Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Sämre arbetsvillkor i krisens spår

I krisens spår drar nedskärningarna fram över kommuner och landsting i Sverige. Som vanligt är det de anställda som får ta smällen.


För personalen inom vård och omsorg innebär nedskärningarna inte bara varsel. Också de som har jobbet kvar drabbas. Bland annat blir det svårare att få heltidstjänst och så kallade delade turer blir vanligare även i veckorna.

Redan tidigare har delade turer förekommit i många kommuner under helger.

Delade turer innebär att personal exempelvis kan börja klockan 07.00 och arbeta till 11.00, för att sedan arbeta mellan klockan 17.00 och 21.00 samma dag.

De anställda har protesterat mot de försämrade arbetstiderna, utan resultat.

I Kiruna infördes delade turer även på veckodagar i början av 2009. Under nittiotalet hade kommunanställda i Kiruna sex timmars arbetsdag. Det måste te sig ganska avlägset nu. De försämrade arbetstiderna motiveras med att 8,5 miljoner kronor ska sparas.

I Krokek i Norrköping infördes också delade turer på vardagar i början av 2009.

– Jag fattar inte hur man ska få ihop familjeliv, privatliv och fritid med det här schemat, sade arbets-platsombudet Ingela Svensson till Kommunalarbetaren då.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal Norrbotten, vittnar om samma utveckling.

– Vår bild är att det har ökat med delade turer i alla kommuner i Norrbotten. Förr var det framförallt på helgerna som arbetsgivaren använde sig av detta, men nu har det spritt sig till mitt i veckan, säger han till Proletären.

• Är ökningen av delade turer en konsekvens av krisen?
– Det finns en koppling till att de inför delade turer och arbetsgivarnas ekonomi. De hävdar att de måste dela passen för att få ihop schemat, men det finns ju kommuner som klarar av att lägga scheman utan delade turer.

– Förra veckan träffade jag en tjej i Pajala som hade fyra timmars hål mitt på dan. Hon bodde för långt bort, så hon hann inte hem. Hon fick sitta i fikarummet och vänta i fyra timmar tills hon skulle jobba igen. Det innebär att hon är på arbetet i tolv timmar, men hon får bara betalt för åtta. Det är inte rimligt, säger Tobias Baudin.

• Vad tycker du om att kommunala arbetsgivare använder delade turer i sin schemaläggning?
– Det är dåligt. Det är dålig personalpolitik.

Motala, Örebro, Rättvik, Karl-stad och Tierp är andra kommuner som har infört, eller som planerar att införa, delade turer på vardagar i krisens spår.

Fler deltidare
I många kommuner försämras också arbetstiderna generellt.

Exempelvis tvingas allt fler jobba varannan helg.

Samtidigt blir det allt svårare att få en heltidstjänst. Dalarna är i nuläget det enda landstinget i Sverige som har tecknat avtal med Kommunal om rätt till heltid. Facket rapporterar att utvecklingen tenderar att gå åt fel håll, mot sämre arbetsvillkor istället för bättre.

Det syns också i statistiken. En undersökning Dagens Arbete gjorde efter att krisen slagit till visar att högst vart tredje undersköterskejobb som utannonserades på Arbetsförmedlingens platsbank var heltid. Det gäller såväl för privata som offentliga arbetsgivare.

Exemplen på de försämrade arbetsvillkoren är många. I Orust erbjuds bara deltider. I Västervik säger politikerna att deltidsarbetet ska minska, men i realiteten ersätts heltidstjänster med deltider när personal går i pension. I Sunne infördes fyra dagars arbetsvecka förra året, med motiveringen att det var enda alternativet till varsel.

För att bara nämna några.

LISA ENGSTRÖM
Proletären nr 4, 2010