Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ödesmättad samhällskritik

– Vi vill vara en röst från Norrlands inland, säger Pär Isling Poromaa, medlem i bandet Väärt som är nominerat till Kommunistiska Partiets kulturstipendium.


– Nomineringen kom verkligen som en överraskning. Vi har aldrig förr blivit nominerade till något, så det är jättekul förstås, men otippat, säger Pär Isling Poromaa, medlem i bandet Väärt.

Han ser det som ett slags bekräftelse på att det faktiskt finns några som uppskattar musiken och inte bara de närmast sörjande.

Pär Isling Poromaa och Johan Airijoki har bägge rötterna i Malmberget. Det präglar inte bara musiken och texterna utan också hur de ser på samhället. Trots att många vill påtala det norrländska är mycket av samhällskritiken allmängiltig.

– Det är en väldig skillnad på Gällivare och Umeå. Det går inte att prata om Norrland som en helhet. Umeå är en utpräglad akademikerstad med allt vad det innebär medan Gällivare är en industristad med en politisk historia fylld av kollektiv och facklig kamp, säger Pär Isling Poromaa.

Den bakgrunden märks tydligt i texterna som ofta kritiserar tillväxtindustrin och de ökande klyftorna i samhället. Låtarna beskriver människans utsatthet och manar till ett annat samhälle med respekt för människa och natur.

Pär Isling Poromaa och Johan Airijoki började spela ihop redan för tio år sedan under ett annat bandnamn. Väärt bildades 2009 tillsammans med Frida Johansson och Love Kjellsson från Umeå. Numera ingår också Jens Andersson och Simon Österhof i bandet.

Väärt har hunnit med tre album. Debutplattan, Sommarfågel (2010), följdes av Palla orka (2011). Den senare innehåller mörkare existentiella tankar och en hel del självupplevda texter som uppskattades av många. Merparten av texterna skrivs av Pär Isling Poromaa, producerar gör Henrik Oja.

Den senaste skivan, Det kommer ett skalv, är mer allvarligt uppfordrande. Dystopisk både musikaliskt och textmässigt. Flera av låtarna handlar om exploateringen av norra Sverige och av de människor som bor där. Musiken är suggestiv, fortfarande inspirerad av folkmusik och med ett kargt vemod som går rakt in i hjärtat. Musiken är till lika delar poppigt melodiös som depprockig. Att de sjunger på dialekt tillför ytterligare en poetisk dimension. Valet att sjunga på sitt eget mål tycker Pär Isling Poromaa är naturligt.

– Det är viktigt för oss att sjunga på dialekt. Vi vill lyfta fram vårt ursprung och det sjungs ju på skånska och göteborgska, varför skulle vi be om ursäkt för våra rötter? Det är en del av oss.

Texterna är raka, utan romantiska omskrivningar och erbjuder heller inga enkla lösningar, utan är mer av en melankolisk beskrivning av verkligheten. Skalvet som gett namn till hela plattan indikerar en närmande ofrånkomlig omvälvning av det norrbottniska samhället och kanske hela Sverige.

– Vi är ett band som älskar att spela och är en del av musikscenen här i Umeå. Vi vill bidra till den och ge en röst från Norrlands inland. Det är kanske inte så kommersiellt gångbart, men det är inte heller vår största drivkraft, menar Pär Isling Poromaa som hela tiden återkommer till konflikten mellan stad och landsbygd. Hur klyftorna skapar ett avstånd som växer och skapar grogrund för fördomar.

Han beskriver samhällsutvecklingen både utifrån klass och region. Gruvdriftens påverkan på samhällen och vad som händer när det inte återinvesteras och en hel byggd lämnas åt sitt öde.

– Det borde finnas någon slags rimlighet i att de som bor och arbetar i Norrlands inland borde få samma del av välfärden som de i städerna och kunna bo kvar. Deras arbetsinsats borde vara värd något, men när mineralerna tar slut försvinner allt. Det är krass ekonomi bakom alla beslut och människan glöms bort. Ytterst handlar det om vilket slags samhälle vi vill ha.

Han ser på utvecklingen i Sverige med ökade klyftor och populistiska och rasistiska partier på frammarsch som en del av högerpolitiken. Speciellt på landsbygden är det lätt, tror han, att utanförskapet får människor att känna sig långt bort från beslutsfattarna.

Just nu planerar Väärt en turné, men inte förrän till våren. Delar av bandet är i Japan, några pluggar eller jobbar medan Pär Isling Poromaa själv är pappaledig.

– Vi har aldrig kunnat försörja oss på bara musiken och för mig personligen har det heller aldrig varit ett självändamål. Visst hade det varit kanon om det fungerade ekonomiskt, men just nu känns det ganska avlägset. Vi vill göra vår grej och det är det viktigaste just nu, säger Pär Isling Poromaa som alltid haft ett behov av att uttrycka sig och vara kreativ.

Tillsammans med de andra bandmedlemmarna i Väärt ser han nomineringen som hedrande och hoppas att fler upptäcker och uppskattar deras musik.
Fakta

Ödesmättad samhällskritik

Kommunistiska Partiets kulturstipendium
  • De tre nominerade till Kommunistiska Partiets kulturstipendium 2014 är reggaeartisten Diegojah, författaren Sara Beischer samt musikgruppen Väärt.
  • Stipendiet på 10 000 kronor delas ut till minne av musikern och kommunisten Ingmar Spingo Nilsson och tilldelas en ung kulturutövare eller grupp som verkar i hans progressiva, humanistiska och socialistiska anda.
  • Årets stipendium delas ut i Umeå 22 november.
  • Bland tidigare stipendiater finns Dan Viktor, Jenny Wrangborg, Johannes Anyuru och Kapten Röd.
  • Till förmån för stipendiefonden arrangeras varje år ett lotteri med fina priser. Första pris är en resa för två till franska Provence, andra pris är en tavla av konstnären Martin Elgueta och övriga priser består av verk som skänkts av tidigare stipendiater. Lotterna kostar 100 kr och vinnarna dras 30 januari 2015. Beställ din lott på info@kommunisterna.org.