Hoppa till huvudinnehåll
Av

Krisen sprider sig till fler branscher

Oktober blev en svart varselmånad med närmare 20000 varslade. November ser ut att följa samma mönster med 3292 varslade bara under månadens första vecka.



Bara under första torsdagen i november varslades över 1600 om uppsägning, en siffra som förmodligen är större eftersom visstidsanställda och inhyrd personal sällan räknas in i lagda varsel.

Ännu är det framförallt tillverknings- och verkstadsindustrin som drabbas. Men även andra branscher börjar drabbas av lågkonjunkturen.

130 anställda på italienska Pininfarina, där Volvo PV är delägare, varslas om uppsägning. Även Volvo Lastvagnar i Umeå kommer med ett eftersläntrande varsel på 50 visstidsanställda som inte räknades med när 150 tillsvidareanställda varslades för två veckor sedan.

Fortsatta varsel
Men framförallt är det fordons- industrins underleverantörer som fortsätter varsla i efterdyningarna av de stora biltillverkarnas produktionsnedskärningar. Bilstolstillverkaren IAC Group varslar 250 kollektivanställda och 60 tjänstemän när fabriken i Tidaholm läggs ner. Produktionen flyttas till IAC:s fabriker i Färgelanda, Skara och Göteborg. IAC har tidigare varslat 280 vid dessa fabriker.

Bland övriga underleverantörer till fordonsindustrin varslar Solö Mechanical Solution 15 om uppsägning i Eskilstuna. I småländska Ekenässjön varslar Beslag & Metall 25 anställda. Det är andra varslet i ordningen. I Mjällby i Blekinge varslar TitanX, som tillverkar kylanläggningar till lastbilar, 40 anställda. Även här har det varslats tidigare.

Svart torsdag
Utöver fordonsindustrin lades det flera storvarsel denna svarta torsdag. Cargotee med 2400 anställda i Sverige, som tillverkar lastbilskranar, containertruckar och övrig hamnutrustning, varslar 330 anställda i Kalmar. Vikande efterfrågan och svag lönsamhet anges som orsak.

I Ljungby och Lidhult varslar trucktillverkaren Kalmar Industries 134 och hundratalet inhyrda arbetare får inte förlängt kontrakt. Här säger ägarna att varslen dels är en konjunkturanpassning, men också åtgärder för att effektivisera verksamheten och öka lönsamheten.

I Ronneby varslas samtliga anställda vid UIQ som tillverkar teknik till mobiltelefoner. Företaget ägs av Sony Ericson och Motorola som beslutat avveckla verksamheten. Sony Ericson har dock garanterat att finansiera verksamheten ytterligare en tid, som längst varseltiden ut på sex månader, för att ge företagsledningen möjlighet att omstrukturera verksamheten och försöka hitta en köpare.

Förutom tillverkningsindustrin kan sviterna av krisen nu börja anas även i andra branscher. Åkeriföretaget Ernst Express varslar 20 anställda på grund av minskad efterfrågan på transporter. Företaget har sina kunder i den tunga industrin, så varslen är en direkt följd av krisen inom industrin.

Även inom handeln varnas det för dystrare tider, och varsel befaras komma efter jul. Men redan nu har Coop Sverige aviserat nedskärningar på 1000 heltids- tjänster av besparingsskäl. I praktiken innebär det att fler anställda än så kan bli av med jobbet eftersom många anställda har deltids- tjänster.

Och en tilltagande oro märks hos flera handlare som väljer att inte anställa extra personal till julhandeln, trots att Handelns Utredningsinstitut spår högre intäkter i julhandeln i år än förra året.

Utöver det här sagda har varsel lagts vid flera mindre verkstadsföretag. Det är en farsot som drar över landet, i stad såväl som på landsbygd.

WICTOR JOHANSSON
Proletären 46, 2008