Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Bygg billiga bostäder på Stureplan

Liberalerna i Stockholm protesterar mot att Sturegallerian ska rivas. De är oroliga att Stureplan kanske aldrig mer blir vad det varit.

Rivningsplanerna kan kosta platsen dess själ, säger Liberalerna. Det vore bara bra om Stureplan aldrig mer blir vad det varit, det vill säga en tummelplats för nyliberaler som vill skryta med sin rikedom.

Liberalerna oroar sig för att nattlivet vid Stureplan kommer att ställas in fram till mitten av 2020-talet. De hävdar att där människor rör sig är staden både levande och trygg, men de har fullständigt fel.

Stureplan är Stockholms farligaste område att röra sig i, speciellt under helger mellan tre och sex på natten, då överklassdräggen tillsammans med andra kriminella misshandlar, våldtar och rånar. Stockholmspolisen har en särskild brottsförebyggande polisinsats i Stockholms City som kallas Cityhelg och som riktas mot områden som Stureplan.

Sommaren 2012 satte polisen upp sju kameror på Stureplan, men det har inte hjälpt. Eftersom Stureplans brats är de som sköter sitt festande sämst finns det inget skäl att återskapa Stureplans nattliv.

Tyvärr är det en av fastighetsägarna runt Stureplan som renoverar Sturegallerian. Sturegallerian AB ägs av The Abu Dhabi Investment Authority (Adia), en fond som i sin tur ägs av Förenade Arabemiratens regering. Företagarna kring Stureplan är i chock och de håller på att formera ett motstånd. Våren 2012 beslöt Kommunfullmäktige i Stockholm att det ska byggas bostäder runt Stureplan. Idag söker en halv miljon människor bostad via Stockholms bostadsförmedling.

Den genomsnittliga kötiden för Stockholms län är 7,7 år och i Stockholms innerstad är den 20 år. På Östermalm, där Stureplan ligger, förmedlas så få bostäder till bostadsförmedlingen att det inte går att föra statistik.

Såväl Sturegallerian AB som de andra företagarna kring Stureplan är bara intresserade av att maximera profiten. De kommer att utkämpa ett hund-biter-hund-krig.

Om det ska byggas billiga hyreslägenheter i Sturegallerian måste det offentliga ta över renoveringen av Sturegallerian. Stat och kommun är redan inblandade i projektet men mer som bihang till de privata fastighetsbolagen.

För att stockholmarna ska få bostäder krävs att alla klutar sätts till, inklusive att omvandla gallerier till bostäder.

Göran Wahlén