Hoppa till huvudinnehåll
Av
partisekreterare (K)

Hyresgäster mot chockhöjda hyror

Bostadsbolaget Stena Fastigheter planerar lyxrenoveringar och chockhöjda hyror av bostadsområdet Pennygången i Göteborg. Men hyresgästerna har organiserat sig till protester.


I mars damp det ned ett brev hos hyresgästerna på Pennygången i Göteborg. Avsändaren var det privata fastighetsbolaget Stena Fastigheter, och omfattande renoveringar aviserades.

Inget konstigt i det, eftersom Pennygången är ett åldrande hyreskomplex med eftersatt underhåll.

Det uppseendeväckande var att samtidigt meddelades det att hyrorna ska höjas med nästan 70 procent. Det rimliga är naturligtvis att hyrorna ska betala kontinuerligt underhåll och renoveringar.

Det fick hyresgästerna att reagera upprört och det med rätta.

Om hyran höjs tvingas många flytta ifrån Pennygången Familjer som rotat sig i området, som har fått vänner bland grannarna, och som har barn i förskola och i grundskola.

Stena fastigheter är naturligtvis inte ovetande om detta faktum, utan räknar kallt med att byta hyresklientel.

Genom omfattande, standardhöjande renoveringar går det med den nya hyreslagen som instiftades 2010 också räkna in läget i Göteborg som standardhöjande. Pennygången ligger relativt nära centrum, samtidigt som det är nära till naturen både i Slottsskogen och i Ruddalen.

Självklart kan Stena Fastigheter fylla lägenheterna på Pennygången med familjer i karriären som utan vidare kan betala 10.000 kr i månaden för sitt boende. De som redan bor på Pennygången finns dock inte med i vinstkalkylen.

Men som verkliga, levande människor finns de, och de tänker inte flytta utan en rejäl fight först. Så samlades omkring 300 Pennygångbor till en demonstration mot hyreshöjningarna.

Mattias Axelsson, en av de ledande i det nybildade nätverket Pennygångens framtid, tar ordet på uppsamlingsplatsen utanför Hyresgästföreningens lokaler.

– Vi har gjort en enkätundersökning bland de hyresgäster som är aktuella i den första omgången av renoveringen, och hela 75 procent säger att de inte kan bo kvar, säger Mattias Axelsson. Vi demonstrerar här i dag för allas rätt att bo kvar.

Tanken var att tåga till Stena Fastigheters nyöppnade projektkontor där det skulle hållas ett informationsmöte.

Under dagen fick de kallade dock ett mejl från Stena som ställer in mötet eftersom de ”fått reda på att det ska vara någon aktivitet på Pennygången för de boende idag som krockar med vårt referensgruppsmöte”.

– Det är typiskt för Stenas sätt att kommunicera, säger Mattias Axelsson och möts av applåder. Vårt krav är att Stena måste lyssna på oss hyresgäster och renoverar på ett sådant sätt så att de som vill har möjlighet att bo kvar.

De protesterande formerar sig till ett demonstrationståg och går genom Pennygångens gator till det stängda projektkontoret. På plakaten står bland annat ”Vi är inte ogräs”, ”Alla ska få bo kvar” och ”Nej till Stenas hyreshöjningar”. Det är skiftande åldrar på deltagarna i demonstrationen, men det är påfallande mycket barnfamiljer.

Väl framme vid projektkontoret lägger Mattias Axelsson ner enkätundersökningen utanför den låsta dörren, och går därefter upp på en bänk.

– Stort tack till alla som slöt upp, och detta är bara ett första steg, säger Mattias Axelsson, och möts återigen av applåder. Vi ska utvidga enkätundersökningen och alla hushåll ska få svara, så vi kan visa Stena en så bra bild som möjligt.

Innan det korta mötet avslutas tar Örjan Askerdal, som också ingår i styrgruppen för nätverket ordet.

– Ni ska veta att det Stena gör här har de fullt laglig rätt att göra, förklarar han. Därför är det oerhört viktigt att vi lyfter frågan till politisk nivå och ställer politikerna till svars. Är det rätt och rimligt att Stena gör så här mot oss boende?

Efter demonstrationens upplösande stannar många kvar. Behovet av att diskutera den nya situationen är stort, och det är upprörda känslor. Samtidigt har protesten var inspirerande och gjutit mod i många.

– Det här var helt suveränt, säger Daniel Carlenfors, också han med i styrgruppen. Det är underbart att se så många här, och nu fortsätter vi arbetet för att alla ska kunna bo kvar. Nästa vecka ska vi gå runt i lägenheterna och samla namn mot hyreshöjningarna. Så vi får se vad som händer, det är inte över på långa vägar.
Fakta

Hyresgäster mot chockhöjda hyror

Stena Fastigheters hyreshöjningar
  • Pennygången såldes ut av Göteborgs kommun till Skanska på 1990-talet. Sedan 2005 ägs Pennygången av Stena Fastigheter. I början av mars 2012 presenterades ett färdigt paket för hur Stena fastigheter planerar att renovera Pennygången. Några veckor senare kom besked om nya hyresnivåer. En lägenhet på fyra rum och kök som just nu kostar 5959 kr i månaden skulle höjas till 9800 – en höjning med 64 procent.
  • Nätverket Pennygångens framtid har genom enkäter undersökt hur de hyresgäster som omfattas av första etappens renoveringar anser sig ha råd att bo kvar. 75 procent uppger att de tvingas flytta ifrån Pennygången efter de planerade hyreshöjningarna.
Slopandet av den sociala bostadspolitiken
  • I början 1990-talet slopades i praktiken den sociala bostadspolitiken i och med skattereformen, som finansierade stora skattesänkningar för de med höga inkomster med sänkta statliga bostadssubventioner.
  • Resultatet blev inte bara ett kraftigt minskat byggande, utan också att hyrorna höjdes. Mellan 1991 och 1997 handlade det om hyreshöjningar på 50 procent. Enligt forskaren Anders Lindblom kan tre fjärdedelar av dessa höjningar hänföras till politiska beslut. Dessutom blev underhållet av fastigheterna generellt sett eftersatt.
  • 2010 genomfördes en lagändring som i praktiken avskaffade bruksvärdessystemet och allmännyttans hyresnormerande roll, som nu möjliggör att bostadsbolagen höjer hyrorna ännu mer. Fler faktorer än bara storlek och kvalité tas med i fastställandet av hyran, och framförallt läget på fastigheten.
Kommunistiska Partiet stödjer de boende
  • Självklart behöver miljonprogrammets slitna bostadsområden renoveras. Inte bara på Pennygången utan över hela Göteborg.
  • Det behövs en rejäl upprustning och ett ansvarfullt klimatanpassat byggande, men nödvändiga renoveringar ska inte kunna ge fastighetsägare möjligheten att chockhöja hyrorna. Stenas planer för Pennygången spär på segregationen då man vill göra sig av med de hyresgäster som inte har råd att bo kvar. Man tar sig rätten att flytta undan de som inte är tillräckligt lönsamma.
  • Stenasfären som äger Stena fastigheter gick under 2011 med 550 miljoner i vinst och genom hyran har hyresgästerna redan betalat för nödvändiga renoveringar. Hyresgästerna har bekostat en del av Stenas vinster, nu är det dags för Stena att ta ansvar för underhållet av sina fastigheter och lägenheter. Pengarna finns.
  • Kommunistiska Partiet stödjer hyresgästerna på Pennygången i deras protester mot hyreshöjningar. Vi säger: Renovera miljonprogrammet! Stoppa hyreshöjningarna - Alla ska kunna bo kvar!