Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Kris inom Stockholms äldreomsorg

Klagomål från de äldre. Personal som provoceras till uppsägningar. Cheferna åker på kurs. Privatiserings och nedskärnings-politik i Stockholm driver äldreomsorgen mot kris. Trots att både den styrande höger-alliansen och oppositionen lovar ikapp om vem som spenderar mest pengar på äldreomsorgen i Stockholm räcker resurserna inte till. Under 2009 fick Stockholms stads äldreombudsman in 1600 klagomål från äldre och anhöriga.


– Allt vad man lärt sig om etik och patientomsorg under utbildningen kommer bort, säger sjuksköterskan Shohreh Manouchehri. Istället handlar det om att räkna pengar. Själva vården verkar det inte vara någon som bryr sig om.

Shohreh Manouchehri arbetar på Rågsveds äldrecenter med knappt 100 vårdtagare. I centret ingår Rågsveds servicehus med 76 lägenheter, vård- och omsorgsboendet Mårtensgården samt Solgårdens dagverksamhet för dementa.

Ökad stress
För sjukvårdsbiten ansvarar landstinget. Men som på många andra håll har verksamheten lagts ut på entreprenad. Vårdcentralen i Rågsved drivs av privata Carema. Läkarbemanningen på äldrecentret har dragits ner från en och en halv dag till en dag per vecka, vilket ökat stressen för sjuksköterskorna.

– Den kontinuerliga långsiktiga vården sätts på undantag, menar Shohreh Manouchehri. Med Carema fungerar i bästa fall de mest akuta grejorna. Vi har bara läkare en dag i veckan vilket är alldeles för lite.

Krisen inom äldrevården finns på alla nivåer. Rågsved tillhör stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör. Här stramade stadsdelsförvaltningen i höstas åt hemtjänstens regelverk. Tiden för olika arbetsmoment minskades radikalt. Mer stress för personalen, mindre tid för de äldre.

För att få ordning på äldreomsorgen skickar den styrande borgerliga alliansen i Stadshuset chefer och biståndshandläggare på vidareutbildning. Om man ska tro de anställda i Rågsved har konceptet inte varit framgångsrikt.

Kaotiskt
– Arbetsledningen fungerar inte, fortsätter Shohreh Manouchehri. Arbetsplatsen blir alltmer kaotisk. Planen verkar vara att splittra oss anställda mot varandra och på sikt avveckla verksamheten. Folk sjukskriver sig för utbrändhet.

På Rågsveds servicehus arbetar tre sjuksköterskor. En av tjänsterna kommer att försvinna som ett led i ekonomiska besparingar. Shohreh Manouchehri menar cheferna utnyttjar den ansträngda arbetssituationen till att få folk att självmant säga upp sig.

– Jag fick en färdig uppsägningsblankett rakt framför näsan, berättar hon. Men jag vägrade att skriva under. Så här får det inte gå till. Vart tog Lagen om anställningstrygghet vägen?

Rågsveds servicehus har en värdegrund som säger att omsorgen ska präglas av de fyra T:na Tid, Tillit, Trygghet och Trivsel. Verkligheten för både personal och äldre är en annan. Det måste bli ett slut på nerskärnings- och privatiseringspolitiken. Rösta på kommunisterna i höstens val.

JOHAN WIMAN
Proletären nr 7, 2010