Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Därför behöver du Proletären

”En bra tidning som verkligen behövs i det rådande mediemörkret”, skriver en läsare om Proletären i ett mejl till redaktionen.

I de positiva kommentarer om tidningen som når redaktionen är just detta med Proletärens roll som en betydelsefull avvikare i ett likriktat medieutbud ständigt återkommande.

Och ju mer samstämmigt de etablerade medierna sjunger ut till kapitalismens och imperialismens försvar, desto mer påtagligt blir behovet av Proletärens klassmässiga och socialistiska perspektiv.

I förra veckan deklarerade försvarsminister Peter Hultqvist att regeringen överväger ett svenskt medlemskap i Stratcom, Natos center för strategisk kommunikation. Det vill säga avdelningen för propagandakrig.

”Vi ska inte bidra till att sprida osanningar och desinformation”, säger Peter Hultqvist till Sveriges Radio. ”Det viktiga är att upprätthålla sanningen.”

Så vilken är sanningen om Natos propaganda? Under drygt ett decennium har Nato medvetet använt sig av lögner och desinformation för att starta eller underblåsa fyra krig: Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien. De fabricerade uppgifterna om Iraks massförstörelsevapen, som nu till och med Tony Blair ber om ursäkt för, är bara ett exempel.

Människor i stora delar av Mellanöstern drabbas hårt av imperialismen men på grund av den framgångsrika krigföringen från propagandaapparater som Stratcom är det få tidningar förutom Proletären som skriver om USA:s och västvärldens stora skuld.

Vilken annan nyhetstidning rapporterar om framväxten av IS som en konsekvens av yttre inblandning? Vilken annan tidning rapporterar om hur även Sveriges regering bidrar ekonomiskt till att stärka terrorismen i Syrien?

Svensk media har istället valt att okritiskt och mjukryggat anamma USA:s imperialistiska världsbild och galna lögner. Och nu är udden riktad mot Ryssland. Dagspressen ägnar spaltkilometer åt Försvarsmaktens jakt på ihopfantiserade ubåtar och förfasas samtidigt över Putins ondskefulla propagandamaskineri.

Visst ljuger även Ryssland i sin propaganda, men att påstå att svensk press skulle behöva Natos stöd för att avslöja lögner från Kreml är bara skitsnack. Och på vilket sätt betjänas sanningen av att den offentliga debatten ännu mer styrs av lögnerna från Washington?

Proletären är trots sin blygsamma upplaga en unik och oumbärlig röst i detta mediemörker. Medan den etablerade pressen böjer sig för annonsörer och mediekapitalister står vi fria att vara motvalls och skriva sanningar som ingen annan ens vill ta i med tång.

”Proletären – inte särskilt medhårs”, som en kulturskribent twittrade om vår nekrolog om Peter Wallenberg.

Så till dig som ibland köper lösnummer eller bara läser Proletären på webben: Ta en prenumeration! Det är bästa sättet att stödja tidningen och därmed försvara bredden i svensk nyhetsrapportering.

Hjälp oss att bli ännu mera motvalls!