Hoppa till huvudinnehåll
Av

Utöka föräldraförsäkringen!

Återställ ersättningen i föräldraförsäkringen till 90 procent och dela dagarna mer lika mellan mammor och pappor. Kommunistiska Partiets förslag till föräldraförsäkring förbättrar jämställdheten under de viktiga småbarnsåren samtidigt som ekonomin i arbetarfamiljerna stärks.



Den svenska föräldraförsäkringen har, sedan den infördes på 1970-talet, inneburit en hel del framsteg för jämställdheten. Pappor tar i dag ut en femtedel av alla föräldradagar och för många är det en självklarhet att även män drar runt med barnvagnar på stan.

Samtidigt förändras könsroller och arbetsfördelning mellan könen mycket långsamt. Statistiken avslöjar att män med småbarn yrkesarbetar mer än män som inte har några barn, medan småbarnsmammor jobbar mindre än kvinnor utan barn.

Obetalt arbete
Det är också en sanning att kvinnor fortfarande har huvudansvaret för hem och barn. Både män och kvinnor arbetar i genomsnitt åtta timmar om dagen, men kvinnor arbetar lika mycket med obetalt hemarbete som med betalt yrkesarbete. Männen arbetar dubbelt så mycket betalt som obetalt. De som utför allra mest obetalt arbete är kvinnor med barn under sju år.

Denna arbetsfördelning sätter också sina spår på arbetsmarknaden. Kvinnors löner motsvarar fortfarande bara 83 procent av männens inkomster och kvinnor är mer än dubbelt så ofta anställda som vikarier.

Kvinnornas sämre ställning på arbetsmarknaden skapar en ond cirkel när ett par skaffar barn. Kvinnan är oftare den som har lägst inkomst och otryggast anställning och därför förlorar familjen minst på att hon tar ut en majoritet av föräldradagarna.

Och eftersom kvinnor oftare är föräldralediga och hemma för vård av sjukt barn försämras kvinnornas ställning på arbetsmarknaden ytterligare, med lägre löner och sämre anställningsvillkor som följd.

Kvinnors större ansvar för hem och barn under småbarnsåren grundlägger jämställdhetsproblem även för framtiden. Inte sällan fortsätter mamman i familjen att bära huvudansvaret även om hon går tillbaka till sitt yrkesarbete. Jämställdhet handlar också om det lilla i vardagen, om vem som planerar middagsmaten och kommer ihåg att ta med rena kläder till dagis.

Ekonomiska orsaker
Problemet med det ojämställda uttaget av föräldradagar beskrivs ofta som ett moraliskt problem. Att männen skulle vara ovilliga att umgås med sina barn och att det därför är männens attityder som i första hand måste förändras. Men i många arbetarfamiljer är förklaringen snarare ekonomisk. Familjen förlorar minst pengar på att mannen fortsätter att arbeta.

Socialdemokraternas förslag om ett utökat antal dagar som inte kan överlåtas till den andra föräldern, utan någon höjning av ersättningen, skulle slå hårt mot många arbetarfamiljer.

Människor med låga inkomster fattar de beslut som svider minst i ekonomin. Så om en mer jämställd föräldraledighet är en förutsättning för kvinnors frigörelse, så måste föräldraförsäkringen skapa ekonomiska förutsättningar för både mammor och pappor att vara hemma med sina barn. Även i familjer där föräldrarna har låglönearbeten.

90 procent
Därför föreslår Kommunistiska Partiet nu en reform av föräldraförsäkringen. Kommunisterna  vill återställa ersättningen i föräldraförsäkringen till 90 procent för samtliga 480 dagar, det vill säga även för de garantidagar som idag endast ger 180 kronor.

Dessutom vill kommunisterna dela upp försäkringsdagarna i tre lika stora delar. En del till vardera föräldern, samt en gemensam del som kan utnyttjas fritt. Detta ger föräldrarna möjlighet att vara hemma med 90 procents ersättning i drygt ett år och fyra månader.

Samtidigt kan en förälder vara hemma på heltid i över elva månader. De dagar som reserveras för respektive förälder skulle i praktiken utgöra sex månader, en verklig möjlighet att bygga upp en relation till det lilla barnet.

JENNY TEDJEZA
Proletären nr 41, 2008


Från moderskapspeng till delad föräldrapenning
Föräldraförsäkringen skapades som en del av flera viktiga sociala reformer under 1970-talets vänstervåg. Efter EU-inträdet på 1990-talet har ersättningen i försäkringen nästan enbart försämrats.

Den moderna föräldraförsäkringen infördes i Sverige i samband med andra viktiga sociala och arbetsrättsliga reformer under 1970-talets vänstervåg. Innan 1974 fanns endast en moderskapspeng med usel ersättning.

Den första föräldraförsäkringen ersatte 90 procent av inkomsten under 180 dagar. Samtidigt infördes också den tillfälliga föräldrapenningen för vård av sjukt barn. 1978 förlängdes föräldraförsäkringen till 270 dagar, men 30 av de 90 nya dagarna blev så kallade garantidagar som endast ersätts med en symbolisk summa. Efter 1978 utökades föräldraförsäkringen successivt. 1989 omfattade försäkringen 450 dagar, varav 90 med garantinivå. Ersättningen för resterande dagar var fortfarande 90 procent.

Den borgerliga regeringen 1991-1994 rörde inte föräldraförsäkringen. 1995, när socialdemokraterna hade återtagit makten och Sverige gick med i EU, sänktes ersättningen i försäkringen till 85 procent.

”Pappamånad”
Socialdemokraterna införde även den så kallade pappamånaden där 30 dagar i försäkringen reserverades åt respektive förälder. Dessa dagar gav fortfarande 90 procent. Redan året därpå sänktes ersättningen för ”pappamånaden” till 85 procent och resterande dagar till 75 procent. 1997 sänktes även ”pappamånaden” till 75 procent.

Ytterligare ett år senare höjde regeringen ersättningen för alla dagar utom garantidagarna till 80 procent.
De största förändringarna i föräldraförsäkringen efter 1998 är att ”pappamånaden” har utökats till 60 dagar och att garantibeloppet och lägstanivån i ersättningen har höjts till 180 kronor per dag.

Den nuvarande regeringen har beslutat att sänka ersättningen i föräldraförsäkringen till 77,6 procent.

Orättvis bonus
Samtidigt införde högern en jämställdhetsbonus som ger skatteavdrag för de föräldrar som delar lika på föräldraledigheten. Ett beslut som skapar klassorättvisor, eftersom pengarna betalas ut först i samband med skatteåterbäringen. Den familj som lever på marginalen är inte hjälpt av att få ersättning året efter föräldraledigheten.


Föräldraförsäkringen
Föräldrapenningen betalas ut under sammanlagt 480 dagar per barn. Vid gemensam vårdnad har respektive förälder rätt till 240 dagar var. 60 av dessa dagar kan inte överlåtas till den andra föräldern (de så kallade pappamånaderna).

Föräldrapenningen betalas ut efter tre olika ersättningsnivåer. Den första baseras på förälderns sjukpenninggrundande inkomst (SGI; beräknad årsinkomst av arbete) och kan tillämpas på 390 av de 480 dagarna. För att ha rätt till ersättning baserad på SGI måste du ha haft en inkomst som överstiger 180 kronor per dag i 240 dagar i följd före beräknad förlossning.

Den andra nivån kallas grundnivå och ger 180 kronor per dag. Denna nivå tillämpas på föräldrar som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst.

Den sista nivån kallas lägstanivå och tillämpas på de resterande 90 dagarna. Denna nivå ger också 180 kronor per dag.

Föräldrapenningen betalas ut för veckans alla dagar och för att få full ersättning måste du begära föräldrapenning för sju dagar i veckan. Detta innebär att full föräldrapenning baserad på SGI endast betalas ut under tretton månader. Den som vill dryga ut sin föräldraledighet måste ta ut färre dagar i veckan, vilket innebär att ersättningen blir lägre.

Föräldrapenningen har sedan 1998 motsvarat 80 procent av SGI. Högerregeringen har dock genomfört en sänkning genom att besluta att SGI ska multipliceras med 0,97 innan föräldrapenningen fastställs. Detta innebär att föräldrapenningen i praktiken utgör 77,6 procent av SGI.

Taket i föräldraförsäkringen utgörs av tio prisbasbelopp, vilket för 2008 motsvarar en årsinkomst på 410000 kronor.