Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sjuka ska tvingas arbeta


Fjärde juni tar riksdagen ställning till regeringens förslag till ny sjukförsäkring. Allt talar för att den röstas igenom av den borgerliga majoriteten vilket bland annat innebär att de som är sjuka kommer att tvingas ut i arbetslöshet efter sex månader.

Regeringens förändringar i sjukförsäkringssystemet är de mest omfattande på femton år. Redan från första juli kan sjukskrivna få ersättningen sänkt till 75 procent. Efter sex månader kan sjukpenningen upphöra och sedan ska arbetsförmågan prövas mot hela landets arbetsmarknad.

Efter ett år är det bara undantagsfall som kan få sjukpenning ytterligare 18 månader. Reglerna ska bli enhetliga i hela landet och gäller från och med 1 juli.

Den som varit sjukskriven i sex månader och anses ha arbetsförmåga ska söka jobb på hela arbetsmarknaden. Förändringarna är ett hårt slag mot alla, men kanske mest mot kvinnor som blivit sjuka på grund av utslitning inom exempelvis offentlig sektor.

Numera är det inte sjukdomen i sig som är det väsentliga utan hur mycket arbetsförmåga som finns kvar hos respektive person.

Obehaglig inställning
När sjuka efter sex månader ska tvingas söka efter jobb över hela landet kommer anställningstryggheten på sikt att urholkas. Sjuka med otillräckligt stöd i form av rehabilitering från företagen kommer till slut att tvingas säga upp sig eftersom de inte klarar av jobbet.

Det är en ytterst obehaglig inställning till sjuka som brett ut sig bland nyliberalerna i regeringen och riksdagen. Folk är inte sjuka, utan kverulanter som fuskar till sig bidrag på allmänhetens bekostnad vilket urholkar grunden för hela socialförsäkringssystemet, brukar det heta.

Från Försäkringskassan påpekas det dock att sjukskrivningarna har sjunkit kraftigt på senare år. Svenska folket har inte varit så friskt som nu på 40 år, sett till antalet utbetalda sjukdagar. Försämringarna är inte tillkomna av ekonomiska skäl, utan ideologiskt betingade där inkomsterna används för att finansiera skattesänkningar för rika.

Sedan 1990 har socialförsäkringssystemets andel av BNP minskat från 18 procent till 15,4 procent, vilket motsvarar drygt 436 miljarder kronor. Med samma utgiftskvot som tidigare hade socialförsäkringens utgifter varit drygt 70 miljarder kronor större än vad de faktiskt var 2006.

Samma år gav socialförsäkringarna staten ett ”överskott” på 120 miljarder kronor totalt år 2006. För i år beräknas enbart överskottet i sjukförsäkringen uppgå till 14 miljarder kronor. Det är alltså inte frågan om någon ekonomisk kris för socialförsäkringssystemet, tvärtom.

Enligt Försäkringskassans nya beräkningar sparar regeringen gigantiska 17 miljarder kronor på färre sjukskrivna. Ungefär hälften är en direkt effekt av den nya, tuffare sjukförsäkringen, som bland annat kommer att leda till att tiotusentals förlorar sin tidsbegränsade ersättning.

85.000 måste söka jobb
Efter 1 juli ska sjuka arbeta efter sex månaders sjukskrivning, söka jobb från Kiruna till Ystad. Enligt Försäkringskassan handlar om att hitta jobb åt minst 85.000 personer som i dag varit sjukskrivna mer än sex månader. Det blir svårt, intill ogörligt med tanke på de krav som ställs på arbetsmarknaden att anställda ska vara högeffektiva och produktiva.

Förslaget till förändringar i sjukförsäkringssystemet sätter ingen press på arbetsköpare att ta större ansvar för rehabilitering än vad de gjorde tidigare. Kapitalisterna får fortsätta misshushålla med arbetskraft så att folk blir sjuka av jobbet.

Arbetsköparna går fria. Allt ansvar läggs på individen. Det är den sjukes sak att hitta ett nytt, lämpligt jobb, någonstans i Sverige. Den 4 juni kommer de nya förändringarna i sjukförsäkringen att klubbas igenom av riksdagen. Men det är inte bara sjuka som drabbas, på sikt kommer alla att beröras av detta inhumana system.

KENT HALDEBO
Proletären 23, 2008