Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Problemen måste synliggöras”

– Vi måste få med oss alla som kämpar för ett bättre samhälle, säger Martin Elgueta, en av konstnärerna som ställer ut på årets West Pride.


I söndags avslutades West Pride i Göteborg och 14000 personer deltog enligt arrangörerna i den rekordstora paraden. Ett av många arrangemang under festivalen var en konstutställning på Stadsbiblioteket med verk av bland andra hbtq-ikonen Birgitta Stenberg.

En annan av utställarna är Martin Elgueta, kommunist med engagemang i hbtq-frågor, som medverkade på festivalen redan förra året. Hans konst inspireras av de tidiga kubisterna och latinamerikanska konstnärer som Frida Kahlo.

• Hur tänkte du när du valde vilka målningar som skulle ställas ut?
– Jag ville att de skulle vara öppna för fri tolkning. För mig är det människor i olika situationer. Stilmässigt är det åt det sydamerikanska hållet eftersom många länder där har gjort stora framsteg i hbtq-frågorna. I nästan alla sydamerikanska länder är det till exempel lagligt att gifta sig idag.

• Varför ville du ställa ut under West Pride?
– Det är viktigt att stå upp för alla människors lika värde. Våra rättigheter är inte huggna i sten, särskilt inte nu när de bruna krafterna är på frammarsch.

• Prideparaden var större än någonsin i år. Vad tror du det beror på?
– Jag tror att det är ett tecken på att den behövs. Jag ser det som en motreaktion och det är bra.

• Har du deltagit i något annat arrangemang under festivalen?
– Jag var med på en historisk vandring om homosexuella arbetarmän i Göteborg på 30-talet. Många av dem tog jobb på båtarna för att slippa gifta sig. På Svenska amerikalinjen var 90 procent av de anställda män.

Martin Elgueta berättar om hur embryot till dagens växande Priderörelse uppstod i New York 1969 i samband med det så kallade Stonewallupproret då gayrörelsen slog tillbaka mot polisens diskriminerande razzior mot stadens gaybarer.

I dag arrangeras Pridefestivaler runt om i hela världen och i de flesta av Sveriges större städer.

West Pride genomförs med stöd av Göteborgs stad, Västra götalandsregionen och lokalt näringsliv och är lika mycket jippo och folkfest som politiskt arrangemang.

– Det är lite loppmarknad över det hela, säger Martin Elgueta. Det går an en vecka om året sedan blir det tyst igen ett år framåt.

• Hur tycker du att frågan borde lyftas resten av året?
– Vi måste synliggöra problemen.

Han talar bland annat om våldet mot hbtq-personer. Om att många hatbrott har sexuell läggning som motiv.

– Visst undviker man vissa ställen på kvällar och nätter. Och glåpord är mer eller mindre vardagsmat. Men man vänjer sig på ett knepigt sätt vid det.

Som socialist ser Martin Elgueta gayrörelsens krav som en del i en större kamp för människans frigörelse och drar paralleller till de svartas befrielsekamp.

– Vi måste få med oss alla som kämpar för ett bättre samhälle. Visst har vi gjort framsteg och fått bättre lagar men de kan rivas upp igen. Det är som med arbetarrörelsen, ingenting är gratis.

Han ser den kristna högern som ett stort hot, både i Sverige och globalt.

– I Indiana i USA har du rätt att vägra homosexuella service med hänvisning till din kristna tro. Och det gäller allt från vård till restaurangbesök. I Afrika ska missionärer från frikyrkor frälsa människor från homosexualitet.

– När vi hade vernissage för utställningen stod det religiösa personer utanför och delade ut bibelcitat. Vem vet om det här blir en kraft i Sverige som det har blivit i östeuropeiska länder?
Fakta

”Problemen måste synliggöras”