla pengar som al-Aqsa spannmål samlat in har gått till behövande barn.

– Åklagaren struntar i om pengarna har gått till humanitär hjälp, det är ändå ett stöd till Hamas enligt henne, säger Khalid al-Yosefs advokat Laue Traberg Smidt.

Om domen hade varit fällande så skulle det ha fått konsekvenser för långt fler än Khalid al-Yosef och al-Aqsa spannmål.
– Det skulle innebära att privatpersoner inte kan skicka pengar till några humanitära ändamål någonstans längre. Vi vet ju att situationen i Gaza är katastrofal, men den som skickar pengar skulle riskera åtal, menar Laue Traberg Smidt.

Men som väl är insåg Malmö tingsrätt det orimliga i åtalet. ”I en rättsstat måste det av lagstiftningen klart framgå att en handling är brottslig för att det ska kunna bli fråga om att utdöma straff” skriver tingsrätten i domen.

• Hur argumenterade åklagaren för sin sak?
– Hon sade att samma personer som är aktiva i den förening som mottagit pengarna från al-Aqsa spannmål också är aktiva i Hamas. Hon hävdade alltså ett personsamband.

– Men det finns församlingsmedlemmar i St. Petri kyrkoförsamling som är medlemmar i Socialdemokratin. Det innebär inte att Socialdemokraterna styr församlingen eller Svenska kyrkan. Sådana här personsamband är vanliga i små samhällen, många är aktiva i flera organisationer, säger Laue Traberg Smidt.

Inte slutet
Detta resonemang återkommer i domen: ”Det har även upplysts att Hamas vid valet 2006 erhöll betydligt mer än 50 procent av rösterna. Att det mot denna bakgrund finns en och annan Hamassympatisör och Hamasaktivist i andra organisationer än Hamas är inte ägnat att förvåna men innebär inte att organisationen ifråga av denna anledning blir en del av Hamas”, skriver tingsrätten.

Innan tisdagens dom tillkännagavs sade Laue Traberg Smidt att han hoppas på en friande dom, men han var tydlig med att det inte innebär slutet på den här historien.

– Jag är övertygad om att sista ordet inte är sagt. Om domen är friande kommer åklagaren att överklaga. Jag är hundra procent säker på att fallet kommer upp i Hovrätten.

Domen i Malmö Tingsrätt är en första seger för rättssäkerheten. Men precis som Laue Traberg Smidt säger är det fortfarande för tidigt att andas ut.

LISA ENGSTRÖM
Proletären nr 8, 2009