Hoppa till huvudinnehåll
Av

Katastrofen total i Fukushima

Det japanska kärnkraftsbolaget Tepco tvingas nu medge att tre härdsmältor har ägt rum.Bränslestavar i tre reaktorer smälte redan i ett tidigt skede efter den kraftiga jordbävningen i början av mars.


Flera internationella experter har sedan katastrofen inträffade hävdat att Japan försöker mörka hur allvarligt läget egentligen är i Fukushima. Hittills har myndigheterna och kärnkraftsbolaget påstått att allt är under kontroll.

Inledningsvis klassade Japan kärnkraftsolyckan till nivå fyra på INES-skalan, dvs den sjugradiga skala som är utarbetad av det Internationella atomenergiorganet (IAEA) för att kunna gradera incidenter och olyckor vid kärnkraftverk.

Men efter en vecka tvingades Tepco och ansvariga myndigheter att höja nivån till fem för reaktorerna 1, 2 och 3 i Fukushima. Som jämförelse kan nämnas att Harrisburg klassades till fem och Tjernobyl till sju på skalan.

Efter en månad uppgraderades olyckan till en sjua, eftersom radioaktiva utsläpp uppmätts till en högre nivå än tidigare. Med tillägget att det dock endast motsvarar tio procent av utsläppen vid kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

Nu får experter och alla som tvivlat på utsagor från Tepco och Japan rätt. Kärnkraftsolyckan är värre än vad som erkänts. Tidigare har bolaget bara medgett att en reaktor drabbades av en härdsmälta. Nu bekräftar Tepco att härdsmälta inträffat i totalt tre reaktorer efter jordbävningen. Och det redan inom fyra dygn efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin som drabbade Japan.

Orsaken till att detta kommer fram först nu är att myndigheterna och Tepco i det allvarliga läget valde att mörka sanningen för att inte orsaka panik och massflykt från mångmiljonstaden Tokyo.
Det kan kanske tyckas vara en riktig bedömning i det läget, men i själva verket visar det att kärnkraft inte är att lita på. Det är ingen ursäkt för att inte tala sanning. Människor kan drabbas sjufalt värre när de ansvariga är oärliga om vad som egentligen sker.

I dag hävdar Tepco att det smälta kärnbränslet i reaktorerna är täckt av vatten och inte utgör någon fara. Krisen är ändå inte över. Det är stora problem med hanteringen av allt radioaktivt kylvatten som nu riskerar att svämma över i kärnkraftverket och hamna i havet.

Japanska myndigheter och Tepco arbetar fortfarande snart tre månader efter jordbävningen och tsunamin med att kyla reaktorerna för att hindra radioaktivt läckage och få anläggningen under kontroll. Vilket kommer att ta flera år.
Fakta

Katastrofen total i Fukushima

Härdsmälta
  • För att inte härden ska smälta måste kylvattennivå i reaktortanken ligga strax över bränslestavarna, annars överhettas kärnklyvningsprocessen. I det fallet att det inte fungerar stannar förloppet och bränslestavarna börjar smälta och hamna i botten av reaktortanken, för att sedan också smälta sig igenom stålhöljet. Och därmed blir reaktorn obrukbar och radioaktiva ämnen kan spridas ut i naturen.