Hoppa till huvudinnehåll
Av

Bostadsbristen gör flyktingboenden till guldgruva för riskkapitalister

Privata flyktingboenden gör stora vinster genom att utnyttja flyktingars bostadsbehov och bristen på bostäder. Kommuner betalar miljontals kronor till företag som cyniskt utnyttjar bostadsbristen och det ökade antalet flyktingar.

När fler flyktingar kommer till Sverige, och behovet av bostäder ökar ännu mer utan att det byggs, har en ny cynisk bransch etablerat sig. Runt om i Sverige startas privata flyktingboenden och företag som hyr ut utslussningslägenheter åt flyktingar, via kommunerna.

I januari i år uppmärksammades flyktingboendet Grytan i Jämtland, efter att flyktingar vägrat gå av en buss vid anläggningen. Boendet drivs av Grytan Invest som enligt en SVT-undersökning i september 2014 hamnade på femte plats bland de asylboenden som hade gett störst vinst. Var tredje krona bolaget hade tjänat var ren vinst.

Att driva asylboende ger i princip garanterad vinst. Migrationsverket betalar nämligen för garantiplatser och uthyrarna får alltså betalt oavsett om platserna fylls eller inte.

Mölndal får mest pengar i Sverige från Migrationsverket för att ordna boende åt flyktingar, närmare bestämt 273 miljoner kronor förra året. Och även de har valt att upphandla tjänsterna.

I början av maj skrev GT/Expressen om företaget Caremore Migration AB i Mölndal som hyr ut ettor som används för utslussning för ensamkommande flyktingungdomar till kommunen för upp till 68850 kronor i månaden. Det nystartade bolaget har gjort en vinst på 200 000 kronor i månaden.

Den som läser detta skulle kanske kunna få uppfattningen att bostäder åt flyktingar kostar skattebetalarna onödigt mycket pengar. Men de höga kostnaderna beror på bostadsbristen och kommunernas anlitande av privata bolag.

– Det är klart att det skulle bli mycket billigare om vi kunde hitta lägenheter till flyktingarna istället, säger Tomas Holmberg, tillfällig chef för Migrationsverket i Jämtland, efter att Grytan Invests vinster uppmärksammats i Sveriges Radio/P4 i september 2014.

På samma sätt är det naturligtvis i Mölndal och i resten av Sverige. Hade det funnits gott om billiga hyresrätter hade det inte varit någon särskilt stor kostnad att ordna boenden åt flyktingar. Dessutom hade det varit mer humant och gynnat integrationen och möjligheterna att komma in i det svenska samhället.

Det hade också slagit undan benen på alla de privata bolag som tjänar mångmiljonbelopp på att utnyttja situationen. Och för den delen på alla de privata hyresvärdar som kan pressa upp hyrorna tack vare bostadsbristen.

Sist men inte minst hade det slagit undan benen på de rasister som påstår att skattebetalares pengar skänks bort till flyktingar. För det är inte sant.

Skattebetalarnas pengar skänks bort till privata flyktingboenden, hotell och vandrarhem. Allt på grund av bostadsbristen och de styrandes ovilja att bygga billiga hyresrätter.