Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ska ett fåtal rika ha makten över klimatet?

I de grumligaste vattnen simmar de fulaste fiskarna. En av de riktigt fula är den amerikanske teknikern och entreprenören med det norskklingande namnet Nathan Myrvold. Han var tidigare chef hos Microsoft men verkar nu för att med tekniska metoder manipulera jordens klimat.

Sådana idéer, geoengineering, var tidigare närmast tabu, men anden släpptes ur flaskan av atmosfärkemisten och nobelpristagaren Paul Crutzen år 2006. Crutzen menade att tiden då var mogen att överväga att sprida sulfater högt upp i atmosfären som en nödåtgärd för att begränsa den globala uppvärmningen.

Sulfater minskar solinstrålningen mot jorden. Effekten har kunnat ses vid vulkanutbrott då stora mängder sulfater slungas ut i atmosfären. Efter utbrottet hos vulkanen Pinatubo på Filippinerna år 1991 beräknas jordens medeltemperatur ha sjunkit med 0,5 °C.

Myrvold har utarbetat en metod för att sprida sulfater i atmosfären och som av en händelse har han tagit patent på metoden. Det finns andra möjligheter att manipulera klimatet och tre andra amerikanska forskare har specialiserat sig på dessa metoder och, naturligtvis, tagit patent på dem. Ska jorden räddas gäller det att tjäna pengar på det!

Myrvold och hans kompisar inom geoengineeringen finansieras av ingen mindre än Bill Gates. Och Myrvold i sin tur är vice ordförande i Bill Gates kärnkraftsbolag Terra Power.

Skulle pengarna tryta finns ännu en dollarmiljardär med i bakgrunden. Det är Richard Branson som även stått bakom försöken, hittills misslyckade, att ta upp koldioxid ur atmosfären. Gruppen kallas av motståndarna för ”geo-klicken”.

Denna klick dit även några journalister och ekonomer anslutet sig är en liten, näst intill incestuös, grupp om färre än tio personer som framgångsrikt driver frågan i USA. Särskilt de amerikanska republikanerna imponeras av klickens förföriska locktoner. Så varför begränsa koldioxidutsläppen? Vi kan lugnt fortsätta med ”buisiness as usual”! Konsumtion, tillväxt och profit i evighet, amen. Geoklicken räddar jorden och dessutom kommer de att tjäna storkovan.

Men kan man lita på att ett samhällssystem som hänsynslöst och mot bättre vetande fortsätter att öka koldioxidhalten i atmosfären och förvärra klimatkrisen verkligen kan handskas med teknologin för geoengineering på ett trovärdigt och ansvarsfullt sätt?

Klimatet är ett oerhört komplext system där in- och utstrålning, atmosfärens sammansättning, luftmassor av olika temperatur och fuktighet, vindar, strömmar och moln samverkar och påverkar varandra. Det är omöjligt att veta hur sulfaterna och den minskade solinstrålningen skulle påverka allt detta. Och hur förändras mönstren av torka och nederbörd? Datormodeller antyder att särskilt den afrikanska kontinenten skulle drabbas hårt av torka om Myrvolds metoder blev verklighet.

Hur mycket växtligheten påverkas av mindre solljus vet ingen och det är omöjligt att förutsäga hur den biologiska mångfalden kommer att påverkas. De solceller som nu installeras runt om i världen skulle också ge en mindre effekt. Och vem kan ta sig rätten att manipulera hela jordens klimat?