Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Stora nedskärningar inom Sundsvalls sjukvård

Sjukvården har varit förstasidesnyheter de senaste veckorna i Sundsvall. Som brukligt de senaste decennierna så rör det sig då om försämringar och nedskärningar.


När såg man en positiv nyhet om vårdsituationen senast? Eftersom man ska ”hänga med” så brukar jag klippa ut och spara klipp om vården vilket gör att jag snart drunknar i eländeshistorier...

I våras kom det första chockbeskedet. Då meddelades det att 500 jobb skulle bort från sjukhuset i Sundsvall.
Inte långt dessförinnan var sjukhuset i Örnsköldsvik, i den norra länsdelen, utsatt för en liknande attack. 300 jobb bort och fort skulle det gå. Det garanterade det inhyrda konsultföretaget, Mantec, som landstinget köpt in för ändamålet att få ned budgetunderskottet på flera hundra miljoner. Stora slaktarkniven har gått lös på olika verksamheter.

I Sundsvall har man gått särskilt hårt åt rehabavdelningen på sjukhuset, där 60 procent av de anställda sjukgymnasterna och arbetsterapeuterna avskedas. Detta fick till följd att rehabpersonalen uttalade sig kritiskt i pressen. Liv räddas – men vilken livskvalitet får tex en strokedrabbad person utan lång och intensiv rehabilitering?

Alla drabbas
Var ska alla de människor rehabiliteras, som just i år genom en lagändring ska bli friska och stå till arbetsmarknadens förfogande efter långa sjukskrivningar, varav många för sjukdomar i muskler och leder? Alla trafikskadade, neurologiskt sjuka och många andra grupper – vilka får i fortsättning vinstlotten att få hjälp av en sjukgymnast eller arbetsterapeut?

Sånt behöver inte Mantec stå till svars för – det blir den stympade personalgruppens svåra dilemma.
Alla områden inom vårdapparaten drabbas. Även om tex psykvården inte får en så stor personalminskning så sker stora omflyttningar av personal då yngre förlorar jobben och de äldre blir kvar, fast kanske på andra befattningar. Arbetslag på många avdelningar slås som så många gånger förr sönder.

Protester
Det lilla nätverket, Rädda Vården, som bildades av bla vårdanställda i våras och genomförde en demonstration, torgmöten och flygbladsutdelningar före sommaren men sedan inte reorganiserats har återigen fått liv. Kommande lördag planeras ett torgmöte, dessförinnan flygbladsutdelning utanför sjukhuset.

I lokala media har mycket utrymme ägnats åt att sjukhusdirektören, en ortopedläkare, fått avsked för att inte ha gått fort och hårt nog fram i ”omställningsarbetet”. Direktören påstås ha lyssnat för mycket på personalen och dessutom sagt upp samarbetet med konsultfirman. Hon har istället ersatts med chefen för Örnsköldsviks sjukhus, som genast återupptog samarbetet med Mantec, med sossarnas och V:s välsignelse, så nu ska det gå undan med vårdslakten.

Värna vården
Politiker och tjänstemän, som inte har andra visioner än att klämma in vården i allt stramare budgetramar måste hängas ut till allmänt åtlöje!

Folk måste bli varse att budgeten inte är något övernaturligt som inte kan påverkas. Det är medveten politik att sänka budgettak och kratta manegen för privatiseringar. Att värna vården och stå upp för en solidarisk och humanitär sjukvård för alla – det måste sjukvårdens folk, den breda allmänheten och patientföreningar göra.
Fortsättning följer om sjukvården i Sundsvall.

EVA RUDSTRÖM
Proletären nr 2, 2010