Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Rädda jobben – skrota kärnkraften

Ringhals 1 och 2 ska stängas, miljardförluster och högre kostnaderna är orsaken. Ägarna kan inte få vinst i anläggningarna med lågt elpris, minskad efterfrågan och kostnaden kan inte bara faktureras skattebetalarna. Kärnkraftsfundamentalisterna som trots Tjernobyl och Fukushima aldrig oroas över atomkraften upprörs. M, FP och SD ylar över regeringens politik trots att beslutet är rent företagsekonomiskt.

Atomkraftskramarna är som talibaner, fasta i tron – svaga i argumenten.

De som förstår att jorden inte kan skitas ner och plundras med olja och atomsopor ser positivt på att kärnkraften fasas ut. Men vi måste gå från ord till handling för mer förnyelsebar energi. Trots utbyggnad av vindkraft står den bara för cirka sex procent av energiförsörjningen och solenergin knappt något.

Om alla miljarder som pumpats in i kärnkraften istället använts till förnyelsebar energi hade vi nått längre. Om statligt ägda Vattenfall inte lekt finansbolag utan satsat på miljövänlig elproduktion fanns resurser. Köpet av Neon – förlust minst 53 miljarder! – och köpet av tyska kolkraftverk är ju en skitaffär i dubbel bemärkelse.

Efter Fukushima satsade den tyska högerregeringen, efter tryck från miljörörelsen, på ”Energiwende”. Alla kärnkraftsverk, 17 reaktorer, ska stängas till 2022. Andelen energi från fossila bränslen minskar stadigt, satsningar på vind och solkraft ger Tyskland nära en tredjedel av energin därifrån. hundratusentals jobb har skapats och teknikutvecklingen har tagit fart. Men det är tydligen omöjligt här?!

Att en stängning av Ringhals 1 och 2 leder till förlorade jobb struntar ägarna i, där gäller bara krass ekonomi. Högerpartierna bryr sig inte när jobb försvinner och tillverkningen flyttas till låglöneländer. Låt marknadskrafterna styra heter det. Men nu ska oron för arbetslöshet driva på atomkramarpolitik!

Vi upprepar vad vi sa efter Fukushimakatastrofen. På Ringhals finns stor kompetens inom energiområdet. Slösa inte bort den på farlig, gammeldags och ändlig energi! Gör Ringhals till centrum för omställning till förnyelsebar energi. Då skapas både trygga jobb och trygg energi!

Vi är emot kärnkraft. Om alla riskerna räknas går kärnkrafts-kalkylen inte ihop. Lägg till slutförvaring av kärnbränsle (det får barnbarnen fixa...), kopplingen till kärnvapen, spridning av plutonium, problemen med uranbrytningen, atomsoporna med mera, så framstår kärnkraft som ett spel med mänskligheten som insats.

Beroendet av olja och uran måste brytas, två ändliga energikällor som hotar vår planet. Klockan går! Satsa på förnyelsebar energi och minska den rika världens energislöseri så kan den globala uppvärmningen bekämpas.

Världsnaturfonden beskriver mänsklighetens konsumtion med hjälp av ekologiska fotavtryck (Living Planet report). I dag är fotavtrycket en och en halv planet och tyvärr, vi har bara en. De rikaste länderna och människorna står för merparten av överkonsumtionen.

Vi har hög arbetslöshet i Sverige, vi behöver ställa om samhället, investera i ny teknik och förnyelsebar energi. Det är dags att gå från ord till handling!

Avskaffa kärnkraften! Gör Ringhals till centrum för omställning till miljövänlig energi! Rädda jobben och kompetensen på Ringhals!