Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Svängiga stipendiater

– Det var jättekul att spela på Marx-Engelshuset, nästan lika kul som att bli tilldelade själva stipendiet, säger swingbandet Cats & Dinosaurs, som under torsdagskvällen tilldelades Kommunistiska Partiets kulturstipendium.

Torsdagskvällen gick i kulturens tecken då Kommunistiska Partiets kulturstipendium delades ut i en fullsatt sal på Marx-Engelshuset. Stipendiekommitténs ordförande John Pekkari presenterade årets nominerade; musikern Amanda Werne, bildkonstnären Martin Elgueta och det socialistiska swingbandet Cats & Dinosaurs, som till publikens stora jubel även tog hem stipendiet.

Bandet framförde sedan några av sina låtar och avslutande med den lika svängiga som slagkraftiga Socialisera produktionsmedlen.

Frontgestalterna Filip Bagewitz och Tove Casén Nylander är glada när Proletären träffar dem efter spelningen.

– Det känns jättebra, säger Filip Bagewitz.

– Det var jättekul att spela för den här publiken också. Nästan lika kul som att få själva stipendiet, fyller Tove Casén Nylander i.

– Och det är aldrig någon som har skrattat så gott åt våra skämt tidigare.

– Så nu har vi mer hybris än någonsin, säger de båda och skrattar.

Bandet fick reda på att de vann stipendiet strax innan jul och har kämpat hårt med att hålla det hemligt.

– Vi försöker ju vara ett sådant där ”ungt och modernt” band som reagerar på internet och det har varit svårt att hålla sig från att skriva det på alla sociala medier, säger Tove Casén Nylander.

Den ”unga moderniteten” till trots
har bandet ett härligt retroskimmer över sig. Musiken är av klassiskt swingsnitt och de klär sig propert i skjortor med flugor och hängslen till.

Fem av bandets medlemmar stod på scen under kvällens spelning.

– Det är lite olika hur många vi är, men som minst tre och som flest tio. Det varierar mycket, säger Tove Casén Nylander.

– Det är för att undvika ideologisk stagnation, fyller Filip Bagewitz i och skrattar.

Det råder i alla fall ingen stagnation på den kreativa fronten. Bandet är i full färd med att spela in sin andra skiva.

– Vi hoppas på att släppa den i april och det kommer bli bra, vänta er en kommande marxistisk klassiker, säger Filip Bagewitz.

– Vid förra skivsläppet hade vi katt- och dinosauriemaskerad på releasefesten, det kanske vi ska ha igen. Så man får användning för sina fjäll en gång till. Så det är vårens festtips, säger Tove Casén Nylander.

– Men man får förstås komma med förslag på andra teman…

– Och med förslag på vad skivan ska heta, säger Filip Bagewitz.

– Men Proletären ligger ju rätt bra till med rubriken ”Swing it, marxisten!”, säger de båda och skrattar.