Hoppa till huvudinnehåll
Av

I strid med allmännyttans vinster


– Jag vill ha en debatt om var allmännyttan är på väg. Det säger Lena Ågren, som nyligen vunnit en strid mot Familjebostäder i Göteborg, och sluppit betala en extrautgift.

– Jag ramlade när jag skulle på toaletten och med ett brak slog jag i vattentanken på toalettstolen. Vattentanken sprack rakt av, och det började spruta vatten, berättar Lena Ågren målande efter ha bjudit på kaffe vardagsrummet  i den lägenhet hon bott i  de senaste trettio åren. 

– Jag blev rätt chockad, men lyckades stänga av vattnet själv, och som tur var blev det inga vattenskador. Bovärden kom på morgonen och inspekterade toaletten. Sedan lämnade han en blankett som meddelade att jag skulle betala 1585 kr för toalettstolen. Hade den varit yngre än 15 år hade det kostat mig 2400 kronor, säger Lena Ågren upprört.

Detta var inget Lena Ågren tänkte finna sig i, och med hjälp av Hyresgästföreningen bestred hon Familjebostäders krav.
 
– Vi var beredda att låta det gå upp i hyresnämnden, men då meddelade Familjebostäder att det tänkte släppa det, säger Lena Ågren.
Familjebostäder har dock inte backat på det principiella planet.

– I det här fallet var det ett litet belopp. Ibland är inte små belopp värda att driva vidare, säger Karin Gunnarsson som är distrikts- chef på Familjebostäder till Radio Göteborg.

Vill ha debatt
Lena Ågren är naturligtvis lättad över att inte behöva betala för den nya toalettstolen, men poängterar att hon tagit den här striden mot Familjebostäder för att få igång en debatt.

– Var är allmännyttan på väg när man agerar på det här sättet, frågor hon retoriskt.

– Det ska inte vara så att det tillkommer massor av utgifter utöver hyran. En del i att bo i en hyresrätt, är att man förväntar sig att det är värden som står för underhållet.

En undersökning utförd av Hyresgästföreningen som presenterades i augusti visar att Lena Ågren har rätt. Bara tre procent av hyresgästerna gillar modellen som innebär att hyresvärden avsäger sig ansvaret för en stor del av underhållet, och att hyresgästen tar över det ansvaret och i gengäld får en lägre hyra.

En majoritet av de tillfrågade hyresgästerna vill istället att hyresvärden ska ha ansvaret för lägenhetsunderhållet.

Lena Ågren minns när hon kom till Göteborg från Halmstad för trettio år sedan. Då var det inget problem att få en lägenhet hos Familjebostäder, och under åren har hon upplevt den goda service som funnits i allmänhet.

Maximerad vinst
Men något har hänt, och Lena Ågren menar att allmännyttans bostadsbolag nu agerar som vilket vinstdrivande hyresbolag som helst.

– När hände detta egentligen, den här smygövergången? Jag menar att det har med EU-inträdet att göra och kravet från unionen att avreglera hyresmarknaden, resonerar Lena Ågren.

– Numera handlar allting om maximerad vinst, även allmännyttans verksamhet. Vi hyresgäster har ju blivit mjölkkor.
Lena Ågren menar istället att allmännyttan ska fungera som en kommunal service.

– Alla kan inte köpa bostadsrätter, eller hus. Bolag som Familjebostäder ska ju vara till för att vanligt folk ska kunna få bostäder till rimligt pris.

Lyxbyggen
Samtalet kommer in på bostadspolitik i allmänhet och Lena Ågren är också kritisk till att det byggs för lite idag.

– Vad är det egentligen som byggs idag? Dyra lyxbyggen och bostadsrätter. Har de inte fattat att det är en ekonomisk kris, lägenheterna på Eriksberg står ju tomma redan idag, säger Lena Ågren och pekar mot området på andra sidan älven i Göteborg.

– När jag flyttade in här för trettio år sedan var det inget problem med bostäder, men nu vet jag ju hur svårt det är att hitta bra bostäder för ungdomen.

PÄR JOHANSSON
Proletären nr 43, 2009