Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Tillför resurser!”

Det handlar om att sätta behoven före budgeten! Det säger kommunisterna Torgny Johansson och Marit Kallesson.


Kommunistiska Partiet har en lång tradition av politiskt arbete i Angered. Vi träffar två av medlemmarna i partiets förening i Angered, Torgny Johansson som bor i Hammarkullen och som före pensioneringen arbetade inom skolan och Marit Kallesson som inte längre bor i området, men som jobbar på Hammarkrokens förskola.

• Hur skulle ni beskriva situationen i Angered idag?
– Katastrofal. Alla berättar om hur illa det är, att man måste sätta in mer resurser i skolan. Men politikerna säger bara ”vi har inga pengar”, säger Torgny Johansson.

– Så länge politikerna sätter budgeten först är det så. Det är här den stora skiljelinjen går mellan vanligt folk och politiker. Vi tycker ju det är självklart att sätta behoven först, säger Marit Kallesson.

• Hur märks resursbristen?
– Om man ser till skolan så märks det ju inte minst på avgångsbetygen. Många klarar inte godkänt, säger Torgny.

– Och om vi ser till barnomsorgen är det alldeles för stora barngrupper, säger Marit. Det är inte rättvist och rimligt. Se bara på språkproblematiken. Av våra 77 barn på förskolan har två barn föräldrar som är födda i Sverige, och ytterligare två barn har en förälder född i Sverige.

– Och fritidsgården måste dessutom kämpa för sina resurser hela tiden, tillägger hon.

• Ni pratar om en ond cirkel inom skolan, hur menar ni?
– Politikerna säger att de måste skära ned och skyller på att färre elever börjar på de kommunala skolorna. Men när de skär ned så försvinner ännu fler till andra skolor, och då står de där med tomma platser ändå, säger Torgny.

– Privatiseringarna slår väldigt hårt. Inte minst inom skolan märker man hur friskolorna slår sönder hela systemet, säger Marit.

• Det låter dystert. Präglas Angered idag av uppgivenhet?
– Nej, det finns framtidshopp också. Det är både uppgivenhet och hopp, säger Torgny.

– Hammarkullen har alltid hetat ”vårt hem på jorden”. Det finns en väldig stolthet här. Det är en kraft och en styrka. Här finns gemenskap, vänner och familj, säger Marit.

– Ja, det finns nåt att bygga på! Här finns ett kulturliv och föreningar, Folkets hus och så vidare. Det finns mycket positivt som skulle kunna stärkas, tillägger Torgny.

• Vad krävs det då för att åstadkomma en förändring?
– Det måste satsas! Så länge politikerna inte gör det är det en evig ond spiral. Alla nedskärningar har betydelse och påverkar området i stort, även om man inte direkt berörs.

– Vårdcentral, affärer och liknande är viktiga träffpunkter också. Det är sånt som håller ihop området, och det är viktigt, säger Marit.

• Hur ser ni på framtiden?
– Det har varit stora protester mot nedskärningarna inom skolan, och när biblioteket hotades samlades massor av olika människor, och biblioteket räddades, berättar Torgny.

– Hoppet är att fler ser orsakerna och att man kan enas i kampen mot nedskärningarna, mot budgetfanatismen och EU-politiken, säger Marit.