Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

"Vi accepterar inga avsked"

På SKF:s fabriker i Göteborg har ännu inga varsel lagts, men oron är stor att uppsägningar kommer att äga rum vid årsskiftet. Kommunisterna på SKF accepterar inga nedskärningar.


På verkstadsklubbens medlemsmöte i torsdags var Kommunistiska Partiets arbetsplatsförening på SKF ute i god tid och reste frågan om hur facket ska agera i en varselsituation. Inför fackmötet delade kommunisterna ut ett flygblad på fabriken med de enkla kraven ”Vi accepterar inga avsked – ta tillbaka pengarna från aktieägarna”.

– Vi ställer aktieutdelningen mot att rädda jobben, säger SKF-arbetarna och kommunisterna Gabriel Olausson, Tomas Dahlén, Stevan Tomulevski och David Olausson när Proletären möter upp efter torsdagens fackmöte.

Det är påtagligt att flera av jobbarkompisarna är nöjda med kommunisternas agerande på fackmötet. Det är många som kommer fram och ger någon av kommunisterna en kamratlig dunk i ryggen eller tar i hand efteråt.

– Vårt budskap rev ner flest applåder, konstaterar en påtagligt nöjd Tomas Dahlén.

Enighet
Kommunisterna på SKF har under hela krisen agerat för enighet bland arbetarna och för att motverka varsel.

På ett medlemsmöte i vintras ställde sig verkstadsklubben bak- om ett uttalande på Kommunisternas initiativ, som bland annat slog fast att ”inga skall avskedas på SKF på grund av lågkonjunkturen” och att ”medlemmarna måste få rösta om eventuella nya avtal”.

– Det är viktigt att värna enigheten och demokratin bland oss arbetare, säger Tomas Dahlén. Det bakbinder facket, de kan inte gå med på vilka uppgörelser som helst med företaget.

Men uttalanden till trots, om fackstyrelsen sedan lever upp till vad som beslutats är en annan sak.

Gabriel Olausson berättar att Kommunisterna till torsdagens möte föreslog ett uttalande till försvar för hållarefabriken i Göteborg, som SKF har planer på att sälja. Det uttalandet ville inte styrelsen ta upp till behandling eftersom det inte lämnats in två veckor i förväg.

Vid ett tidigare klubbmöte kunde styrelsen däremot låta ett förslag om att införa stoppdagar gå till omröstning utan att medlemmarna hört talas om det innan mötet.

– De agerar inte på ett schysst och demokratiskt sätt, utbrister Gabriel Olausson.

• Vad får ni för reaktioner när ni ställer krav på att vinsterna skall gå tillbaka till arbetarna istället för till aktieutdelning?
– Facket försöker bortse från aktieutdelningen och få det till att det inte rör oss här i Göteborg, förklarar Gabriel Olausson.

Vinsterna till arbetarna
Kommunisterna anser däremot att oavsett om vinsterna arbetas ihop i Sverige eller i andra länder skall de gå tillbaka till de arbetare som har skapat dem. Bara sedan 2005 har SKF delat ut 9,7 miljarder i extraaktieutdelning.

– De pengarna har SKF delat ut för att företaget haft för bra ekonomi, det råder ingen ekonomisk kris på SKF, konstaterar Gabriel Olausson. Då ska inte heller vi arbetare behöva riskera jobb eller gå ner i lön för att SKF gick med förlust förra året.

– Det är som att facket inte vågar ta i den frågan, fyller David Olausson i. Samtidigt kan de knappast gå emot oss när vi ställer krav om inte godkänna avsked.

• Vad betyder det att det finns en kommunistisk arbetsplatsförening på SKF?
– Arbetarna vet att vi finns och att vi har ett alternativ som skiljer sig från både fackets och företagets budskap, säger David Olausson.

– Även om alla kanske inte håller med oss så bidrar vi till att skapa diskussion, säger Gabriel Olausson avslutningsvis. Ju mer vi syns och visar på ett alternativ desto fler är det som träder fram och snackar på fackmötena.

WICTOR JOHANSSON
Proletären nr 50, 2009
Öppet brev till Carl Orstadius, VD för SKF Sverige

Göteborg 2009-12-02

Bäste Carl Orstadius
Jag har till min glädje tagit del av er uppmaning i Lagerbladet nr 21 mot ekonomiska missförhållanden på SKF.

På Kanal 22, där jag arbetar, har vi diskuterat ekonomiskt slöseri så som att lampor inte släcks när ingen vistas i lokalen, att man inte ”slösar” på handskar och dylikt, att vi önskar byta ut all belysning till lågenergilampor.

Vi har kopplat in timers så maskiner som inte körs stängs av automatiskt.

Våra förslag och åtgärder kommer, och har, sparat tusenlappar för SKF.

Nu är det dessutom så att jag även har upptäckt enorma ekonomiska missförhållanden och missbruk av SKF:s ekonomiska tillgångar.

Jag har upptäckt att ca 15000000000 kr har förslösats från företaget.

Man har utan sans höjt aktieutdelningen till groteska nivåer!

Man har alltså de senaste åren gjort enorma avsteg från en tidigare generös utdelning...

Detta har urholkat SKF:s ekonomi med ca 5000000000 kronor.

Och som om inte detta är illa nog så har man dessutom utarmat företagets ekonomi med extrautdelningar på ytterligare 9677000000 kronor.

• Pengar som skulle kunna användas att stärka bolagets ställning på marknaden.

• Pengar som skulle kunna användas för att miljöanpassa SKF och därmed på sikt vara med att rädda vår värld och samtidigt minska bolagets driftkostnader.

• Pengar som skulle kunna användas för att nå målet NOLL OLYCKOR.

• Pengar som skulle kunna användas till nyinvesteringar och bibehållen hållarproduktion.

• Pengar som skulle kunna användas för att ha en human personalpolitik, där anställda bereds kompetensutveckling, uppskattning (inte minst pengar i lönekuvertet) och framförallt att personalen, företagets viktigaste tillgång, inte skall behöva gå omkring och må dåligt pga hotet om eventuella varsel.
Som sagt, kan man dela ut lika mycket pengar i aktieutdelning ett (1) år (2007), som de sjutton (17) åren mellan1985-2002 då kan man även ta hand om sin personal.

Thomas Dahlén, Kanal 22