Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Fifa-beslut om Palestina kräver handling

Ett uttalande till stöd för den palestinska fotbollen är antaget men ännu återstår handling.

För snart två månader sedan antog Fifas kongress ett starkt uttalande för att underlätta för den palestinska idrotten. Uttalandet hanterade tre områden.

Möjligheten till rörelse för idrottare, idrottsledare och material. Att israeliska klubbar med sitt säte i israeliska bosättningar på ockuperat palestinskt område inte ska ha möjlighet att delta i den israeliska ligan och att Fifa ska ta initiativ till att utreda rasism och diskriminering inom den israeliska fotbollen.

Detta är tre grundläggande områden för att kunna organisera en självständig palestinsk idrott.

Den palestinska kongressdelegationen fick vid ett flertal tillfällen påpeka att de har inget personligt emot det israeliska fotbollsförbundet. Utan det är Israels politik som skapar hinder för den palestinska fotbollens utveckling.

De senaste åren har det palestinska fotbollsförbundet PFA, The Higher Council for Sport and Youth och Palestinas olympiska kommitté tillsammans med bidrag från Fifa och andra NGO:er satsat på att bygga upp idrottsanläggningar och idrottsföreningar framförallt på Västbanken.

Jag fick själv se flera av anläggningarna när jag var på en konferens om kultur och idrott för barn i Palestina hösten 2013. Men jag fick också höra om svårigheterna med att få tillgång till mark att bygga på, att få tillstånd att bygga om redan existerande planer samt otryggheten i att aldrig kunna veta om hela laget ska kunna ta sig i säkerhet till och från träningar och matcher.

Klubbarna i östra Jerusalem befinner sig fortfarande i ett form av vakuum då de inte får tävla i den israeliska ligan och det palestinska fotbollsförbundet tillåts inte av Israel att administrera några tävlingar i Jerusalem.
Att Fifas kongress antog detta med en överväldigande majoritet visar på en ökad medvetenhet om den palestinska fotbollens situation.

Trots att både presidiet och det israeliska fotbollförbundets representanter försökte få bort förslaget från agendan, röstade 90 procent av de röstande för förslaget från det palestinska fotbollförbundet. Av 209 röster röstade 165 för PFA:s förslag och 18 emot förslaget.

Hittills har man inte kunna se något resultat av beslutet på Fifas kongress. Den snälla kanske invänder att två månader är för kort om tid.

Det som har skett är att Fifas generalsekreterare har skickat ett brev till det palestinska fotbollsförbundet, där de förklarar att man ska tillsätta en kommitté som ska se övervaka den politik och vilka mekanismer som berör uttalandets tre områden.

Det är ju inget fel på kommittéer eller rapporter men de har en tendens att stanna där.

Hur många rapporter har vi inte läst om de förödande konsekvenserna av Israels blockad av Gaza? Trots rapporter så pågår blockaden fortfarande.

För att få något tryck bakom Fifas kongressbeslut så krävs det handling. Från oss som solidariserar oss med den palestinska befolkningens rätt till alla människors lika värde oavsett var du kommer ifrån.

Vi som är aktiva inom idrotten kan uppmana våra klubbar och specialförbund att bjuda in palestinska lag till våra turneringar och tävlingar. Samla in idrottsmateriel och ge till palestinska klubbar. Då blir det ett tryck och en kraft bakom beslutet på Fifas kongress. Så att ingen kan begrava beslutet i rapporter eller kommittéer.

Palestinska barn och ungdomar har samma rätt till idrott som alla andra, men för att ta del av denna rättighet så behövs omvärldens, din och min, solidaritet.