Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

SKL hotar riva upp löneförhöjningar

Sveriges kommuner och landsting, SKL, hotar med att häva sjuksköterskornas tvåprocentiga löneförhöjningar som ska träda i kraft 2010. ”En krigsförklaring”, menar Vårdförbundet.


För drygt ett år sedan strejkade sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker i sex veckor för högre löner. Resultatet blev magert, och många av Vårdförbundets medlemmar var arga och besvikna över fackets lama agerande.

Nu öppnar Sveriges kommuner och landsting för att säga upp avtalet som ger ynka två procents lönehöjning 2010. ”Det är en krigsförklaring mot våra medlemmar”, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Ekelund och får medhåll.

”Skamligt”
– Det är skamligt. Avtalet är dåligt som det är. Ska det sägas upp ska det vara till förmån för ett avtal med högre löneökningar, säger sjuksköterskan Anna-Nora Zell.

Anna-Nora Zell var en av alla tusentals sjuksköterskor som togs ut i strejken, och hon var också en av dem som kritiserade att Vårdförbundet skrev under ett så dåligt avtal.

Anna-Nora Zell menar att SKL:s senaste utspel, där löner ställs mot verksamheten, är ett hån. Om inte facket går med på uteblivna löneförhöjningar hotar SKL med varsel. ”Oansvariga avtal, som inte tar hänsyn till den djupa krisen, kommer … att direkt slå mot vård, skola och omsorg och därmed tvinga fram ytterligare uppsägningar”, skriver arbetsgivarna i ett debattinlägg.

”Ingen lösning”
Anna-Nora Zell håller inte med.
– Krisen löses inte av att vi avstår från löneförhöjningar. En ansvarstagande politik vore istället att se till att folk har lön att leva på. Efterfrågan måste ökas, säger hon.

LE