Hoppa till huvudinnehåll
Av

Nygammalt med Piri-Piri

– Vi tog ställning mot rasism och kolonialism men det fanns något hoppfullt i låtarna också, säger Brita Papini. I tretton år frontade hon tillsammans med Lisbeth Nowotny gruppen Piri-Piri som nu släpper sitt material på CD.


Musikgruppen Piri-Piri bildades i Göteborg 1983 som en del av kampen mot apartheid i Sydafrika. Gruppen frontades av sångerskorna Brita Papini och Lisbeth Nowotny som också översatte flera av låtarna som de hämtade från den rika musikaliska traditionen i Sydafrika och på Kap Verdeöarna.

När Piri-Piri bildades hade kampen mot apartheid vunnit både styrka och bredd i Sverige och för bandet väntade intensiva år med spelningar på politiska möten, fester, kulturevenemang och stödgalor.

– Vi hade ingen som försökte sälja oss, minns Brita Papini. Arbetet var mest ideellt men vi fick många spelningar.

Proletären träffar Brita Papini och Lisbeth Nowotny i ett vårsoligt Göteborg mer än 30 år efter att Piri-Piri bildades. Gruppens LP-skiva ”Tills vi vunnit vår frihet” från 1985 ska ges ut på CD och i början av april blir det releasefest på jazzklubben Nefertiti.

– Vi tycker att det här är ett bra sätt att knyta ihop påsen, säger Lisbeth Nowotny. Vi spelade ändå tillsammans i tretton år.

Utöver låtarna på originalet så bjuder CD-versionen av ”Tills vi vunnit vår frihet” på sex bonusspår, dels material som aldrig har släppts på skiva, dels nya inspelningar.

– Materialet håller fortfarande i en ny tid, tycker Lisbeth Nowotny. Apartheid lever kvar i Israel och i rasismen i vårt eget land.

Och trots det mörka temat för Piri-Piris spelningar på 1980-talet så är musiken inte dyster. Det här är sånger för dans och framtidstro.

– Vi tog ställning mot rasism och kolonialism men det fanns något hoppfullt i låtarna också, säger Brita Papini.

De skrattar när de minns hur olika karaktär deras spelningar kunde ha. Från festliga sammanhang med mycket dans och skratt till mer stela arrangemang, som på Berwaldhallen i Stockholm i samband med ANC:s 75-årsjubileum 1987 när hela regeringen Carlsson och Lisbeth Palme satt på första raden.

– Vi fick träffa så många intressanta människor som stod på barrikaderna, minns Brita Papini. Det var så mycket musik och kultur kring kampen i Sydafrika.

– Folket hämtade sin kraft ur sång och musik, menar Lisbeth Nowotny.

Höjdpunkten kom på våren 1990 när ANC:s ledare Nelson Mandela hade frigivits och Sverige var det första land han besökte. En stor gala med den svenska artisteliten arrangerades i Globen och ANC:s representanter ville bestämt att Piri-Piri skulle vara med.

På frågan vad som skulle kunna väcka samma engagemang hos dem idag svarar Brita Papini utan att tveka Palestinafrågan.

– Det som händer där påverkar länderna runt omkring även internt. Därför är det en stor fråga.

Lisbeth Nowotny håller med.

– Och på hemmaplan är det den fascistiska rörelsen. Allt handlar egentligen om människovärde.

1996 gjorde Piri-Piri sin sista spelning tillsammans. Gruppen fadade ut, som Lisbeth Nowotny uttrycker det. Några fick sitt tredje barn och flera arbetade som teatermusiker, vilket innebar att de ofta var upptagna kvällstid.

Men på Nefertiti 7 april samlas de igen.

– Alla i gruppen är jättetaggade, säger Lisbeth Nowotny.
Fakta

Nygammalt med Piri-Piri

Piri-Piri
  • Bildades i Göteborg 1983 inför en spelning hos Afrikagrupperna.
  • Den ursprungliga konstellationen utgjordes av Brita Papini, Lisbeth Nowotny, Stefan Abelsson, Ingmar Spingo Nilsson, Bosse Stenholm, Stefan Engberg, Anders Bladh och Janne Nankler.
  • 1987 regisserade Eva Bergman föreställningen ”Vita skuggor – svart glöd” på Backa Teater i Göteborg. Föreställningen bygger på Piri-Piris musik.
  • Releasefest för CD-skivan ”Tills vi vunnit vår frihet” på Nefertiti i Göteborg 7 april kl 19.00.