Hoppa till huvudinnehåll
Av

Proletären avslöjar: Sjuksköterskorna lurade på lägstalönen

Sjuksköterskornas sex veckor långa strejk ändade i att Vårdförbundets ledning i juni skrev på ett svekavtal. Men sveket är större än vad Proletären tidigare rapporterat. Nu visar det sig att den i avtalet garanterade lägstalönen på 21100 kronor bara är tillfällig, den slutar gälla 31 december 2009.



Direkt efter strejken drog vi slutsatsen att Vårdförbundets ledning trots ett lönemässigt dåligt avtal ändå lyckats höja lägstalönen för sjuksköterskorna från tidigare rent ynkliga nivåer till 21100 kronor per månad. I det avseendet var strejken framgångsrik – trodde vi när Proletären värderade strejken i nummer 23/08 som utkom 5 juni.

 Vi styrktes i denna vår värdering av uttalanden från Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund som på förbundets hemsida svarar följande på frågor om lägstalönen i det nya avtalet:

”Vad innebär lägstalönen?
En lägsta accepterad lön på 21100 kronor för alla som arbetet ett år i yrket får även konsekvenser för andras löner. Till exempel kommer det att höja nivån på ingångslönerna. Idag kan nyexaminerade erbjudas så låga löner som 18-19000 kronor. Dessutom blir det inte acceptabelt att personer med lång erfarenhet och stor kunskap ska ligga på ’lägsta accepterade nivå’, vilket gör att många andras löner också får en skjuts uppåt.”

Märklig skrivning

Men från besvikna sjuksköterskor har vi fått påpekande om en anmärkning i avtalets skrivning om lägstalön som säger: ”Denna punkt gäller till och med 2009-12-31”. En mycket märklig skrivning som borde innebära att den utlovade lägstalönen inte gäller för de medlemmar i Vårdförbundet som från och med 1 januari 2010 kommer upp i ett års arbetad tid.

Ingenstans har vi lyckats finna en enda kommentar från Vårdförbundet till detta märkliga förbehåll. Men vid en kontroll med förbundsledningen står det klart att den garanterade lägstalönen bara gäller i ytterligare ett och ett halvt år.

– Det stämmer att fram till sista december 2009 kommer alla med ett års anställning automatiskt att få en månadslön på 21100 kronor, bekräftar vice ordförande Ingrid Frisk som har sommarjour på förbundskontoret.

• Så den som jobbat i ett år 1 januari 2010 och därefter kan alltså precis som hittills tvingas jobba för 18-19000 kronor?
– Vi förutsätter att den nya lägstanivån inte kommer att underskridas. Vi vill egentligen att lägstalönen ska vara högre.

• Men det finns då ingen avtalad lägstanivå och unga sjuksköterskor kan alltså hamna under 21100 efter år 2010.
– Ja, rent teoretiskt kan lönenivån ramla tillbaka. Från 2010 blir det ingen automatiskt uppflyttning.

”Högre målsättning”

• Varför accepterar ni denna märkliga skrivning i avtalet? Jag har talat med sjuksköterskor som upplever att detta som ett stor svek från förbundet.
– Vi är inte ensamma om att skriva avtal. Arbetsgivaren ville inte ha lägstalön alls.

– På så sätt var det en framgång att vi fick detta. Men vår målsättning är högre. Vårt krav var 22000 kronor efter ett års arbete. Jag anser att det är där lönen ska ligga. Vi vill egentligen inte skriva ett avtal på en lägre nivå.

• Men jag kan inte släppa frågan om varför ni skriver ett avtal med lönenivåer som bara gäller en begränsad tid. I nästa avtalsrörelse finns ju ingen avtalad lägstalön att utgå från, vilket bör försvåra möjligheten att få upp de lägsta lönerna till acceptabla nivåer.
– Vi har inte haft lägstalön i avtalen sedan 1989. Det är först de senaste åren som detta har blivit ett bekymmer. Vi har inte tagit ställning till om vi i framtiden vill ha avtalad lägstalön. Först måste situationen analyseras, utifrån det nya avtalet men också utifrån EU:s Vaxholms-dom. Sedan får vi ta ställning till vilka krav vi ska driva i nästa avtalsrörelse, avslutar Ingrid Frisk.

Så står det klart att framtidens nyutexaminerade sjuksköterskor inte fått den garanti om lägstalön som Vårdförbundet förespeglat.

Tvingades till strejk

Den minnesgode vet att bland Vårdförbundets medlemmar restes i våras krav på 5000 kronor i lönelyft för alla redan 2008. Förbundsledningen tvingades utlösa strejk, men krävde enbart 1700 kronor för vardera åren 2008 och 2009. Det avtal som skrevs blev treårigt och lönepåslaget ligger i paritet med andra gruppers, långt under Vårdförbundets krav i strejken.

”Ett svekavtal”, skrev Proletären. Vi riktade inte bara kritiken mot förbundsledningen utan också mot deras motpart i förhandlingarna. De politiker som i valtider lovar att satsa på vården, men som i egenskap av arbetsgivare i landsting och kommuner aldrig brukar sin makt till att lyfta lönerna för den underbetalda vårdpersonalen.

Nu kan vi lägga ytterligare ett svek till vår tidigare värdering av Vårdstrejkens resultat. Det kan i teorin bli som Ingrid Frisk och förbundsledningen hoppas, att lönen 21.100 kronor efter ett års arbete i praktiken blir ett golv. Men fan tro’t. För från 2010 måste varje ung medlem själv i enskilda förhandlingar kräva dessa 21.100 kronor eller mer.

Det allvarligaste är att förbundsledningen i accepterandet av att lägstalönen bara är tillfällig faktiskt sviker den grundläggande fackföreningstanken. Att kollektivt i avtal bestämma rimliga lönenivåer.

LARS ROTHELIUS
Proletären nr 31, 2008