Hoppa till huvudinnehåll
Av

Mörkerlandet Danmark

Danmark går före och längre de flesta EU-länder vad det gäller inskränkningar i de demokratiska fri- och rättigheterna.


Det är ett omfattande lag- och regelverk som genomförts eller håller på att genomföras under förevändning av kamp mot terrorismen.

I officiella sammanhang bedyrar såväl politiker som representanter för rättsväsendet att dessa lagar riktar sig mot terrorister samt mot organiserad grov kriminalitet som den som bedrivs av MC-gäng.

Falskheten i detta illustrerades tydligt när Greenpeace som organisation nyligen fick böta 50.000 kr för att några aktivister tagit sig in på danska jordbrukets huvudsäte Axelborg i Köpenhamn och vecklat ut en banderoll från fastigheten. En helt vanlig demokratisk protestaktion döms nu plötsligt enligt en omskriven paragraf i brottsbalken.

Det är lagar som ligger utanför terroristlagstiftningen, men som har skrivits om med förevändningen att bekämpa terrorism. Hur snart kommer ett politiskt parti få en liknande dom för olaglig affischering?

Inskränkt arbetsrätt
Ändrad lagstiftning tillsammans med ökade befogenheter för polisens olika grenar och ökade säkerhetsbestämmelser i exempelvis hamnarna inskränker även på arbetarklassens fackliga fri- och rättigheter. Blotta hotet om höga böter för den fackliga organisationen vid en avtalsstridig övertidsblockad gör naturligtvis att arbetare tar sig en extra funderare innan det sätts i verket.

Vid en facklig konferens i Köpenhamn nyligen behandlades just detta av stridbara fackliga aktivister från det nya storfacket Fagligt Fælles Forbund, 3f . Oron bland dessa var påtaglig.

Här fanns aktivister som i sin fackliga kamp varit med om att stoppa all trafik i Köpenhamn under någon timme för att sätta press på arbetsgivarna. Olagligt enligt gällande lag visst – men terrorism? Självklart inte. Ändå skulle det inte vara svårt för en åklagare att få en sådan aktion att passa in under lagens luddiga definition av terroristbrott. Till ordalydelsen exakt samma definition som finns i svensk lag.

Ställningsbyggarna, som ingår i 3f, kunde berätta om hur facket kollar alla byggnadsställningar som kommer upp i Danmark. Finns det avtal med facket? Är det polacker? Byggs det enligt säkerhetsföreskrifterna? Om inte kontaktas företaget med begäran om att rätta till bristerna. Görs inte det, tja då plockas byggnadsställningen helt sonika ned under natten.

Radikal kamp, visst – dyrt för företaget förhoppningsvis. Olagligt för de som genomför aktionen?
 Förmodligen – men terrorism? Eller skall polisen kunna använda de nya befogenheterna för att avlyssna arbetarnas mobiltelefoner alternativt släcka ned all teletrafik i det aktuella området i syfte att stoppa en sådan aktion?

Blockad stoppades
Ett annat exempel som togs upp gällde en strejk på ett Liberia-registrerat grekisk fartyg mot extremt låga löner för sjömännen. Hamnarbetarna ville visa sin solidaritet och skydda mot polisingripande genom att samla till en demonstration och blockad på kajen då de plötsligt nekades tillträde till hamnområdet – den egna arbetsplatsen! Under hot om polis-ingripande tvingades därför de strejkande avbryta sin kamp utan att uppnå avtalsenlig minimilön.

Danmark går längre än vad internationella avtal kräver. Olika rättsinstanser använder också lagen på områden den enligt lagstiftaren inte var tilltänkt för. Liknande eller samma lagstiftning finns eller är på gång också i Sverige.

Utvecklingen i Danmark förskräcker men är viktig att följa även ur ett svenskt perspektiv. Det är också viktig att stödja de protester som pågår och kommer liksom att ha beredskap för ett politisk arbete mot kommande svensk lagstiftning på detta område.

BENNY CHRISTENSEN
Proletären 16, 2006

• Denna artikel ingår i veckans tema: "Hotet mot demokratin".