Hoppa till huvudinnehåll
Av

Vårdval i Sverige ska ge privatiseringar

Regeringen vill genom en lagändring tvinga alla landsting att införa så kallat vårdval, så att privatiseringstakten inom primärvården skyndas på ytterligare.



I dagsläget har Stockholms läns landsting, Hallands landsting och landstinget i Västmanland redan infört vårdval. Västra Götaland kommer med stor sannolikhet att införa ett liknande system vid årsskiftet.

Detaljerna i vårdvalssystemen skiljer sig åt mellan landstingen, men huvuddragen är desamma.

– Vårdval Stockholm innebär att marknadslagar införs i vården, sade distriktsläkaren Hjördis Fohrman i en analys i Proletären för ganska exakt ett år sedan. Uttalandet hade lika gärna kunnat handla om Vårdval Halland eller Vårdval Västmanland, eller om det vårdval som snart ska införas i Västra Götalandsregionen.

Skapar klassorättvisor
Vårdval är marknadsstyrning och privatisering; mindre resurser till utsatta områden och ett minimerat folkhälsoperspektiv. Det är ett system som skapar klassorättvisor, vilket redan blivit tydligt i flera av de berörda landstingen. I Stockholm har exempelvis 90 vårdanställda i fattiga förortsområden mist sina arbeten som en konsekvens av vårdvalet.

Nu vill regeringen tvinga alla Sveriges landsting att införa vårdvalssystem under 2009. Detta ska ske genom en ändring i hälso- och sjukvårdslagen som föreslås träda i kraft redan vid årsskiftet.

Regeringen har tillsatt en statlig utredning för att undersöka hur detta kan genomföras, och första delbetänkandet presenterades tidigare i år.

Syftet är privatisering
Utredningen hymlar inte med att syftet är ökad privatisering av primärvården. ”Alla vårdgivare som uppfyller ställda krav har rätt att etablera sig”, enligt deras förslag. I klartext innebär det att alla vårdföretag som vill ska kunna öppna verksamhet och därmed bli berättigade till offentliga medel. Detta oavsett om det behövs fler vårdcentraler i det aktuella området, och oavsett om sjukvården och resurserna egentligen hade behövts bättre någon annanstans.

I ett vårdvalssystem riskerar äldre multisjuka, lågutbildade och personer med annat modersmål än svenska att trängas undan av välbeställda patienter med enklare åkommor. Förebyggande och uppsökande hälsovård, som är särskilt viktig i fattigare områden, kommer i skymundan när antalet patientbesök sätts i fokus.

Det vårdvalssystem som föreslås införas i Västra Götalandsregionen redan under våren 2009 skiljer sig något åt från det som redan genomförts i exempelvis Stockholm. Bland annat så sägs det att ersättningen ska viktas efter invånarnas ålder, ekonomi och andra sociala faktorer. Trots det så kvarstår de grundläggande dragen i systemet.

Även de remissinstanser som är positiva till det nya systemet i Västra Götaland tydliggör vårdvalets karaktär i sina svar. Till exempel skriver primärvårdsstyrelsen för Göteborg att införandet av vårdval innebär en helt ny situation eftersom vårdcentralerna ska ”konkurrera på marknadens villkor”, och ”några av de offentliga vårdcentralerna [kommer att] tvingas minska sin verksamhet och i vissa fall helt avvecklas”. Mer privatisering, med andra ord.

Flera remissinstanser som läst förslaget till vårdvalssystem för Västra Götaland uttrycker också starka farhågor, bland annat för att det medicinska behovet inte kommer att sättas främst. PRO ser dessutom en risk i att regionen inte kommer att kunna garantera vård på lika villkor.

Remissinstanser kritiska
Även regeringens förslag att tvångsinföra vårdval över hela Sverige har varit ute på remiss. Fler än hälften av remissinstanserna är kritiska. Till och med borgerligt styrda instanser, som Sveriges Kommuner och Landsting, har starka invändningar mot förslaget.

Det återstår att se om regeringen är beredd att gå emot så tunga organisationer som SKL. Men även om det inte blir en tvingande lagstiftning så är flera landsting på eget initiativ i full färd med att införa vårdval. Samtidigt fortsätter privatiseringarna, både av primärvården och av den övriga sjukvården. Systemskiftet inom sjukvården fortgår.

LISA ENGSTRÖM
Proletären nr 35, 2008