Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Media gjorde jobbet åt IS

Genom svensk medias hetsjakt och Säpos agerande i jakten på den misstänkte terroristen har IS fått precis vad de vill. Ökad rädsla och påskyndade terrorlagar som riskerar att leda till just den repression mot muslimer som terroristerna närs av.

I onsdags förra veckan förklarade Säpo på en presskonferens att de mottagit underrättelseuppgifter om en terrorist som planerar terrordåd i Sverige och hotnivån höjdes till en fyra på den femgradiga skalan över terroristhot.

Presskonferensen markerade starten på en upphetsad terroristjakt i media som närmast påminner om ubåtsjakten förra hösten. Men bara nästan. Vid ubåtsjakten fanns aldrig några bevis för att en utländsk ubåt överhuvudtaget skulle ha kränkt svenskt vatten.

Däremot vet vi att det finns IS-sympatisörer och potentiella terrorister i Sverige. Att Säpo därför tar varje uppgift om planer på ett terrordåd på högsta allvar är förstås självklart.

Men just därför är medias och Säpos misslyckade terroristjakt desto allvarligare. Den misstänkte terroristen hade anhållits i sin frånvaro redan på tisdagskvällen och Säpo hade rimligtvis namn och bild på honom från första början.

Vi vet inte vad det var för underrättelseuppgifter Säpo fått, troligtvis av ett annat lands underrättelsetjänst, men däremot vet vi att den misstänkte terroristen fanns registrerad hos Migrationsverket och bodde på ett asylboende i Boliden. Helt öppet, med sitt eget namn på dörren.

Vi vet också att han hade ett Twitterkonto och en öppen Facebook-profil där han tydligt angav var han befann sig. Kanske borde någon på Säpo ringt Migrationsverket, kollat Facebook eller åtminstone sökt på google innan onsdagens presskonferens?

Det tog två dygn innan Säpo, med hjälp av polisen i Västerbotten, kunde ta in och förhöra den misstänkte, trots att han alltså helt öppet befann sig på asylboendet i Boliden. Två dygn som i sin tur gjorde det möjligt för media att dra igång hetsjakten på misstänkta terrorister.

Namnet och en bild på den misstänkte skickades ut till alla polismyndigheter och spreds kort därefter till media. Polisen var medveten om att uppgifterna skulle läcka. ”Det får man ta i beaktande när bilden skickas ut till samtliga poliser” som polisens pressekreterare Stephen Ray sa till tidningen Journalisten.

Jätteuppslag i tidningarna, timme efter timme av extrasändningar i tv och proffstyckare som målade upp alla möjliga terrorscenarion. Stämningen blev om möjligt ännu mer upphetsad när den misstänkte till slut greps.

”Ladies and gentlemen, we got him” skrev Göteborgs-Posten på sin webbsida innan de kände sig tvungna att ta ner den pinsamma rubriken. Hyllningarna till Säpo och polisen duggade tätt.

Samtidigt väcktes tvivlen. Var det inte lite märkligt att terroristen hade en öppen Facebookprofil? Och bodde helt öppet på ett asylboende? Varför hade han inte försökt gömma sig?

Tvivlen bekräftades på söndagen. 22-åringen släpptes och friades från alla misstankar. Terroristen var ingen terrorist. Ingen IS-medlem. Istället hade han flytt från just Islamiska statens terror i irakiska Mosul.

Visst finns det IS-sympatisörer och potentiella terrorister i Sverige. Det vet vi och det är allvarligt.

Vi vet också att deras strategi är att sprida rädsla och skräck i Europa för att spä på motsättningen mellan vad de i sin egen tidning kallar ”kalifatet” och ”korsfararna” och öka repressionen mot vanliga muslimer.

Den här gången behövdes ingen terrorist för att driva igenom Islamiska statens agenda. Rädslan, skräcken och påskyndade odemokratiska terrorlagar fixade media på egen hand.