Hoppa till huvudinnehåll
Av

Storbolag ökar aktieutdelning

Flera företag föreslår i år höjda utdelningar till aktieägarna samtidigt som de säger upp personal och kräver sänkta löner.Veckorna innan jul beslutade Ericsson att lägga ner sin fabrik i Gävle
och med det försvinner 1100 arbetstillfällen från orten, inhyrda
medräknade. Men samtidigt som arbetarna på Ericsson kan se fram emot
arbetslöshet kan aktieägarna se fram emot att dela på 6,4 miljarder i
årets aktieutdelning.

Likadant med läkemedelsföretaget Astra Zeneca. Samtidigt som företaget planerar att genomföra ett globalt sparprogram som innefattar att 8000 tjänster skall bort den kommande femårsperioden delas sanslösa 24 miljarder kronor ut till aktieägarna.

Ljusare tider
Ericsson och Astra Zeneca är två av de många storföretag som föreslår ökad aktieutdelning, enligt proffstyckarna ett tecken på ljusare tider.

Men inte heller hos de företag som föreslår oförändrad eller minskad utdelning behöver aktieägarna känna sig lottlösa.

Kullagertillverkaren SKF föreslår oförändrad utdelning på 3,50 kronor per aktie, vilket innebär åtskilliga miljoner till aktieägarna.
Det samtidigt som arbetarna på SKF:s fabriker det gångna året har arbetat under ett lönesänkningsavtal, och företaget aviserat nedskärningar på 500 tjänster.

Lastbilstillverkaren Scania hör till de företag som i år väntas sänka aktieutdelningen, från 2,50 till en krona per aktie, trots att företaget redovisar en vinst på 2,5 miljarder.

Regelrätta hot
Scanias vd Leif Östling försöker framställa den sänkta utdelningen som att även aktieägarna får ta ansvar i krisen. Arbetarna har sedan snart ett år jobbat under ett lönesänkningsavtal, ett avtal som företaget med regelrätta hot tvingade igenom samtidigt som 2 miljarder kronor delades ut till aktieägarna. Lönesänkningsavtalet på Scania skall enligt uppgift ha ökat företagets vinst med 300 miljoner kronor.

Även AB Volvo föreslår sänkt aktieutdelning, från fyra kronor per aktie till noll kronor. Detta sedan företaget redovisar en förlust på 2,9 miljarder kronor. Men kom då ihåg att företaget förra året delade ut fyra miljarder kronor till aktieägarna, pengar som hade räckt till en årslön för samtliga uppsagda i företaget.

Avtalsrörelse pågår
Samtidigt som flera storföretag både går med vinst och delar ut miljarder till aktieägarna pågår en avtalsrörelse där samma företag kräver nollavtal.

– Utdelningar har inget med avtalsrörelsen att göra, säger Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren till Svenska Dagbladet, och slår fast att det är ”patetiskt” att ens tänka tanken.

Självklart har aktieutdelningarna med lönerna att göra. Vartenda öre som arbetarna avstår i lön blir till vinst för företaget.
Det är de pengarna som ges till aktieägarna, och matematiken är enkel. Finns det pengar till aktieutdelningar finns det pengar till höjda löner.

WICTOR JOHANSSON
Proletären nr 6, 2010