Hoppa till huvudinnehåll
Av
jenny.tedjeza@proletaren.se

Frans Haraldsen: ”Musiken går inte att stoppa”

– Jag tror på omtänksamhet, gemenskap och samarbete, säger Frans Haraldsen, aktuell med nya plattan ”Innan vi dör, Hey Hey Hey”.

Visartisten Frans Haraldsen släppte i början av juni sitt tredje studioalbum, ”Innan vi dör, Hey Hey Hey”. Skivan skiljer sig från de tidigare genom att närma sig popen.

– Jag går åt fel håll, säger Frans Haraldsen och skrattar. De flesta unga börjar med pop och rock och fortsätter sedan till visan. Jag började med visan och fortsätter med pop. Jag har aldrig haft någon agenda, jag gör det som känns skönt i själen. Kanske slutar det med techno.

Trots att han provar nya grepp rent musikaliskt är texterna fortfarande det centrala i låtarna.

– De kommer alltid först, säger han.

På ”Innan vi dör” är temat allt det som vi skjuter upp och tänker att vi ska göra sedan.

– Plötsligt blev döden så närvarande och det slog mig hur kort tid vi har på oss. Det präglade mig när jag skrev texterna och jag är fortfarande ganska nojig över det. Kanske handlar det om åldern.

Han är 36 år gammal och en av låtarna på skivan handlar om hur hans vänner blir mammor och pappor och inte längre har tid att träffas. ”Vi träffas en gång om året om vi planerar bra […] Om vi håller den här takten har vi kanske 30 gånger kvar.”

– Jag fattar att det kan vara skittufft att vara småbarnsförälder, men det måste gå att hitta en lösning. Att göra saker istället för att låta tiden gå. Att se på tv en hel kväll är slöseri med liv. Men jag vet hur det är. Jag är också Facebook-knarkare i perioder.

• Tror du att det finns något i samtidskulturen som hindrar oss från att leva i nuet?
– Folk är väldigt upptagna med att vara upptagna. Allt följer ett mönster och det är svårt att vara spontan. Jag tror att vi blir sämre på att vara spontana när vi blir äldre. Men när man ser tillbaka har nästan alla roliga upplevelser i livet uppstått spontant.

• Finns det någon annan röd tråd i dina texter?
– Ja, relationer och det svåra med dem. Det finns så många naturliga konflikter där att skriva om. Men jag försöker jobba mig bort från det så att jag inte blir en artist som skriver samma låt hela tiden.

• Du ingår i musikkollektivet Branschen tillsammans med Lars Demian, Johan Johansson, Sanna Carlstedt och Dan Viktor som alla är ganska politiska artister. Har du själv ett politiskt engagemang?
– Jo, det har jag, men det är inget jag står längst fram och proklamerar. Det finns inget parti som är mitt självklara val. Men jag tror på omtänksamhet, gemenskap och samarbete. Jag betalar gärna skatt och vill ha ett mer solidariskt samhälle med mindre klyftor.

– Jag tycker utvecklingen i samhället är läskig med segregation och arbetslöshet. Jag tror inte på att lämna vissa människor bakom. Det är livsfarligt för samhället och svårt att komma tillrätta med om det går för långt.

Han säger att han tror att hans samhällsengagemang snart kommer att synas i hans texter.

– Det behövs mer än någonsin. Men jag vill inte bara skriva klagovisor utan komma med någon sorts lösning och hopp också. Spy galla är det så många andra som gör. Då kan vi lyssna på deras låtar istället.

Till sommaren väntar en turné med nya skivan och Frans Haraldsen känner sig hemma på scen.

– Det är otroligt roligt att spela live. Det är det som är motorn, att spela för folk som lever.

Han menar att CD:n är död som musikform. Artisterna säljer en del i samband med konserter och några hundra i samband med skivsläppet. Annars är CD:n utkonkurrerad av nedladdning och tjänster som Spotify. Vilket innebär att det blir svårare för professionella musiker att kunna leva på sitt arbete.

– Fler kommer att bli tvungna att jobba med annat och det kan oroa mig som lyssnare. Man måste kunna ägna sig åt musiken på heltid om det ska bli riktigt bra.

Samtidigt innebär all nedladdning att musikerna tvingas ut på vägarna och att festivalerna blir fler.

– På så sätt kan man säga att musikbranschen blomstrar. Det går inte att stoppa musiken.
Fakta

Frans Haraldsen: ”Musiken går inte att stoppa”

Frans Haraldsen
  • Född 1976.
  • Gav 2010 ut albumet ”Le åt det” där titelspåret var en duett med vissångaren och folkmusikern Sofia Karlsson.
  • Känd för sina ”Vardagsrumsturnéer” tillsammans med artisten och författaren Peter Barlach.
  • Medverkar på ”Världens bästa Johansson”, en hyllningsskiva där en lång rad artister tolkar Johan Johanssons låtar.
  • Inleder sin sommarturné i Skottvångs Grufva 27 jun. Se www.fransharaldsen.com för hela turnéschemat.