Hoppa till huvudinnehåll
Av

Nytt år, mer högerpolitik

Det nya året börjar med mer högerpolitik. FRA-lagen träder i kraft, orättvisa skatteförändringar införs, de nya reglerna i sjukförsäkringen slår igenom och antikommunismen blir statligt sanktionerad.


Vid årsskiftet träder ett flertal av högerregeringens nya lagar och lagändringar igenom. Ett axplock visar att det rör sig om ytterligare steg högerut.

Beslutade skattesänkningar genomförs. Jobbavdraget, som regeringen gjort stort nummer av och som statsminister Reinfeldt i höstas hävdade skulle skapa 20000 nya jobb, handlar i snitt om en sänkning av inkomstskatten med 225 kronor i månaden.

Även för pensionärer sänks skatten något, med mellan 200-300 kronor i månaden. Företagen bjuds på skattesänkningar när både arbetsgivaravgiften och bolagsskatten sänks, samtidigt som nya regler gör det lättare för bolag att dela ut större del av vinsten.

Höjda kostnader
Samtidigt höjs kostnaderna på andra områden.

En mindre extra kostnad är tv-avgiften som höjs med 44 kronor om året. En större utgift är räntan på studielån som höjs från 2,1 procent till 2,5. Räntehöjningen gäller för lån tagna efter 1988 och påverkar 1,1 miljoner människor.

Det som kanske framförallt kommer att bli kännbart för många arbetare är att gränsen för skatteavdrag för jobbresor höjs från 8000 till 9000 kronor.

På arbetsmarknaden underlättas reglerna för arbetskraftsimport. Nu tillåts företagen själva avgöra behovet av utländsk arbetskraft, tidigare beslöts det av migrationsverket.

FRA-lagen träder i kraft
Vid årsskiftet träder också förra årets mest omdebatterade lagförslag, FRA-lagen, i kraft.

Trots ett kompakt folkligt motstånd godkände regeringen en lag som ger försvarets radioanstalt, FRA, rätt att avlyssna internet- och e-posttrafik i kabel som passerar Sveriges gräns.

FRA kommer inte att kunna använda lagen fullt ut förrän till hösten. Till dess har regeringen lovat införa ytterligare regler som ska stärka skyddet för den personliga integriteten. Tro det den som vill!

För långtidssjukskrivna beslöts om försämringar redan den 1 juli. Men det är först vid årsskiftet som dess konsekvenser börjar märkas när de sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden.
Vad det kommer att innebära i antal utstämplade från sjukförsäkringen återstår att se.

Antikommunism
Avslutningsvis gör högerregeringen också en kraftig ideologisk framstöt mot skolan. Från och med den första januari ges Forum för levande historia i uppgift att belysa och informera om ”Kommunismen brott emot mänskligheten”, som man tidigare gjort om nazismen. Antikommunismen blir alltså statligt sanktionerad.

WICTOR JOHANSSON
Proletären 1-2 2009

Arbetarröster om 2009

Gun Segerdahl, skolsköterska, Visby
– På Gotland ska kommunen genomföra stora besparingar inom skolan, och det kommer framförallt att drabba barn med behov av extra resurser, eftersom flera assistenttjänster försvinner. Skolhälsovården kommer att drabbas, så jag räknar med ett stressigare år.

– Högerpolitiken drabbar hela arbetarklassen, även dess barn, och det märker jag. Barnen blir oroliga när föräldrarna blir arbetslösa och får sämre ekonomi. Så länge Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson bestämmer syns ingen ljusning.

Olof Gradin, elektriker, Malmö
– Inom byggbranschen har vi känt en nedgång med krisen, så det är osäkert hur framtiden ser ut.

– Men om jag får ha en vision inför det kommande året är det att ett nytt bostadsprogram genomförs, för att få igång byggandet och rädda de jobb som skapades under högkonjunkturen.

Niklas Rothelius, volvoarbetare, Göteborg
– Framtiden ser inte så ljus ut eftersom jag är en av alla de på Volvo som blivit uppsagd. Efter den sista mars är jag arbetslös, men känner mig redan frånkopplad från jobbet. Hela min avdelning kommer att läggas ner, alla där kommer att tvingas sluta.

– Volvo Lastvagnar kommer nog att finnas kvar, men just nu kommer det inte in några nya order. Det är svårt att se något slut på den här krisen.

Tomas Nilsson ordf Gruv 4
– Vi hoppas på att pelletsverken kommer igång igen. Två av verken står och som det ser ut just nu kommer de inte att startas om förrän i april i år, säger Tomas Nilsson, ordförande i Gruv 4:an i Gällivare.

– Tyvärr ser det kärvt ut en bra bit in på 2009. Det positiva är att vi hittills inte drabbats av varsel om uppsägningar.

Tomas Nilsson vill se mer satsningar från regeringen på infrastruktur så att jobben kan räddas samt mer pengar till kommuner och landsting så att inte vård och omsorg drabbas av krisen.

– Allt vad borgarna hittar på blir tokerier och därför fortsätter vi att kämpa för att få bort dom från regeringsmakten, säger han.

Annica Albertsson, förskollärare i Jönköping och partistyrelseledamot i Kommunistiska Partiet.

– Förra året kom attacker mot oss som jobbar i förskolan. Makthavarna vill ta bort reglerade arbetstider i syfte att få bort personal. Men motståndet växer, över hundra personer kom på ett möte i höstas. Folk börjar bli rejält förbannade. Det ser lovande ut och min förhoppning för 2009 är att vi tillsammans ska kunna stoppa hoten mot förskolan.

– För Kommunistiska partiets del ser jag att vi på senare tid sålt fler Proletären. Vi kommunister har något att säga vanligt folk i krisen. Detta måste vi ta fasta på i det politiska arbetet under året.

Olof Wikström, Skellefteå   
 – Jag hoppas att få behålla jobbet inom offentlig sektor i Skellefteå, arbetar för närvarande med dataadministration. Men jag antar att kapitalismens finanskris också kommer att göra tillvaron svårare för offentliganställda, säger Olov Wikström från Skellefteå.

– Jag tror att reallönerna går bakåt i år och att vanligt folk får det kämpigare. En fred mellan palestinier och israeler tror jag inte på, men jag hoppas på att opinionen mot Israel växer sig starkare.

– I övrigt vill jag att Lissabonfördraget blir hårt kritiserat under 2009 och att det svenska kärnkraftsprogrammet kommer hårdgranskas vidare.

Kurt Laurin, pensionerad byggnadsarbetare
– Jag önskar att USA-imperiet brakar ihop som ett korthus och att fattigt folk får en chans att leva i frihet. Vänstern i Sverige borde enas under ledning av ett starkt kommunistiskt parti. Sen vill jag gärna slå ett slag för Åsa Linderborg som skriver bra och når ut till en stor publik.

Anna Lindh, Skellefteå   
– Mina förväntningar inför 2009 är att jag ska gå från vikarie på laboratoriet här på Rönnskärsverken där jag nu jobbar, till en tillsvidareanställning. Men om det ekonomiska läget i världen inte blir bättre kommer väl företaget använda det som ursäkt för att inte anställa mig, säger Anna Lindh från Skellefteå och som tidigare varit arbetslös i långa perioder.