Hoppa till huvudinnehåll
Av

LO sviker strejkrätten

Mer och mer läcker ut från förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om ett nytt huvudavtal. LO är nu redo att inskränka rätten till sympatiåtgärder.




Initiativet till förhandlingar om ett nytt huvudavtal som ska ersätta det gamla Saltsjöbadsavtalet från 1938 kom från Svenskt Näringsliv under våren 2008. Det uttalade syftet med ett nytt huvudavtal är från Svenskt näringsliv att inskränka strejkrätten.

Arbetsköparna vill slippa händelser som Byggnads blockad i Vaxholm, eller Hotell- och restaurangs blockad av salladsbaren Wild’ n Fresh i framtiden, och då räcker inte de inskränkningar av strejkrätten som finns sedan 1938.

Mer förbud
Med lagens medel ska arbetarkollektivets agerande kringgärdas ännu mer.

Bilden klarnade mer när kravlistan från de båda organisationerna presenterades i slutet av förra året. Tvångs- och förbunds- tanken genomsyrar hela kravlistan från Svenskt näringsliv; Proportionalitetsregel som kan stoppa konflikter. Förbud för fackliga organisationer att ta strid för avtal där organisationen saknar medlemmar. Medlare ska kunna tvinga fackföreningar att stoppa varslade strejker. Förbjud fackförening utan kollektivavtal att slåss för detta om annat fack har kollektivavtal på arbetsplatsen, och just förbjud mot sympatiåtgärder.

Backar från principer
Wanja Lundby-Wedin har i storslagna ordalag sagt att LO vägrar gå med på några inskränkningar i strejkrätten.
När hon avslutningstalade på LO-kongressen förra året sa hon att: ”Vi som är här känner väl till Svenskt näringslivs långtgående krav om att försämra vår konflikträtt. Vårt svar består av två ord: Glöm det!”

Wanja Lundby-Wedin och LO:s förhandlingsdelegation verkar ha följt sin egen uppmaning att glömma, eftersom den till synes principfasta hållningen från i fjol nu verkar bortblåst.

I torsdags förra veckan enades LO:s och PTK:s förhandlingsdelegationer om sitt förslag till nytt huvudavtal.
Redan innan förslaget var klart fanns det uppgifter om att LO och PTK var redo att inskränka rätten till sympatiåtgärder.

– Man får ta fighten själv först. /…/ Man får vänta lite innan man ropar på sina kompisar, sa Lars-Bonny Ramstedt, PTK:s förhandlingschef till LO-tidningen

LO-tidningen har nu fått ta del av hela förslaget, och det visar sig att det handlar om tre inskränkningar om rätten till sympatistrejker och sympatiblockader:

• En sympatiåtgärd ska bara få ske på uttrycklig begäran från det fack som vidtagit den ursprungliga stridsåtgärden.

• En facklig sympatiåtgärd ska få starta först sju dagar efter att första stridsåtgärden har börjat. Någon sådan begränsning existerar inte idag.

Det öppnar för att arbetsköparna kan ta ärendet till Arbetsdomstolen, något som kan resultera i att sympatiåtgärden skjuts upp ytterligare.

Som Proletären tidigare har skrivit om i nr 48, 2008 har LO velat inrätta en huvudavtalsnämnd som ytterligare centraliserar förhandlingarna och även frågan om stridsåtgärder.

Ökad centralisering
Det förslaget kvarstår, enligt LO-tidningen. Den här huvudavtalsnämnden ska kunna ta ställning till om förhandlare inte ”iakttar god sed på arbetsmarknaden”, om hur stridsåtgärder ska få utformas, och vilket ansvar en part ska ta för att ingångna avtal följs.

Vad detta förslag innebär i praktiken är naturligtvis inte klart, men att besluten om förhandlingar och stridsåtgärder flyttas ännu längre ifrån fackets medlemmar är givet.

Svenskt Näringsliv har också velat inskränka Las som är en stor stötesten i förhandlingarna.

Lagen om anställningsskydd inkräktar på arbetsköparnas rätt att leda och fördela arbetet, och man har i en tidigare kravlista menat att kompetens ska vara avgörande, inte anställningstid, när företagen ska göra sig av med folk.

Det öppnar för arbetsköparens totala godtycke och möjligheter för företagen att göra sig av med obekväma arbetare.
I sitt förslag går inte LO och PTK med på några förändringar av Las utan hävdar att det fortfarande ska vara ”sist in – först ut” som ska gälla. LO:s styrelse ska nu godkänna förslaget som sedan ska överlämnas till Svenskt Näringsliv under den här veckan.

Bilden klarnar
Parterna har sagt att ett nytt huvudavtal ska vara klart i slutet av mars, så ännu är inget klart, även om huvuddragen nu börjar framträda.

Redan från början när LO satte sig i förhandlingar med Svenskt näringsliv varnade Proletären för konsekvenserna.
Svenskt näringsliv har sedan början av 1990-talet sagt upp det tidigare klassamarbetet, och gått till offensiv mot allt vad arbetarrättigheter heter.

LO har fortsatt i de gamla hjulspåren, och istället för att bjuda motstånd, försökt kompromissa med en motståndare som inte vill kompromissa.

Farhågor besannas
Att börja förhandla om ett nytt huvudavtal i det här läget är mer än lovligt aningslöst, och riskerar att bara bli ett juridiskt fastslående av det styrkeförhållande som nu råder mellan arbetarkollektivet och arbetsköparna.

De farhågorna börjar nu besannas när LO och PTK de facto är redo att inskränka strejkrätten. Det anmärkningsvärda är att förslaget kommer från facken själva.

Det som inte vunnits i kamp kan inte vinnas vid förhandlingsbordet.

PÄR JOHANSSON
Proletären nr 8, 2009


Fakta: Förhandlingar om nytt huvudavtal
• Beslutet att inleda förhandlingar om ett nytt huvudavtal mellan LO, PTK (Privatjänstemannakartellen) och Svenskt näringsliv togs våren 2008. Formellt var det Svenskt näringsliv som bjöd in de två fackliga centralorganisationerna till överläggningar. Officiellt var syftet att ”modernisera” reglerna på svensk arbetsmarknad.

Den 19 augusti 2008 satte sig parterna ner till förhandlingar, och enligt de själva ska ett nytt huvudavtal vara klart i mars i år. Huvudförhandlarna från respektive organisationer är PTK:s Lars-Bonny Ramstedt, LO:s Erland Olauson och Svenskt näringslivs Jan-Peter Duker.