Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kärnkraftshotet i Sverige

I Schweiz har planerna på tre nya reaktorer hamnat i papperskorgen. I Kina har 40 procent av planerad nyproduktion av kärnkraft lagts på is. I Tyskland har alla reaktorer byggda före 1980 bommats igen. Krav på en ökad kontroll av kärnkraft växer inom EU och övriga världen, men i Sverige tiger regeringen.


Kärnkraften är ifrågasatt runt om i världen efter reaktorhaveriet i Japan. Men i Sverige rullar det på som tidigare, förutom att miljöminister Anders Carlgren pliktskyldigast har gett Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att titta på det svenska säkerhets-arbetet inom kärnkraftsindustrin.

Men Sverige borde vara extra förutseende och följa Tyskland exempel. För svensk del innebär det att fyra reaktorer omedelbart bör tas ur drift. De är jämngamla och av samma typ som de nu havererade reaktorerna i Fukushima.

I december 2010 publicerade FN:s atomenergiorgan International Atomic Energy Agency, IAEA, de senaste siffrorna på hur mycket el som kärnkraften kan leverera. Sverige blev klart sämst i statistiken för Europa och globalt är det bara Japan och Indien som är sämre.

De svenska kärnkraftverken levererar endast 63 procent av sin kapacitet. Motsvarande siffra i Finland var 95 procent, som gör landet bäst i Europa. Japan låg strax under Sverige och Indien sämst av alla länder med endast 48 procent av sin kapacitet.

Svensk kärnkraft är alltså inte särskilt effektiv som elproducent. Fram till för något decennium sedan fick kärnkraften i Sverige en framskjuten plats i statistik från IAEA. Men i och med avregleringen av elmarknaden år 1996 har allt förändrats.

Kraftbolagen fick nu chansen att öka sina vinster. Vilket i dag alla fått kännas vid genom chockhöjningar av elräkningen.

En av orsakerna till det höga elpriset är att stora delar av den svenska kärnkraften går på övertid. Anledningen till att kärnkraften i Sverige hamnar på strykplats är att flera reaktorer ställts för renovering och omfattande investeringar för att öka elproduktionen.

Gamla reaktorer kräver mer reparationer för att fungera, vilket medför att säkerheten måste höjas. Dessutom håller kärn-kraften på att byggas om för att producera ännu mera el.

För tillfället är kärnkraftsindustrins intention att förlänga livslängden på dagens reaktorer till 50-60 år med moderniseringar för att de ska kunna producera mera el i framtiden.

Exempelvis har regeringen gett klartecken för att höja effekten i reaktor 2 i Oskarshamn (O2) från dagens 630 till 845 MW för att den ska leverera nästan 30 procent mer el. Projektet, som kallas Plex, och ska genomföras i tre steg till en kostnad av ungefär 5 miljarder kronor.

”Detta är den största procentuella effekthöjning som någonsin planerats i världen”, skriver kärnkraftverket OKG trosvisst på sin webbsida.

Oskarshamn 2 togs i drift 1974 och är alltså redan 37 år gammal. En ökad effekt innebär att temperaturen i bränslet måste höjas. Enligt kärnkraftsbolaget går det inte bara ”att öka antalet bränsleelement i reaktorhärden, istället sker effekthöjningen genom ett ökat effektuttag på bränslet”.

Men med hur många grader mer det blir i härden sägs det däremot inget om. Med en ökad temperatur så minskar säkerhetsmarginalerna. Sverige stoltserar med att ligga längst fram när det gäller effektökningar på sina kärnkraftverk. Men det är en mycket riskfylld hasard med säkerhet för att öka profiten.

De havererade kärnkraftverken i Fukushima är jämngamla med reaktor 1 och 2 i Oskarshamn och reaktor 1 och 2 i Ringhals. En föråldrad teknik blir inte mycket bättre av underhåll och moderniseringar och framför allt inte när reaktortankar och mekanik ska pressas till det yttersta för att leverera mer el och vinster.

I Tyskland har man fattat beslut om att tills vidare stänga sju reaktorer som är byggda före 1980.

Följer den svenska regeringen det goda exemplet med en maxgräns på 30 år kan fyra reaktorer stängas av genast, och inom närmaste fem åren övriga sex. Kravet är att regering och riksdag ska rätta sig efter utslaget i den svenska kärnkraftsomröstningen 1980.

Sätt igång avveckling av kärnkraften nu. Allt annat är att äventyra livets alla förutsättningar i Sverige. Den fasansfulla händelseutvecklingen med den ålderstigna kärnkraften i Japan är skäl nog. Det finns andra metoder för att utvinna el än att hetta upp vatten med radioaktivt bränsle.