Hoppa till huvudinnehåll
Av

Höj taket i a-kassan!

”Höj a-kassan”, kräver allt fler. Sju av tio löntagare tjänar i dag mer än 18700 kronor i månaden och får därmed en ersättning som ligger långt under 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin avvisar kravet med att arbetslinjen gäller.



Under bara tre månader i höst har fler personer varslats om uppsägning än under hela föregående året sammanlagt. Drygt 31000 anställda har fått beskedet att de blir av med sina jobb. Värst drabbad är verkstads- och tillverkningsindustrin i Västra Götaland med 12000 varslade, varav de flesta på Volvo.

Hur ser då den ekonomiska realiteten ut för alla som varslas eller redan är arbetslösa? Blir man arbetslös och har jobbat heltid under det senaste året är man berättigad att få ut 80 procent av sin tidigare inkomst upp till ett tak på 18700 kronor, under förutsättning att man är med i en a-kassa.

Låg ersättning
Tjänar man 18700 kronor eller mer per månad kan man maximalt få ut 680 kronor om dagen i ersättning före skatt. Antalet dagar per månad man kan få a-kassa är som mest 22, vilket innebär att man de första 200 dagarna som arbetslös max kan få ut 14960 kronor i månaden före skatt.

Är man fortfarande arbetslös efter den perioden sänks ersättningsnivån till 70 procent av tidigare inkomst i 100 dagar. Där-efter förs man över till den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin som ger ett aktivitetsstöd på 65 procent av den tidigare inkomsten.
 
Det finns dock ett undantag för den som har barn upp till 18 år. Hon eller han kan få 70 procents ersättning fram till och med dag 450.
Är man däremot inte med i någon a-kassa och har arbetat heltid blir ersättningen endast 320 kronor per dag, eller 7040 kronor i månaden före skatt.

Inkomster över 18700 kronor i månaden ersätts alltså inte när man blir arbetslös. Taket i a-kassan har inte höjts sedan år 2002 trots att lönerna har stigit med ungefär tre procent varje år. Ekvationen blir således 14960 kronor före skatt och max 11000 kr permånad efter skatt, eftersom arbetslösa inte omfattas av jobbskatteavdraget.

Ekonomiskt avbräck
För en arbetslös Volvoarbetare blir det ett kännbart ekonomiskt avbräck. IF Metall har räknat ut att i verkligheten handlar det om drygt 10000 kronor mindre i månaden. Är man inte med i a-kassan blir det frågan om mer än en halvering av inkomsten från Volvo.

Enligt nya siffror från Arbetslöshetskassornas Samorganisation är det i dag 75 procent som får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön i ersättning, och det handlar om före detta heltidsarbetande som blivit arbetslösa. Det är alltså en bråkdel som kvalar in på löftet om 80 procents ersättning.

Skaffa en tilläggsförsäkring ovanpå a-kassan är högerregeringens svar på den ekonomiska kniptång arbetslösa pressats till. Man ska alltså betala mer för att få den ersättning vid arbetslöshet som alla tidigare varit eniga om.

Regeringen försöker individualisera problemet, att det är löntagarna själva som avgör hur stor ersättningen blir, varmed också skulden för arbetslöshet ska läggas på löntagarna. Arbetsköparna ska gå fria från ansvar.

– Det är arbetslinjen som gäller, är beskedet från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Det är viktigare att sänka skatten och få ut folk i jobb, menar han. A-kassan ska bara ses som en grundförsäkring som kan kompletteras med tilläggsförsäkringar för den som tjänar mer. Målet är inte längre att en majoritet ska få ut 80 procent, enligt Sven Otto Littorin.

I klartext handlar det om att arbetslösa ska tvingas ta lägre betalda jobb för att ta sig ur träsket. Med nya regler som statuerar att det ska ske inom vilka yrken som helst och över hela landet. I annat fall blir man helt utan a-kassa och får söka sig till socialen för uppehället.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin ställer krav på att löftet ”80-80” ska uppfyllas, det vill säga att 80 procent av de arbetslösa ska ersättas med 80 procent från a-kassan. Men hon vill inte precisera när det ska realiseras. Där är med andra ord inte en utfästelse som ska tas på allvar.

Kräv 90 procent!
Socialdemokraterna har inte värnat om a-kassan, inget hände under Göran Perssons sista fyra år i regeringsmakten. Antalet som slog i taket ökade för varje år. Så varför skulle Mona Sahlin agera annorlunda med sitt löfte efter nästa riksdagsval?

För vår del lägger vi ribban betydligt högre, 90 procent av de anställda ska ges 90 procent i ersättning. Det är det enda rimliga kravet. Ett tak i a-kassan på 30000 kr ger 27000 kr i månanden. Vilket ska ställas mot dagens ynkliga 14960 kr i månaden.

KENT HALDEBO
Proletären 47, 2008